Πράγα: Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Array

Για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα ενημερώσει την Παρασκευή (7/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο, τους “27” της Ε.Ε. Σήμερα (6/10) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 2 το μεσημέρι ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με τους ηγέτες να προσέρχονται από τις 12:30 και μετά.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Πράγα, Δημήτρης Γκάτσιος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα βρεθούν σήμερα για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο μετά τις νέες προκλητικές κινήσεις της γείτονος τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, εννοώντας στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο, διευκρίνιζαν πως παραμένει ακόμη ασαφές αν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, κατά την εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, διάρκειας περίπου μίας ώρας, αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Πρόκειται επίσης να μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

O πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Ερντογάν θα δώσει το παρών σε πάνελ για την ασφάλεια στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

“Η Ελλάδα δεν κάμπτεται από την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της”, διεμήνυσε από τη Βαρσοβία, ο ΥΠΕΞ, απαντώντας στις απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Μετά τις ΗΠΑ, και το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες και τη χάραξη της ΑΟΖ, αναφέροντας ότι δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας ενώ σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την τουρκική πλευρά. Κατά την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανοίξει πάλι την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης, μετά από 9 χρόνια.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διοργανώνει στην Πράγα η Τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ένα από τα 4 θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή συμπρόεδρος, καθώς όπως λένε επικαλούμενα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Σχετικά Άρθρα: Πρέσβης Αιγύπτου για επίσκεψη Ν. Δένδια στο Κάιρο: Αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Οικονόμου για Τουρκία: Κάθε φορά λέμε ότι «έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους» και μάς διαψεύδουν

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η στρατηγική της Αθήνας και η σύμπλευση με το Κάιρο

Νέες απειλές από Ακάρ: Δεν υποχωρούμε – Αεροπορία και Ναυτικό έχουν σαφείς οδηγίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος