Ομοβροντία καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου – Διπλωματικός μαραθώνιος στην Πράγα

Την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω των παράνομων συμφωνιών με τη Λιβύη αποδομούν ισχυροί διεθνείς παράγοντες.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και την επιστολή του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ήταν η σειρά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ν’ αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης να υπογράφει τέτοιου είδους κείμενα.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, όπου μεταξύ άλλων θα παρευρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, το Βερολίνο διαμηνύει ότι το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης δεν δεσμεύει τα ελληνικά συμφέροντα.

«Μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Σαφής και η θέση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρός της Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, καταγγέλλει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όταν κάποιος λέει ότι αρνείται ν’ αποδεχτεί την κυριαρχία ελληνικών περιοχών, αυτό είναι «κόκκινη» γραμμή. Ποτέ δεν θα αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, είναι έδαφος της ΕΕ και οι Έλληνες εταίροι μας είναι ακριβώς όπως είμαστε εμείς. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Λαγκοντίνσκι.

Μήνυμα στην Άγκυρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρίσκεται στην Μάλτα.

«Ο αναθεωρητισμός, η προκλητική ρητορική και ο μη σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, από όπου και αν προέρχονται, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με μια κυνική ομιλία προς τα νέα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκτοξεύει και πάλι ευθείες απειλές λέγοντας ότι η τουρκική αεροπορία και ναυτικό έχουν πάρει τις εντολές τους.

Από την Βαρσοβία ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει προς την Άγκυρα πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Περιέγραψα την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία, που αγγίζει συνεχώς μεγαλύτερα ύψη, μερικές φορές και σε προσωπικό επίπεδο. Θα είμαι ειλικρινής, δεν πρόκειται να καμφθούμε, ούτε όμως πρόκειται να παρασυρθούμε σε λεκτικές διαμάχες. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτεια της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξη της», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την σύνοδο των υπουργών άμυνας της Αδριατικής που συμμετέχει συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε ότι η πρωτοβουλία των υπουργών εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών.

«Υπάρχει ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πάντως η Τουρκία στο πεδίο συνεχίζει να προκαλεί μέσω των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, με 72 παραβιάσεις αλλά και τρεις υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο, τους Καλόγερους και τη νήσο Μαύρα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μητσοτάκης και Ερντογάν στον ίδιο χώρο εν μέσω τουρκικών απειλών

Μέχρι αυτήν την ώρα που μιλάμε, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Πράγα.

Αύριο το πρωί σηκώνουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά μετά τις νέα κύματα των τουρκικών προκλήσεων.

Η Αθήνα ξεδιπλώνει το διπλωματικό της μαραθώνιο στην τσεχική πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός, σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις αναθεωρητικές εξάρσεις της Άγκυρας, στη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27» την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην πρώτη γραμμή:

-Την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας.
-Την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης
-Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Θα τονίσει ότι η λόγω και έργω αποχαλίνωση της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα δυναμιτίζει την ασφάλεια και την σταθερότητα σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει το «παρών» αύριο σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Όπως, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

αποστολή Πράγα: Δημήτρης Γκάτσιος

Οι ΗΠΑ κατακεραυνώνουν τις κινήσεις Ερντογάν

H παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μεγάλη σημασία καθώς διατυπώνει με πολύ καθαρό τρόπο την αντίθεση της Ουάσιγκτον στη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λίβυης.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αυτό λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλαδή αφενός αυτή η συμφωνία παραβιάζει όσα έχουν συμφωνηθεί υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και αφετέρου βλάπτει τις σχέσεις της Λιβύης με τους γείτονες της.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν υπογράφηκε το σχετικό μνημόνιο είχε πει ότι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που βρίσκονται σε μια περιοχή είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές, ενώ είχε τονίσει ότι και η Ελλάδα έχει διεκδικήσεις στην περιοχή που καλύπτεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος