Πόροι 2.778.202 ευρώ σε δήμους που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες

Array

Ανταποδοτικά τέλη ύψους 2.778.202 ευρώ στους δήμους που  φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες  στα διοικητικά όρια τους, για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Στην κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Σημειώνεται ότι οι δήμοι αυτοί έχουν λάβει ήδη 9.491.400 ευρώ για το 2019, οπότε μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 12.269.602 ευρώ. Μεταξύ άλλων ο δήμος Μυτιλήνης λαμβάνει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος Ανατολικής Σάμου 1,5 εκατομμύρια ευρώ και ο δήμος Χίου 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός του Μαΐου θα ακολουθήσει επιχορήγηση των δήμων για κάλυψη έκτακτων αναγκών και αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στην περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας, για το 2019.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση των ίδιων υπουργών καθορίζεται η διοικητική σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο έχουν διατεθεί 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ορίζονται και οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χρηματοδότησης των σχετικών έργων σε δήμους. Το Ταμείο Αλληλεγγύης αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων υποδομών σε δήμους, στα όρια των οποίων είτε λειτουργούν είτε θα λειτουργήσουν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Ως αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία του Ταμείου ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο έργου, ο δικαιούχος δήμος υποχρεώνεται να διασφαλίζει τη λειτουργία και συντήρησή του τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση μη ορθής χρήσης της προκαταβολής ή του συνόλου της χρηματοδότησης, με απόφαση του υπουργού, ανακαλείται η χρηματοδότηση του δήμου, ο οποίος και υποχρεούται να επιστρέψει στο Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που έχει λάβει, εντόκως από την ημερομηνία εκταμίευσής του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος