Πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις διερευνητικές – Α. Πελώνη: Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης (video)

Μετά την ολοκλήρωση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών την Τρίτη 16/03/2021 πραγματοποιούνται επίσης στην Αθήνα, οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε θετικό ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. “Η Ελλάδα προσέρχεται με καλή τη πίστει και με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με μοναδικό θέμα για συζήτηση υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”, δήλωσε με έμφαση. Παράλληλα σημείωσε ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις αποτελούν πάγιο δίαυλο επικοινωνίας εδώ και δύο χρόνια με την Τουρκία, ωστόσο -όπως είπε- είχε ατονίσει τον τελευταίο χρόνο λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Σχετικά με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας η κα Πελώνη είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθεί συνολικά η συμπεριφορά της, ενώ πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα πάντα επιδιώκει τη συνεργασία, υπάρχουν και άλλα θέματα που απαιτούν συνεργασία όπως το μεταναστευτικό”.

Σημειώνεται ότι οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών και εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Οι συνομιλίες καλύπτουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 16/03/2021 πραγματοποιήθηκε, επίσης στην Αθήνα, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, που αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, προκειμένου οι δύο χώρες να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα τόνισε ότι “θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και πως «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διά της διπλωματικής οδού».

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί και πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από την περιοχή. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανακατωσούρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ξέρει ποιος έχει να κάνει με ποιον. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι επιθυμία του είναι “να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό”.

Κωνσταντινούπολη-Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος