Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Εγκρίθηκε ο διορισμός Δεμίρη στην ΕΥΠ

Array

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αιχμή το θέμα των παρακολουθήσεων, στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ενέκρινε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη με σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για διακομματική επιλογή.

Την Παρασκευή (26/8) η μάχη των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τασούλας: Απαράδεκτες διαρροές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – «Σουρωτήρι» η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με δήλωσή του καυτηρίασε τις διαρροές μέσα από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σημειώνοντας ότι παρότι θεσμικά έχει απόρρητο χαρακτήρα αυτή μεταδόθηκε επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους».

Γ. Κατρούγκαλος: Συνεχίζεται η παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Θεσμών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο κ. Δεμίρης με την κατάθεσή του στην Επιτροπή «επαλήθευσε τις βεβαιότητες που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι».

«Μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων» δήλωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επικαλούμενος την ιστοσελίδα Politico, που δημοσιεύει σημεία από την απαντητική επιστολή της Αθήνας προς την Κομισιόν στις 2 Αυγούστου, η οποία στις 29 Ιουλίου είχε ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα.

Απάντηση στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου. «Αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε το απόρρητο και ευτέλισε μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα», δηλώνει με σχόλιό της η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση.

Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.

Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντησή του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

X. Kαστανίδης: Μείζον πολιτικό θέμα οι απαντήσεις του προτεινόμενου για την ΕΥΠ κ. Δεμίρη

Τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ανέλυσε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και συνέχισε:

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων. Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του politico

Απάντηση σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ανακοίνωσή του, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου που στοχοποιεί δημοσιογράφους διεθνών Μέσων και ταυτίζει τα Μέσα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελεί μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού.

Θα ήταν μόνο για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά κι αν δεν βιώναμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από μια κυβέρνηση που επί τρία χρόνια επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης.

Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico».

Προσχηματική χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τη διαφωνία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας πως θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Η Ελληνική Λύση επισημαίνει πως «μόνο θλίψη προκαλεί τόσο η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου όσο και η εκκωφαντική σιωπή και των δύο σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων και του ρεύματος, αλλά και την πείνα που έρχεται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος