Παραιτήθηκε ο αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος χθες με δημόσια δήλωσή του μιλούσε για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και χαρακτήριζε φωτογραφική της δυσπιστίας της κυβέρνησης την υπό ψήφιση τροπολογία με βάση την οποία για την ανακήρυξη του αποκαλούμενου κόμματος Κασιδιάρη θα αποφασίσει εν ολομελεία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι η πεντμελής σύνθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παραίτηση του επικαλείται ο  κ. Τζανερίκος λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Παραιτήθηκε ο αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Την προεδρία του Α1 Τμήματος αναλμβάνει η Ευδοξία Κιουπτσίδου

Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, την προεδρία του Α1 Τμήματος που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτού του Ηλία Κασιδιάρη,  θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Σύμφωνα με το νόμο, ο κ. Τζανερίκος έχει προθεσμία ενός μηνός για να αποφασίσει αν θα ανακαλέσει την παραίτησή του.  
Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.

Ρεπορτάζ Ντίνα Τσουκαλά

Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παρέμβαση Τζανερίκου

Υπενθυμίζεται πως εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η συμπληρωματική τροπολογία, που βάζει φρένο για κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής Αρεοπαγίτη, Χρήστου Τζανερίκου, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απαντά ότι στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές.

Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για ‘’παρωδία’’ και κάλεσε τον Κυριακο Μητσοτάκη ‘’να αναλάβει μόνος του την ευθύνη’’. Τόνισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης “με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς”. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την τροπολογία . «Αυτό που ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε ότι ήταν φιάσκο και έρχεται να διορθώσει εκείνο το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες σε αυτά που έκαναν, διότι εμείς τους προειδοποιούσαμε ότι δεν έλυνε νομοθετικά το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έπρεπε να κάνει πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το περιεχόμενο αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, να ακούσει συνταγματολόγους και άλλους για το τι έλεγαν. Τώρα δημιούργησαν προβλήματα, ας αναλάβουν την ευθύνη» είπε.

«Η κυβέρνηση έχει επιδείξει τεράστια ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό απέναντι σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα», είπε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στο Open, και επισημαίνοντας ότι «είμαστε 40 μέρες πριν τις εκλογές και το συζητάμε ακόμα». «Σε αυτόν τον ερασιτεχνισμό εμείς δεν συμμετέχουμε» είπε και υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εντοπίσει εξαρχής ότι η ρύθμιση της ΝΔ είναι προβληματική. «Κατεβάσαμε δύο σχετικές τροπολογίες, μία που είχε πιο συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και μία με αμιγώς τυπικό κριτήριο, που προέβλεπε ως μόνο λόγο αποκλεισμού συνδυασμού την ποινική καταδίκη υποψηφίου του για συγκεκριμένα εγκλήματα, ενσωματώσαμε την πρόταση του κ. Αλιβιζάτου και επιμείναμε στη Βουλή. Η ΝΔ αρνήθηκε κάθε διάλογο για να είναι η ρύθμιση αποτελεσματική, σε σημείο που αναρωτιόμαστε αν είναι ανίκανη, αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει».

Για δυσάρεστες εξελίξεις που θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για το κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα είχε κάλεσει τον κ. Τζανερίκο να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος μιλώντας σήμερα στον Σκάι τόνισε πως για το κίνημα είναι σαφές «πως πρέπει να υπάρξει κάθε θεσμικό μέσο ώστε το ψευδο-κομματικό κέλυφος που καλύπτει αυτήν τη στιγμή μία καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση να μη βρει το δρόμο προς τη Βουλή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τόσο η πρώτη, όσο και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», προσθέτοντας ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «είναι και πρόχειρη και μονομερής. Αυτήν τη φορά δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης διαβούλευση» είπε υπενθυμίζοντας ότι είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δεν έγινε δεκτή. «Αν είχε γίνει δεκτή, τώρα δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και δεν θα είχαμε αυτήν τη στιγμή έναν αντιθεσμικό διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και ενός Ανώτατου Δικαστή. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο. Και η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν πρέπει να εκφράζει ή να επιτρέπει να εκφράζεται δυσπιστία για τη Δικαιοσύνη. Οι εξουσίες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη με τρόπο θεσμικό», είπε.

Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ότι «αν είχε ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τώρα δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Αυτό, όμως, δεν έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι «τέτοιες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτή που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε σαν αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κινούταν στην ίδια λογική. Κι αυτό γιατί συνδέονται με χίλια νήματα με το σύστημα και τους μηχανισμούς του, όπως είναι η δικαστική εξουσία, αλλά και με αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, το μεγάλο κεφάλαιο, τους καπιταλιστές» και ότιι «αποδεικνύεται πόσο αφελές είναι το να χαρακτηρίζονται τέτοιες δυνάμεις ως “αντισυστημικές”. Οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση, θα τους “τσακίσουν” ξανά, και στις κάλπες και παντού» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος