4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» (video)

Με εντυπωσιακό πρόγραμμα, εκπροσώπους από 24 χώρες, 500 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα δώσει το παρών η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι η στοχευμένη ανάπτυξη απαιτεί σχέδιο και θεσμούς που να την υπηρετούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει για πρώτη φορά Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, επισήμανε πως για το σχεδιασμό της ανάπτυξης χρειάζονται θεσμοί όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα και επισήμανε ότι η ίδρυσή της «δείχνει ότι στην Ελλάδα υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακές πια, με προοπτική και όχι λιτότητας, υπογράμμισε.

Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η Τράπεζα αυτή θα λειτουργήσει αμέσως μόλις ιδρυθεί και δεν θα υπάρχει χαμένος χρόνος, σημειώνοντας πως «λειτουργεί ήδη άτυπα», καθώς βάση της θα αποτελέσει η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ. Ωστόσο, τόνισε πως η τυπική λειτουργία της θα της δώσει τη δυναμική που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Δραγασάκης, τα προγράμματα που είτε λειτουργούν ήδη, είτε έχουν προκηρυχθεί, αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να διοχετεύονται στην οικονομία. Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία του πως με την ίδρυση της Τράπεζας οι πόροι αυτοί θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς, με τους οποίους η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή για να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη, τόνισε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Προσέθεσε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.

Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι Ευρωεκλογές του Μαΐου, «γιατί το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη σύνθεση της Κομισιόν, εξελίξεις που θα επηρεάσουν όλη την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για την επόμενη πενταετία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε δύο διακριτές, εκ διαμέτρου αντίθετες, πολιτικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:

  • Η μία πρόταση, εκείνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, προτείνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου και δίνει πειστικές απαντήσεις και διέξοδο στα πιεστικά προβλήματα των πιο αδύναμων και μεσαίων εισοδηματικά κοινωνικών στρωμάτων και στην περιθωριοποίηση και στις ανησυχίες των νέων πολιτών.
  • Η άλλη πρόταση, εκείνη που ‘παντρεύει’ τις θέσεις των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που πλέον συμπλέουν πολιτικά μέσω και της υποψηφιότητας Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, αφορά στη διατήρηση του ίδιου μείγματος οικονομικής πολιτικής και λιτότητας, που έχει αποτύχει παταγωδώς και αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα που έχουμε σήμερα.

«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό, προοδευτικό κι αντιφασιστικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, η οποία ενισχύεται από τις αυξανόμενες ανισότητες και το εμπόριο ελπίδας. Σε αυτό το αντιφασιστικό μέτωπο οφείλουν να συμπλεύσουν και οι δυνάμεις της Χριστιανοδημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Το στίγμα του για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Οι διαχωριστικές γραμμές, δεξιός, κεντρώος, αριστερός, είναι ξεπερασμένες στο πλαίσιο των ευρωεκλογών κι εγώ θέλω να εκφράσω τον μέσο Έλληνα- Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει, θέλει να αναπτυχθεί, θέλει να μεγαλουργήσει, θέλει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θέλει ασφάλεια μέσα σε μία μεγάλη και δυνατή Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σχολιάζοντας την άνοδο των λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το φαινόμενο αυτό, το οποίο βρήκε έδαφος λόγω των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη και του μεταναστευτικού, αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης».

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «στόχος όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου, καθώς δεν έχει περιθώριο για γραμμικές εξελίξεις και είναι απαραίτητο να βρει τρόπο να επιταχύνει, διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τους νέους εθνικούς στόχους της Ελλάδας για την περίοδο 2020-2030.

Το να κερδηθεί το στοίχημα του χρόνου είναι -κατά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης- ένας από τους πέντε εθνικούς στόχους, που πρέπει να τεθούν για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ο πρώτος είναι, όπως είπε, η επιβίωση του έθνους, όχι μόνο σε όρους δημογραφικούς, αλλά και σε επίπεδο γλώσσας και εκ νέου απόκτησης δικτυακού χαρακτήρα -μέσα από την αξιοποίηση των δικτύων των αποδήμων.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, ο δεύτερος βασικός εθνικός στόχος για την περίοδο 2020-2030 πρέπει να είναι «ο παρών λαός», η αφύπνιση της κοινωνίας, «η ύπαρξη ενός ενεργού συλλογικού υποκειμένου», με συνείδηση της ιστορίας και της ανάγκης αλληλεγγύης των γενεών.

Ο τρίτος στόχος πρέπει να είναι, κατά τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, «ένα άλλο κράτος», καθώς το έθνος «χρειάζεται ένα θεμελιώδες οργανωμένο εργαλείο, ευέλικτο και αποδοτικό». Και ο τέταρτος είναι η ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου αναφοράς, με ουσιαστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σχετική είδησηΑρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος