«Ντόμινο» αντιδράσεων για την ανάρτηση Πολάκη: Η καθαίρεσή του και η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η οξεία πολιτική αντιπαράθεση, η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη και η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας

«Ντόμινο» αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η ανάρτηση Πολάκη για «βαθύ κράτος», στην οποία ταυτόχρονα βάζει στο στόχαστρο δικαστές και δημοσιογράφους. Μετά την καθαίρεσή του και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τρίτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, το επόμενο βήμα – όπως όλα δείχνουν – είναι η οριστική ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις «αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάρτηση Πολάκη οδήγησε στην αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ οξύτατες είναι και οι αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

«Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του. Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση

Σε προεκλογική ρήξη έρχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ανάρτηση Πολάκη.

«Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό», αναφέρει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου. «Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη».

Τονίζει ακόμη ότι «παρότι ο κ. Πολάκης – σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας – απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων. Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται. Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως».

Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Κύριε Οικονόμου, η υποκρισία σας περισσεύει.

Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος.

Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι «θα γδάρουν» δικαστικούς λειτουργούς.

Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής «συμμορία» και «υπόκοσμο» δημοσιογράφους.

Για όλα τα παραπάνω η εισαγγελία ουδέποτε έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ανοίγοντας σήμερα έναν επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής.

Τέλος, εμείς έχουμε στο κόμμα μας στελέχη που έφεραν 250 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο ενώ εσείς επιμένετε να κρατάτε όσους το ζημίωσαν με απευθείας αναθέσεις.

Θα μας κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη».

Η απάντηση της ΝΔ

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες.

Ο Παύλος Πολάκης «ξαναχτύπησε» και με νέα ανάρτηση που βάζει στο στόχαστρο την Σοφία Νικολάου. Παρουσιάζοντας όπως αναφέρει το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου στο Παλαιό Ψυχικό.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη σύνθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει με την εκδίωξη Πολάκη να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές και να στείλει τρία μηνύματα:

  • Ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται
  • Ο αγώνας κατά της διαφθοράς του «καθεστώτος Μητσοτάκη» είναι αγώνας συλλογικός και δεν μπορεί να γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας, αλλά με σχέδιο.
  • Δεν χωράνε αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πάντα συλλογικά. Όποια άλλη επιλογή, επισημαίνει η Κουμουνδούρου ρίχνει νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας επέλεξε το δρόμο του».

Στην αυριανή διευρυμένη συνεδρίαση του Ε.Γ. ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στο Πειθαρχικό, για διαγραφή από το κόμμα, το σκεπτικό μάλιστα το εξηγεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες σε ότι αφορά το μέλλον του πρώην υπουργού στο ΣΥΡΙΖΑ. Η καθαίρεση Πολάκη από τομεάρχη Διαφάνειας και η παραπομπή του στο Πειθαρχικό για διαγραφή από το κόμμα, από τον πρόεδρο του κόμματος, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κουμουνδούρου να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Από την Κουμουνδούρου πάντως, κάνουν λόγο για αλα καρτ ευαισθησία της Δικαιοσύνης υπενθυμίζοντας πως δεν είχαν βρει να πουν μία λέξη όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλούσε πως θα θα βάλει φυλακή δικαστές και συγκεκριμένα την κ. Τουλουπάκη ενώ και στην υπόθεση Παππά η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου που έκανε απαλλακτική εισήγηση για τον Νίκο Παππά, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από φιλοκυβερνητικά μέσα, όπως αναφέρουν.

Με αφορμή την ανάρτηση Πολάκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε αμέσως εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης να ξεκινήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για δύο τουλάχιστον πολύ σοβαρά αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «είναι σοκαριστική η ανάρτηση σε δημοκρατικά πολιτεύματα για ομαδικές εκκαθαρίσεις» και θεωρεί «ο κ. Πολάκης επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος