Με το βλέμμα στραμμένο στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Την Τρίτη οι αποφάσεις για Π. Πολάκη

Παύλος Πολάκης: Παραπέμπεται την Τρίτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ διεξάγεται και δικαστική έρευνα για δύο σοβαρά αδικήματα

Η τελευταία ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που στοχοποιούσε δικαστές, δημοσιογράφους και οικονομικούς παράγοντες, φαίνεται πως «ξεχείλισε το ποτήρι» και δρομολόγησε εξελίξεις για την τύχη του μέσα στο κόμμα, προκαλώντας παράλληλα «αναταράξεις» στο πολιτικό σκηνικό. Ο βουλευτής Χανίων τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων, στη συνέχεια καθαιρέθηκε από τομεάρχης Διαφάνειας και τώρα παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ διεξάγεται και δικαστική έρευνα για δύο σοβαρά αδικήματα.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη σύνθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει με την εκδίωξη Πολάκη να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές και να στείλει τρία μηνύματα:

  • Ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται
  • Ο αγώνας κατά της διαφθοράς του «καθεστώτος Μητσοτάκη» είναι αγώνας συλλογικός και δεν μπορεί να γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας, αλλά με σχέδιο.
  • Δεν χωράνε αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πάντα συλλογικά. Όποια άλλη επιλογή, επισημαίνει η Κουμουνδούρου ρίχνει νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας επέλεξε το δρόμο του».

Στην αυριανή διευρυμένη συνεδρίαση του Ε.Γ. ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στο Πειθαρχικό, για διαγραφή από το κόμμα, το σκεπτικό μάλιστα το εξηγεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες σε ότι αφορά το μέλλον του πρώην υπουργού στο ΣΥΡΙΖΑ. Η καθαίρεση Πολάκη από τομεάρχη Διαφάνειας και η παραπομπή του στο Πειθαρχικό για διαγραφή από το κόμμα, από τον πρόεδρο του κόμματος, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κουμουνδούρου να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Από την Κουμουνδούρου πάντως, κάνουν λόγο για αλα καρτ ευαισθησία της Δικαιοσύνης υπενθυμίζοντας πως δεν είχαν βρει να πουν μία λέξη όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλούσε πως θα θα βάλει φυλακή δικαστές και συγκεκριμένα την κ. Τουλουπάκη ενώ και στην υπόθεση Παππά η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου που έκανε απαλλακτική εισήγηση για τον Νίκο Παππά, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από φιλοκυβερνητικά μέσα, όπως αναφέρουν.

Με αφορμή την ανάρτηση Πολάκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε αμέσως εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης να ξεκινήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για δύο τουλάχιστον πολύ σοβαρά αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «είναι σοκαριστική η ανάρτηση σε δημοκρατικά πολιτεύματα για ομαδικές εκκαθαρίσεις» και θεωρεί «ο κ. Πολάκης επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίζεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα», αναφέρουν σε κοινή δήλωση ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο.

Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας.

Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του. Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη αλλά όχι όχι σε προσωπικές στρατηγικές». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι δεν συμφωνούν, «η μάχη είναι συλλογική και προς άλλη κατεύθυνση».

Το χρονικό της καθαίρεσης Πολάκη – Πολιτικές αντιδράσεις

Η ανάρτηση Πολάκη προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό.

«Η ανάρτηση του κ. Πολάκη θα μπορούσε να έχει τίτλο αίμα τιμή Χρυσή Αυγή», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης.

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όχι μόνο να διαγραφεί ( ο Παύλος Πολάκης) αλλά να καταδικαστεί και η ανακοίνωση».

Στην επίμαχη ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης, βάζει στο «στόχαστρο» δικαστές, τραπεζίτες, δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα προχωρά σε «συστάσεις» για το πώς θα είναι διαφορετική η «δεύτερη φορά Αριστερά» και παραθέτει τις θέσεις του σε μια σειρά από θέματα. «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!! Νομίζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016».

«Είναι πολύ βολική μια αντιπαράθεση που εντοπίζει το «βαθύ κράτος» σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα «κλειδιά» της οικονομίας», λέει εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Η διαγραφή Πολάκη «δείχνει» υπόγεια συμφωνία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση».

«Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ… Ας μην κοροϊδεύομαστε», αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος