Μ. Σχοινάς από Κύπρο: Καμία έκπτωση στα κριτήρια ή στην αξιακή μας προίκα

Η εποχή της γεωπολιτικής αφέλειας για την Ευρώπη τελείωσε οριστικά. Η Ευρώπη θα φτιάξει σταθερότητα και θα εξάγει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις ενέργειες των ευρωπαϊκών θεσμών, που όπως είπε, θα δημιουργήσουν γύρω από την Ευρώπη έναν δακτύλιο ασφαλείας και ειρήνης.

«Οι γείτονες έχουν στα χέρια τους μια ιστορική απόφαση να γίνουν κι αυτοί μέρος της ασφάλειας, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της περιοχής. Η ΝΑ Μεσόγειος χωράει καθένα που θέλει να μπει μέσα σε αυτή την ομπρέλα προστασίας. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εμείς δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα κριτήρια ή στην αξιακή μας προίκα. Οι γείτονες πρέπει να γίνουν Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ σαν κι αυτούς», σημείωσε.

Με αναφορές στις ακολουθούμενες πολιτικές της ΕΕ, τις διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες, αλλά και τις εξελίξεις ανά το παγκόσμιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι το σύνολο των ανθρωποκεντρικών πολιτικών που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Μιας Ευρώπης που προστατεύει και μιας Ευρώπης που ανοίγει δρόμους και ευκαιρίες.

«Ζήσαμε συνθήκες που ούτε ο πιο ταλαντούχος σεναριογράφος δε θα μπορούσε να αποτυπώσει», είπε, υπογραμμίζοντας το έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά την πανδημία, το μεταναστευτικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Όλα αυτά απείλησαν την Ευρώπη, την κλόνισαν, αλλά δεν την γκρέμισαν. Αποδειχθήκαμε πολύ πιο ανθεκτικοί, πολύ πιο συνεκτικοί, σπάσαμε ταμπού δεκαετιών και πετύχαμε πράγματα, που αν και συχνά δεν αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο γιατί οι αρνητές των πάντων, οι καταστροφολόγοι, προτιμούν να μιλούν για όσα δεν έγιναν παρά για όσα έγιναν, καταφέραμε πράγματα χωρίς προηγούμενο». Αναφορά έκανε και στις πρόσφατες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μεγάλες ευθύνες για τη μεταναστευτική κρίση στο νησί. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να τις αναλάβει, είπε. «Και αν δεν είναι πρόθυμη να τις αναλάβει, θα βρούμε τον τρόπο να το πετύχουμε γιατί κάποιοι πλουτίζουν στα κατεχόμενα από το μεταναστευτικό και αυτό δε μπορούμε να το επιτρέψουμε». Και πρόσθεσε:

«Ελλάδα και Κύπρος θα πορευτούμε με την Ευρώπη αλληλέγγυα στο πλευρό μας, με πνεύμα πάντα το δίκαιο και το νόμο. Οι πολίτες απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία, δράση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Ζούμε ιστορικές, γεωπολιτικές, τεκτονικές αλλαγές. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και διπλωματικές επιτυχίες του Ελληνισμού. Η είσοδος της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη ως ενιαία κατέδειξε πως ουσιαστικά ο απώτατος στόχος μας δε μπορεί παρά να είναι η επανένωση του νησιού μέσα από μια βιώσιμη λύση. Αυτή είναι και η πιο πειστική, η πιο ισχυρή ατζέντα μας απέναντι στην παράνομη κατοχή», ανέφερε, τονίζοντας το όραμά του, όπως, το χαρακτήρισε, για την οδό Λήδρας σαν μια κοσμοπολίτικη λεωφόρο, ευρωπαϊκή και ανοιχτή σε όλους τους πολίτες του νησιού.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως «σήμερα, στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε, πάλι ανοίγουμε την ασπίδα της Ευρώπης σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, που η αφοσίωσή τους και η πίστη τους στην Ευρώπη και στις αξίες της, τους έκανε στόχο. Αυτή είναι η αυθόρμητη τάση των λαών της Ευρώπης που βλέπουν το πεπρωμένο τους να καθρεφτίζεται στο μοντέλο της κοινωνίας που υπερασπιζόμαστε. Στις αρχές και στις αξίες μας. Είναι αυτή η φιλοδοξία τους να ζήσουν με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ως πρότυπο για να κάνουν τη ζωή τους γεμάτη από αυτονόητα πράγματα και κατακτήσεις, όχι προαπαιτούμενα και ζητούμενα». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε όσους σιγοντάρουν όπως είπε τις τακτικές του πολέμου, για τις οποίες έκανε λόγο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΝΔ πριν από λίγο καιρό. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει στα κυπριακά, λέγοντας – όποιος έχει τη μούγια, μουγιάζεται.

Τέλος, μίλησε για την αγάπη του για την Κύπρο, η οποία, όπως ανέφερε έχει βαθιές ρίζες, καθώς και τους Κύπριους που κατέχουν αξιώματα και θέσεις στην ΕΕ, τονίζοντας ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος – σημείωσε – θα οδηγήσει το νησί στον ευρωπαϊκό δρόμο που του αξίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος