Ουκρανία: Συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς – Εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι στο Ντονέτσκ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, ενώ η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς στα ανατολικά κλιμακώνεται. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το χημικό εργοστάσιο Αζότ.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πιθανόν ξαναρχίσει τις προσπάθειές τους να προελάσουν νότια της πόλης Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, το τελευταίο 48ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να διεισδύσουν περαιτέρω στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και να περικυκλώσουν τον θύλακα γύρω από την εμπόλεμη πόλη Σεβεροντονέτσκ από τον βορρά, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αν οι Ουκρανοί άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη αυτή δεν δεχθούν πρόταση να φύγουν μέσω ενός διαδρόμου, η Ρωσία είναι πιθανόν να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία υποβαθμίζοντας τη διάκριση μεταξύ αυτών και οποιωνδήποτε ουκρανικών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το Σλαβιάνσκ προετοιμάζεται για επίθεση, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Μια επίθεση στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ αναμένεται οποιαδήποτε μέρα. Η πρώτη γραμμή έχει παραταχθεί απευθείας κατά μήκος του ποταμού Seversky Donets και αυτό ανησυχεί τους κατοίκους ενώ ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών στην πόλη, καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι αμάχων. Έξι ή οχτώ πύραυλοι ήδη χτύπησαν την περιοχή.

Την ίδια ώρα, 77 ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA.

Ουκρανία: Συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς – Εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι στο Ντονέτσκ
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από (τις ουκρανικές δυνάμεις), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο Ζασιάντκο στο Ντονέτσκ διακόπηκε, 77 ανθρακωρύχοι παραμένουν κάτω από τη γη“, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο την εδαφική άμυνα των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών της περιφέρειας. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο.

Εξάλλου, ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας, βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από πυραύλους δυτικής κατασκευής, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματικό. Νωρίτερα χθες, είχε μεταδοθεί ότι το πλοίο Βασίλι Μπετς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη μεγάλες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, τους οποίους προμήθευσε στον ουκρανικό στρατό η Δανία, παρότι διέθετε αντιαεροπορικούς πυραύλους Tor.

Όσον αφορά στο διπλωματικό κομμάτι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι είναι σημαντικό η χώρα του να συνεχίσει να δείχνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία για καιρό, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο “κούρασης για την Ουκρανία” καθώς ο πόλεμος δεν λέει να τελειώσει.

Οι Ρώσοι προχωράνε σιγά σιγά και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να δείξουμε αυτό που ξέρουμε πως είναι αλήθεια το οποίο είναι πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει“, δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στη Βρετανία έπειτα από μια επίσκεψη στο Κίεβο.

Από πλευράς της η πολωνική κυβέρνηση προτείνει να επιβληθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία ώστε να συνεχιστεί η πίεση στην οικονομία της για να αναγκαστεί η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος