Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 – Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2022, έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση, με αρκετές αψιμαχίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα. Επί συνόλου 300 βουλευτών, υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν 158 βουλευτές, 142 κατά, ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να ψήφισε «παρών».

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

«Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής προσθέτονtας ότι «μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές». Και συνέχισε: «Εσείς ήσασταν αυτός που το 2015 στην περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνατε πρόωρες εκλογές, και μετά από τρεις εβδομάδες τις προκηρύξατε ο ίδιος! Με λέτε εμένα ψεύτη, αλλά μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό δεν υπάρχει». «Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να προκηρύξω σήμερα εκλογές, απλά και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», πρόσθεσε σε δηκτικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και θα το κάνουμε χωρίς να πληρώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία» και πρόσθεσε: «Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω».
Και ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης για τιμολόγια ρεύματος για Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και ευάλωτους.
  • Αύξηση έκπτωσης λογαριασμούς φυσικού αερίου αερίου κατά 40% μήνα Δεκέμβριο.
  • Για τους αγρότες: κάλυψη μεγαλύτερου ποσού από την ρήτρα αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

Eπιπλέον, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε δράσεις οικονομικής στήριξης και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε περιόδους κρίσεων απαιτείται ενότητα και υπευθυνότητα σύνεση και νηφαλιότητα δυστυχώς ο κύριος Τσίπρας επέλεξε τον ολιστικό δρόμο της ακρότητας και του ανεύθυνου λαϊκισμού».

Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα». Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές. «Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε ο. κ. Τσίπρας. «Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης κατά την ομιλία του δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2022 πλην των αμυντικών δαπανών, ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα έναντι της πανδημίας, κάτι που το είχε ζητήσει και η Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν υπήρξε συννενόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Μετατρέψατε την πανδημία σε πεδίο φτηνής μικροκομματικής αντιπαράθεσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Δριμεία κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε στην κυβέρνηση ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την ομιλία του κάλεσε την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τις ειδήσεις για την πανδημία καθώς όπως υποστήριξε «τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι πλουτίζουν από την πανδημία».

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής μίλησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι “η χώρα πάει για νέο φούντο με συνολικό χρέος πάνω από 600 δισ. ευρώ”, και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ο Προϋπολογισμός είναι η ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη και να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη Κυβέρνηση».

Τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

«Έχουμε ακόμα φουρτούνες μπροστά μας αλλά βλέπω και το λιμάνι στον ορίζοντα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2022, ότι θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα «θα σηκωθεί πάλι όρθια με επενδύσεις και εξαγωγές». Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, σημείωσε ότι φέτος, έχουμε πολύ ακριβό φυσικό στην Ευρώπη. Αυτό είναι που κυρίως μας απασχολεί, «διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά, στο βαθμό που μπορούμε».
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε ότι δεν εμπεριέχεται κάποια αύξηση φορολογικών συντελεστών στην αύξηση των εσόδων: «Αντίθετα, θα ισχύσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως για το ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο για μια σειρά κατηγορίες».
Όσο για το πόσο είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται το σχετικό ποσό στις σελίδες του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε 57 δισ. ευρώ. Με την ευκαιρία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλες οι πτέρυγες της Βουλής «να ασχοληθούν με το πώς οι κοινωνικές δαπάνες θα πιάνουν περισσότερο τόπο. «Για παράδειγμα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, «δίνουμε πολλά χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια, και ξέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μάς δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που έχουν. Συνεπώς, μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια, παίρνουν χρήματα από το κοινωνικό κράτος, ενώ στην πράξη, αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν φοροδιαφυγή». «Τέτοια θέματα θα έπρεπε να μας απασχολούν, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο αποτέλεσμα για τους φόρους που δίνουν», συμπλήρωσε.
Επίσης, σχολιάζοντας τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις συμμαχίες τις Αριστεράς, μνημόνευσε τη φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος τον καβαλάρη. «Όταν είχε δυνατότητα να κάνει συμμαχίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, επέλεξε τον κ. Καμμένο και όχι την Αριστερά. Αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάμαι ότι θα την πληρώνει στα επόμενα χρόνια».

Γ. Βρούτσης: Ρεαλιστικός και αναπτυξιακός αυτός ο προϋπολογισμός

«Δεν παραχωρούμε ούτε ένα χιλιοστό ευαισθησίας σε κανένα κόμμα για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. Ο κ. Βρούτσης, υπογράμμισε πως «στον πυρήνα της ιδεολογίας, των αρχών και των αξιών της ΝΔ ήταν πάντα ο άνθρωπος. Έχουμε όμως μια διαφορά στην προσέγγιση του στόχου της κοινωνικής πολιτικής. Εσείς κάνετε μακροχρόνιες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Όμως, για να στηρίξεις τον άνθρωπο θα πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος και εδώ είναι που εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, υπευθυνότητα και συνέπεια, σε αντίθεση με εσάς».
«Εμείς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «είμαστε ρεαλιστές και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ρεαλιστικός». Σημείωσε ότι «πέρυσι η κριτική στην ανάλογη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021, ήταν πως ήταν εικονικός, ανεφάρμοστος και ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη γιατί υπήρχε η πανδημία, και προβλέπατε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κατάρρευση της οικονομίας, λουκέτα και ανεργία. Αλλά όλα αυτά έπεσαν στο κενό! Όχι μόνο ο προϋπολογισμός του ’21 εφαρμόσθηκε πλήρως αλλά “έπεσε” και έξω προς το καλύτερο στους δείκτες ανάπτυξης και μείωσής της ανεργίας, που είναι δύο σημαντικοί δείκτες». «Έτσι», είπε, «και ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνο θα εφαρμοστεί αλλά θα ξεπεράσει προς το καλύτερους όλους τους δείκτες σε ανάπτυξη».
Ο κ. Βρούτσης, ανέφερε πως η πολιτική δεν είναι μόνο λόγια αλλά συγκεκριμένες πράξεις, όπως οι κοινωνικοί νόμοι που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ για τον υπολογισμό των μισθών, το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, τα οικογενειακά εισοδήματα, η ΕΡΓΑΝΗ 1, 2 και 3.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός αυτός θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Μακάρι να τον ψήφιζε και η αντιπολίτευση αλλά καταλαβαίνουμε τις πολιτικές αγκυλώσεις που έχουν».

Ευκ. Τσακαλώτος: Πρέπει να μετατρέψουμε τους φόβους των πολιτών σε κοινωνικές πολιτικές

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης, είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου και να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλειά του σε κοινωνικές πολιτικές που δίνουν ελπίδα και περισσότερα δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν είναι σοσιαλισμός αλλά είναι μια καλή αρχή, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Απευθυνόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν προοδευτικές πολιτικές που διεύθυναν την ατζέντα, προς το Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να βρει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις και προς το ΜέΡΑ25 ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα δικαιώματα και την οικολογία ακόμα και εάν δεν έχει λυθεί το χρέος.

Ν. Γιαννακοπούλου: Καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης

«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες. «Στη κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική».
Μίλησε ακόμα για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ». «Οι πολιτικές δεν είναι απλά αριθμοί αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Γι’ αυτό πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους, να τους έχουν στον πυρήνα τους, να προστατεύον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά, ισότιμα. Δεν έχω πειστεί ότι οδεύομε σε ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης τους», είπε και συμπλήρωσε: «Οι σημερινές συνθήκες επιβάλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, όπου επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας». «Η αγωνία των πολιτών δεν καθησυχάζεται. Και τίθενται σημαντικά καίρια ερωτήματα, αν είναι κοινωνικός ο νέος προϋπολογισμός, επαρκής, και αν λαμβάνει υπόψη του την ισότητα και τη στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τους λιγότερο ευνοουμένους», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Ν. Καραθανασόπουλος: «Σκυλοκαβγάς» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πάνω στα «συντρίμμια» του ΕΣΥ

Με “σκυλοκαβγά” των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα “συντρίμμια” του ΕΣΥ, παρομοίασε την αντιπαράθεση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού 2022 στην ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα αυτά, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην Υγεία, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για να αποκτήσουν άλλοθι, και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, την ώρα που συμφωνούν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, υπήρχαν και πριν την πανδημία και σήμερα “φούντωσαν”.
Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις ελλείψεις σε μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων. «Το μόνο που κάνουν είναι να κουβεντιάζουν για το πόσα δίνει ο προϋπολογισμός. Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες και όχι για το εάν δίνετε “ένα πάνω και ένα κάτω”», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην εμπορευματοποίηση, στη λογική της ατομικής επιλογής, ενώ στα τα λαϊκά στρώματα λέει “βολέψου και στα ράντσα”.

Α. Μυλωνάκης: Προϋπολογισμός από την εγγραφή του ελλειμματικός, ανεφάρμοστος και χωρίς προοπτικές

Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022. Ο προϋπολογισμός, είπε «από την εγγραφή του είναι ελλειμματικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει προοπτική». Σήμερα, σημείωσε, που «είναι μια παγωμένη ημέρα, τι δίνει ο προϋπολογισμός και πώς θα ζεσταθεί ο παππούς και η γιαγιά όταν δεν μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τιμολόγια. Ψίχουλα που τους δίνετε. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά». Για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, σχολίασε πως έχουμε πρόβλημα με τις ΜΕΘ γιατί δεν δίνονται κίνητρα για να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι που αμείβονται με τριπλάσιους μισθούς. «Εσείς», είπε, «εν όψει και του πέμπτου κύματος που ακούμε, κόβετε χρήματα από την Υγεία στον προϋπολογισμό». Απέρριψε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας «σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, και φωνάζαμε προσοχή έρχεται ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε κάνει προτάσεις και κυρίως σας είχαμε πει να μην κλείσετε τους λιγνίτες. Γιατί από αυτόνομοι στο ηλεκτρικό ρεύμα γίναμε επαίτες. Και από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε το ακριβότερο. Εσείς, τώρα, με τους λιγνίτες πετάτε τον πλούτο μας». Ο κ. Μυλωνάκης, δήλωσε πως η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πλην των πιστώσεων της Εθνικής Άμυνας καθώς οι δαπάνες της άμυνας είναι αναγκαίες εάν θέλουμε η χώρα μας να είναι ελεύθερη και πρέπει να δώσουμε χρήματα για οπλικά συστήματα αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλ. Γρηγοριάδης: «Διαδικασία – εθνική φάρσα» η ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο

“Διαδικασία – εθνική φάρσα”, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με την συλλογιστική ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί. “Καθώς υποταχθήκαμε, συνθηκολογήσαμε κι έχουμε πει ως χώρα οτι εμείς έχουμε παραδοθεί, έχουμε αυτομάτως απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία. Επομένως κάθε χρόνο διαδραματίζεται εδώ μια φάρσα. Μια εθνική φάρσα. Είναι όπως κάθε χρόνο, βάφουμε αυγά το Πάσχα και στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί” είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υποστηρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από το 2008 και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι μικρότερη από το 2008. Οι εργαζόμενοι είχαν εισόδημα 122 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σήμερα μόλις 75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια συντριπτική απώλεια.
“Το μόνο που σας τρομοκρατεί όλους εσάς τους μνημονιακούς από όλα όσα λέτε, είναι η Δημοκρατία. Και γι αυτό κάνετε ότι είναι δυνατόν για να εναλλάσσονται στην εξουσία των χωρών, που έχουν γίνει προτεκτοράτα, κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία. Για να μην υπάρξει καμία δημοκρατική διάσταση στη λήψη των αποφάσεων” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 για να δεχθεί, μετά το πέρας της παρέμβασής του, την παρατήρηση του προεδρεύοντος, Νικήτα Κακλαμάνη. “Διαφωνώ με την εισαγωγή του βουλευτή. Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που επέλεξε ο ελληνικός λαός ελεύθερα και με δημοκρατικές διαδικασίες και με κανέναν άλλο τρόπο”, είπε ο κ. Κακλαμάνης.
“Κυβερνήσατε με διάφορες παραλλαγές και το μόνο που είχατε στο μυαλό σας ήταν πως να παίρνετε χρήματα από τους πολλούς και να τα δίνετε στους λίγους. Ήρθε η πρώτη φορά Αριστερά και συνθηκολόγησε και μετά κατήρτησε κι αυτή τέτοιου είδους προϋπολογισμούς. Κι αν ψηφίσεις μνημόνιο δεν έχεις μετά καμία δυνατότητα να υπηρετήσεις τον ελληνικό λαό”, συνεχισε την τοποθέτησή του ο κ. Γρηγοριάδης.
Αναφερόμενος, στην ΕΕ σημείωσε ότι είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία δημοκρατία και υποστήριξε πως ή θα εκδημοκρατιστεί η θα καταστραφεί. “Δυστυχώς έχει αποδείξει ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν. Περνάμε στην πεποίθηση ότι διαλύεται, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται και θα πρέπει να ανατραπεί. Αν δεν προχωρήσουμε σε ρήξη με αυτήν την ΕΕ δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης”, προσέθεσε. Τέλος, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών για να πει πως δεν μπορείς να απαντήσεις αν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος 23 δισ. εγγυήσεων που έχεις πάρει για τα κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι έχεις απωλέσει κάθε όπλο, “δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψεις την γύμνια μιας κυβέρνησης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος