Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές στην ώρα τους – Mέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά την έναρξη της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό του 2022 προσθέτονας ότι «μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές». Και συνέχισε: «Εσείς ήσασταν αυτός που το 2015 στην περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνατε πρόωρες εκλογές, και μετά από τρεις εβδομάδες τις προκηρύξατε ο ίδιος! Με λέτε εμένα ψεύτη, αλλά μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό δεν υπάρχει». «Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να προκηρύξω σήμερα εκλογές, απλά και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», πρόσθεσε σε δηκτικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα. «Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αφού διάβασε απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε: «Αναρωτιέμαι, με όλους αυτούς τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχετε καμία σχέση με όλα όσα λέτε; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε μια ακόμη φορά. Το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια το πού ξεκινούν και πού σταματούν τα δικαιώματα των πολιτών. Στις εκλογές οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους, ο κυρίαρχος λαός θα κάνει την επιλογή του. Έχω υποχρέωση να προφυλάξω την ηρεμία αν εσείς έχετε την πρόθεση να οδηγήσετε σε αντιστάσεις, ανένδοτους εσείς θα έχετε τις συνέπειες από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένας νόμος διαφορετικός, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας, καθορίζει το αποτύπωμά της στην κοινωνία, συνοψίζει όσα πετύχαμε και άθροιζε όσα διεκδικούμε. Γι’ αυτό η ψήφισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και των πολιτών στην κυβέρνηση».
Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε: «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.
«Αυτές είναι οι πορείες των δύο οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.

«Είναι απόδειξη ότι η Πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επίμαχη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα που προκάλεσε πολιτικό σάλο, επισημαίνοντας ότι γνωρίζουμε όλοι πως: «Όσο πιέζεται το σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση και ότι το σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται ενίσχυση» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος επικαλούμαι εδώ και μήνες, πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης Τσιόδρα, όχι στο Μαξίμου, γιατί ουδέποτε τη λάβαμε στα χέρια μας». Και συνέχισε: «Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ για να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Είχα εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο επίπεδο να μην έχουμε την ισχυρή πίεση ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων ήταν ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη άλλων χωρών που τα κατάφεραν καλύτερα».
Απευθυνόμενος τέλος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Τον κο Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κο Πολάκη που είναι το alter ego σας όταν μιλάει για δολοφόνους τον κρατάτε!».

Στη συνέχεια, διάβασε στο σώμα της Βουλής ένα άρθρο της Αναστασίας Κοτανίδου, στο οποίο αναφέρεται: «Ας σημειωθεί ότι εδώ το πρόβλημα της αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι διαχρονικό. Προφανώς οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ». «Όντως στην προηγούμενη μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη διατύπωση, και αναρωτιέαι επί δικής σας κυβέρνησης το είχατε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και θα το κάνουμε χωρίς να πληρώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία» και πρόσθεσε: «Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω».
Και ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης για τιμολόγια ρεύματος για Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και ευάλωτους.
  • Αύξηση έκπτωσης λογαριασμούς φυσικού αερίου αερίου κατά 40% μήνα Δεκέμβριο.
  • Για τους αγρότες: κάλυψη μεγαλύτερου ποσού από την ρήτρα αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Eπιπλέον, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το ύψος της αύξησης. «Δεν είμαι έτοιμος να το πω γιατί εγώ δεν κοροϊδεύω, όπως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» τόνισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος