Κόντρα διαρκείας ενόψει εκλογών – Τα ψηφοδέλτια και η στρατηγική των επιτελείων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οξύνεται η προεκλογική πόλωση - «Δεν χωρούν λάθος επιλογές και δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας στην κάλπη» δηλώνει ο πρωθυπουργός - Για διχαστικό λόγο τον κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανεβάζουν στροφές» τα κόμματα στο δρόμο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκλογικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται περιπέτειες και επιπόλαιες επιλογές.

«Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα. Ποιό κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Δεν επιτρέπονται  επιπόλαιες επιλογές και απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, προσέξτε, τίποτα από τα δύο δεν θα διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί. Όσα πετύχαμε αυτήν την τετραετία δεν είναι καθόλου δεδομένα. Μπορούν να ανατραπούν αν γίνουν λάθος επιλογές» σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι έργο θα παράγεται έως την τελευταία μέρα της κυβερνητικής θητείας.

Ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες, προτάσσονται:

  • 36.000 διαδραστικους πίνακες που θα εγκατασταθούν σε όλα τα τμήματα Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε όλη τη χώρα
  • ίδρυση 18 νέων πρότυπων – πειραματικών σχολείων
  • αύξηση 8% των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ

Πρακτικές «τραμπισμού», με fake news και λάσπη, καταλόγισε στον πρωθυπουργό, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Να μην αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Να μην επιτρέψουμε στη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη να την ακυρώσει με διχαστική ρητορεία,που δεν έχει άλλο σκοπό,από το να κρύβει τα προβλήματα,τους υπεύθυνους και τις λύσεις. Με ξεπατικωμένη προπαγάνδα απο τις πρακτικές του Τράμπ» τόνισε.

«Ο κ. Τσίπρας,που έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με το διχασμό και τον τραμπισμό α λα γκρέκα,συνεχίζει τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και την ίδια στιγμή καταγγέλλει την τοξικότητα! Καταγγέλλει δηλαδή όλα εκείνα που τον χαρακτηρίζουν» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Δείχνοντας» προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν μπορεί ηγεσία δημοκρατικού κόμματος,να αγνοήσει την λαική θέληση και να επωμιστεί το κόστος επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, εφ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

«Για να γίνει πράξη το ως εδώ,πρέπει να γίνει απόφαση και το.. προς τα πού. Απόφαση και πράξη με την ψήφο των πολιτών. Το έως εδώ γίνεται πράξη μόνο με ισχυρή απόφαση προς την αλλαγή,την προοδευτική κυβέρνηση συνέργασιας,που διασφαλίζεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ζητά ισχυρή εντολή για προγραμματικές συγκλίσεις με πρόσωπα που διαθέτουν πολιτική αυτονομία,υψηλό δείκτη αξιοπιστίας,επάρκεια και διεθνές κύρος.

«Θεωρούμε ότι εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα,δεν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές των λύσεων. Γι αυτό λέμε σταθερότητα,προοδευτική ατζέντα και συγκλίσεις σε πρόγραμμα και σε πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν πολιτικές συμμαχίες», τόνισε.

Τις πολιτικές επιδιώξεις και τους εκλογικούς τους στόχους, περιγράφουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

«Η επικείμενη εκλογική μάχη έχει τη σημασία της. Αν μείνει ανεκμετάλλευτη από το λαό, τότε την άλλη μέρα από χειρότερες συνθήκες θα αντιμετωπίσει το νέο, πιο ισχυρό πόλεμο που έρχεται σε όλους τους τομείς. Με πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη, και το λαό χειραφετημένο από διλήμματα, εκβιασμούς και αυταπάτες, τότε είναι βέβαιο οτι θα τον αντιμετωπίσουμε από καλύτερη θέση» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αν καταλάβει τα ψέματα ο ελληνικός λαός,το αποτέλεσμα θα είναι ράπισμα στο σύστημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τι θα κάνουμε με τις τράπεζες, το υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, τις εξορύξεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα; Αν δεν απαντήσουμε ούτε στα ελάχιστα, τι το μακρόπνοο να συζητήσουμε και με ποιόν;» αναφέρει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Υποψήφιος και στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Κ. Μητσοτάκης

Την Τρίτη εκλογική περιφέρεια την Α’ Θεσσαλονίκης όπου θα είναι υποψήφιος αποκάλυψε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», δείχνοντας με εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον του για την βόρεια Ελλάδα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τον ξεκάθαρο στόχο της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία ως εθνική αναγκαιότητα. Θέτοντας μία σειρά από διλήμματα μεταξύ των οποίων «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;» καλει τους πολίτες να συγκρίνουν την Ελλάδα του 2023 που, όπως τονίζει, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.

Στους 268 ανέρχονται οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές που ανακοινώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία με βασικά χαρακτηριστικά την ανανέωση την διεύρυνση και την έντονη παρουσία των γυναικών.

Το 50 % του συνόλου των υποψηφίων της ΝΔ είναι νέα πρόσωπα με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη (σε σύνολο 419 υποψηφίων).

Μετά το Πάσχα και την επισημη προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό, αναμένεται και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατειας με ισχυρούς συμβολισμούς.

Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει 3+1 προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία:

  • καλυτεροι μισθοί για όλους
  • αξιοπρεπής δημόσια υγεία
  • ένα σύγχρονο, παραγωγικό, λειτουργικό κράτος αλλά και
  • ορίζοντια πολιτική για τους νέους.

Ο πρωθυπουργός πυκνώνει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και εντός Αττικης στο μοντέλο της στενής επαφής με τους πολίτες, ενώ τη Μ. Δευτέρα επισκέπτεται τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσε» η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοδελτίων

O ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε την τροπολογία Αλιβιζάτου-Κοντιάδη που αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα όπως λένε, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».

«Ευχάριστο πονοκέφαλο» χαρακτήρισε την διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων ο Α. Τσίπρας.

Αναγκαστήκαμε, είπε, να κάνουμε πολύ επιλογές ανάμεσα σε πολύ δυνατές υποψηφιότητες. «Μπορεί και να αδικήσαμε κάποιους» σημείωσε.

Στα ψηφοδέλτια έμειναν κενές κάποιες θέσεις, ονόματα που κάποια από αυτά θα τα ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας.

Στις λίστες που δόθηκαν σήμερα το όνομα έκπληξη ήταν του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Αντώναρου.

Η Κ.Ε. ενέκρινε σήμερα το σύνολο των υποψηφιοτήτων . Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε νέα ονόματα που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Του Θανάση Θεοχαρόπουλου, δ/ντη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος στο Νότιο Τομέα.
  • Του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηνικόλα στην Α΄ Αθήνας.
  • Του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Αριστείδη Ανδρικόπουλου στην Αχαϊα.
  • Του Θόδωρου Καρυπίδη, πρώην περιφερειάρχη στη Δ. Μακεδονία, υποψήφιος στην Κοζάνη.
  • Του Συμεών Κεδίκογλου, πρώην υπουργός, γιατρός, υποψήφιος στην Εύβοια.
  • Τη Φωτεινή Παντιώρα οικονομολόγος στην Αιτωλοακαρνανία.
  • Και την Αγγελική Τεντολούρη, νομικός, υποψήφια στην Καρδίτσα

Σημειώνεται ότι η Εφη Αχτσιόγλου  κατεβαίνει πρώτη φορά με σταυρό ως υποψήφια στο Δυτικό Τομέα.

Η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της στην Κεντρική Επιτροπή να μην είναι υποψήφια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενστάσεις, σε ότι αφορά τη συμμετοχή άλλου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο στο Κιλκίς.

Στο μεταξύ, έξι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε σήμερα τους υποψήφιους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες της χώρας.

Ειδικότερα:

  • Αθήνα: Νίκος Παππάς – πρώην καλαθοσφαιριστής
  • Πειραιάς: Γιώργος Γαβρίλης – πρωην αντιπεριφερειάρχης
  • Πάτρα: Βασίλης Αϊβαλής – πρόεδρος Τεχνικού Επιμελήτηρίου
  • Περιστέρι: Ανδρέας Παχατουρίδης Δήμαρχος Περιστερίου
  • Λάρισα: Απόστολος Καλογιάννης – Δήμαρχος Λάρισας
  • Αγρίνιο: Δημήτρης Τραπεζιώτης – Δικηγόρος

Η Κ.Ε. ενέκρινε το πρόγραμμα του κόμματος που θα ανακοινωθεί σε ξεχωριστή εκδήλωση.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη – Γεωργία Σκιτζή – Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος