Κλιματικός νόμος: Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «νόμο φτιαγμένο όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει στο ράλι της αισχροκέρδειας να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών – όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.

Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ρώτησε πώς μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση «όταν έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας στο ρεύμα και τα καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ν. Σαντορινιός: Απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις, με χρηματοδότηση, για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την υποχρέωσή της να ενισχύσει την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία των νησιών σε ιδιώτες. Όσα νησιά αποκτήσουν ανάδοχο θα προχωρήσουν με κέρδος για τις μεγάλες εταιρείες ενώ τα υπόλοιπα νησιά μένουν πίσω, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, οδηγώντας τον σε νέες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, εφόσον πλήττονται κυρίως οι ευάλωτοι πολίτες και τα ευάλωτα κράτη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλοι βιώνουμε τις φονικές πλημμύρες, τις καταστροφικές πυρκαγιές, την ερημοποίηση των νησιών -άρα είναι επείγουσα η ανάγκη να δώσουμε λύσεις στην ενεργειακή επάρκειά τους» υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.

Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «ο κλιματικός νόμος θα πρέπει να οδηγεί σε ουσιαστικές αλλαγές στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, να χαρακτηρίζεται από οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και να είναι δημοκρατικός. Όμως, το νομοσχέδιο που συζητάμε, δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, δεν αναγνωρίζει και δεν δρομολογεί αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, δεν έχει επαρκές μοντέλο διακυβέρνησης για τη μετάβαση. Πρόκειται για έναν νόμο που δεν επιδιώκει μία ολιστική και επιστημονική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας».

Ν. Ανδρουλάκης: Σχέδιο κλιματικού νόμου κενό περιεχομένου

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη του Κινήματος για παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων. «Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένα σχέδιο κλιματικού νόμου κενό περιεχομένου: « Για μία ακόμα φορά αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με επικοινωνιακούς μόνο όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν είναι καν συμβατό με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU. Ενώ θέτει σαφείς στόχους για την απολιγνιτοποίηση, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ολική απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που λέμε τόσο καιρό: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε την απολιγνιτοποίηση με δραματικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας την μετατροπή του φυσικού αερίου από ένα μεταβατικό καύσιμο, σε μόνιμο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον πολιτική θα προέβλεπε την επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ και της διάχυσης τους στους πολίτες με την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Δ. Κουτσούμπας: Τα λαϊκά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό του νέου κλιματικού νόμου και της «πράσινης μετάβασης»

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο, τόνισε ότι «αποκαλύπτεται πως η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους αξιοποιώντας έτσι και τελικά “παίζοντας” με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον. Έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας».

Είπε ανάμεσα σε άλλα ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε πως την στρατηγική αυτή επιλογή θα την πληρώσουν οι λαοί, προσθέτοντας ότι οι λαοί είναι που πληρώνουν και στη χώρα μας «τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ».

Γ. Βαρουφάκης: «Παλιόχαρτο» ο κλιματικός νόμος

Επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών της ενέργειας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Φέρατε ένα παλιόχαρτο που πάνω του γράφτηκε το μεγαλύτερο δώρο στους ολιγάρχες, στους πετρελαιάδες, στη βιομηχανία του στρατιωτικού κατεστημένου και στους δικτάτορες», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη, είναι να βάλουμε μπροστά την παραγωγή πράσινης ενέργειας αντί να είμαστε το διακομιστικό κέντρο κλιμακούμενων εντάσεων. Δυστυχώς η Ευρώπη πληγώνει τους Ευρωπαίους ενώ θα μπορούσε να είναι μια ανεξάρτητη πράσινη ενεργειακή ένωση αντί να είμαστε κολαούζο του ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα: Βουλή: Υπερψηφίστηκαν ο νέος κλιματικός νόμος και η οικονομική ενίσχυση στο ρεύμα έως 600 ευρώ

Κλιματικός Νόμος – Αλ. Τσίπρας: Πολιτική διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος – Πληρώνουν τα «κορόιδα»

Βουλή: Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης για τον κλιματικό νόμο – Αύριο ψηφίζεται από την Ολομέλεια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος