Βουλή: Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης για τον κλιματικό νόμο – Αύριο ψηφίζεται από την Ολομέλεια

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης συζητείται απο το πρωί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο. Αύριο η συζήτηση  θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβερνητικά πλευρά υπεραμύνεται της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα για τη δίκαιη κλιματική μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε τη κοινωνική δικαιοσύνη ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Κατά την επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, υπέρ της αρχής του είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση του στην Ολομέλεια και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την κατάθεση χθες το βράδυ δύο τροπολογιών Επικαλούνται συστηματική απαξίωση  της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι τροπολογίες αφορούν:

-Την έκτακτη παροχή οικονομικής ενίσχυσης μέχρι 600 ευρώ για την κάλυψη μέρους της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο από 1/12/2021 μέχρι 31/5/2022.

-Την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά δεν εμφανίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις στους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας απέδωσε τις αντιδράσεις των κομμάτων  τους σε σκοπιμότητες για να αποφύγουν, όπως είπε, να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ ή όχι στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος