Κλιματικός Νόμος – Αλ. Τσίπρας: Πολιτική διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος – Πληρώνουν τα «κορόιδα»

Στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε  επίπεδο Ολομέλεια για το νέο κλιματικό νόμο, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τον βουλευτών των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «νόμο φτιαγμένο όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει στο ράλι της αισχροκέρδειας να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών – όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.

Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ρώτησε πώς μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση «όταν έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας στο ρεύμα και τα καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Δεν προστατεύετε την κοινωνική πλειοψηφία με τον κλιματικό νόμο, αλλά της μεταφέρετε τα βάρη της κλιματικής προσαρμογής. Πρέπει να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά εσείς τους λέτε να την αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια» , είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βλέπει ευκαιρία για χρυσές δουλειές φίλων και χορηγών».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κλιματικό νόμο «ύβρη για τις επόμενες γενιές» και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν κληροδοτεί, απλώς, προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στις επόμενες γενιές».

«Θέλετε διακαώς να πέσει στα μαλακά το καρτέλ της ενέργειας που κατατρώει το μισθό της μέσης ελληνικής οικογένειας»

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία για ορθό υπολογισμό των υπερκερδών και όπως είπε αναμένει την απάντηση. «Να ξέρετε ότι δεν είστε πια μόνοι σας», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, ταϊζει με λίστες Πέτσα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, διώκει και παρκαολουθεί όσους δημοσιογράφους δεν αρέσουν κι επιχειρεί να βάλει στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες σε γύψο.»

Σημείωσε ότι «η κυβέρνση πρέπει να ξέρει ότι έχει αντίπαλο την κοινωνία, τις νέες γενιές, τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν καθήλωση μισθών και περιστολή δικαιωμάτων».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα εγκληματικά λάθη που έγιναν πέρυσι στο μέτωπο της προστασίας των δασών», ενώ όπως είπε ακολούθησε «ως πυροτέχνημα το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κι ως απότέλεσμα περάσαμε από τα καμμένα της Εύβοιας, στα βουλιαγμένα λεωφορεία και τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος