KKE: Η κυβέρνηση διαλύει την αμυντική βιομηχανία

Tις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανάπλαση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και δημιουργία κυβερνητικού πάρκου, σχολιάζει το ΚΚΕ, ασκώντας κριτική για την εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ: “Η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται στο δήμο Δάφνης – Υμηττού, δεν είναι απλά ένα έργο αστικής ανάπλασης, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει ο πρωθυπουργός, αλλά μια πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, όπως είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την όποια επιλογή μετεγκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα «κουφάρια», που αποτέλεσαν και το ντεκόρ της σημερινής κυβερνητικής φιέστας, είναι η εικόνα αυτής της υποβάθμισης, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Οι εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια της πρώην ΠΥΡΚΑΛ οδηγήθηκαν και οδηγούνται στο κλείσιμο, όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους, ούτε γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζόμενους και το λαό ή για την αμυντική ικανότητα, αλλά γιατί αυτό υπηρετεί τα μονοπώλια στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η οδυνηρή πραγματικότητα του παραγωγικού μαρασμού και απαξίωσης, διάλυσης, κλεισίματος και ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα, όπως τα Ναυπηγεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ, αποτέλεσμα των πολιτικών, που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το στόχο της κυβέρνησης, που είναι η συρρίκνωση έως και η εξάλειψη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Ακολούθως το ΚΚΕ επισημαίνει πως: “Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η συγκέντρωση πολλών κυβερνητικών κτιρίων στο -υπό διαμόρφωση- «Κυβερνητικό Πάρκο» γίνεται για να απελευθερωθούν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας για το τουριστικό κεφάλαιο. Θα επιβαρύνει την περιοχή, ενώ η κατασκευή με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παραπέμπει στην εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο-επιχειρηματία.

Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά εκφράζει την αντίθεσή του με την πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο. Η όποια μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με παράδοση των αντίστοιχων χώρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών”.

Σχετικές ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Μεταστέγαση 9 υπουργείων – Νέο πάρκο στον Υμηττό

ΓΣΕΕ: Να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι σε αυτήν

KINAΛ: Απαιτείται επιχειρησιακό σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος