Κ. Μητσοτάκης: Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα υπόψη των ηγετών στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Το απόγευμα ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς Στο πλαίσιο της Συνόδου, όπου συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναμένεται η Αθήνα, με αιχμή και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να θέσει και ζητήματα καταδίκης κάθε πολιτικής αναθεωρητισμού. Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στον συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 τονίζοντας ότι θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν συνολικά οι προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή.

«Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

Χθες η Αθήνα απάντησε σε αυστηρό τόνο στο νέο τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας χαρακτηρίζοντας ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα τις νέες εθνικιστικές «κορώνες» του Ταγίπ Ερντογάν και τις ευθείες απειλές του, κατά της Ελλάδας, καλώντας τη χώρα μας να «συνετιστεί» και «να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν έναν αιώνα».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις απειλές κατά της χώρας μας με διαδοχικά tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στα ελληνικά.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ωστόσο -όπως τόνισε- «η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Εκτός ορίων και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Oμέρ Τσελίκ, ο οποίος παραθέτοντας εικόνες από τη στρατιωτική άσκηση έγραψε στο twitter «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Αργά το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κάλεσε σε «εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα». «Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα, ο οποίος όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρασυρθεί από την τοξική κομματική αντιπαράθεση, ούτε από πληθωριστικά αιτήματα.

«Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε την ίδια ανάρτηση και στην τουρκική γλώσσα.

Οικονομικές κυρώσεις σε όσους στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ζήτησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σχετικό Άρθρο: Κυρ. Μητσοτάκης στο Politico: Είναι η ώρα να βάλουμε την Ευρωπαϊκή διεύρυνση ξανά σε τροχιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος