«Φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου (video)

Το «μπλόκο» στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές συνεχίζει να πυρπολεί το πολιτικό σκηνικό. «Υψώσαμε ανάχωμα Δημοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι Τσίπρας και Βαρουφάκης πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τους δημοκρατικούς πολίτες. «Η θεσμική σοβαρότητα δεν είναι μικροψυχία», ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας στον Νίκο Αλιβιζάτο που χαρακτήρισε μικρόψυχη τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για τακτικισμούς Μητσοτάκη και προσπάθεια Τσίπρα να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Ηχηρό αντίκτυπο προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου περί της απαγόρευσης καθόδου του αποκαλούμενου και «κόμματος Κασιδιάρη» στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

 Από τη Νίκαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη για τη μη υπερψήφιση των σχετικών τροπολογιών, ενώ εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τορπίλισε την προσπάθεια για από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατάθεση υπομνήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υψώσαμε ένα ανάχωμα Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι όμως, πώς αισθάνονται σήμερα αυτοί οι οποίοι ήταν απόντες από αυτή τη μάχη την οποία έπρεπε να τη δώσουμε όλοι μαζί; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ποτέ τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πάνω στην οποία πάτησε η επιχειρηματολογία του Τμήματος του Αρείου Πάγου.  Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος κ. Βαρουφάκης μάς είπε: “δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα του Κασιδιάρη από τη Βουλή”. Δύο θλιβερές εξαιρέσεις, οι οποίες σήμερα πρέπει να λογοδοτήσουν και αν μη τι άλλο, να ζητήσουν συγγνώμη από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

 Απαντώντας αφενός στον καθηγητή Αλιβιζάτο, ο οποίος και συνέταξε το υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αφετέρου στη Νέα Δημοκρατία, ο Μιχάλης Καλογήρου διευθυντής Πολιτικού Γραφείου Αλέξη Τσίπρα, υποψήφιος βουλευτής επικρατείας , υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει δική του τροπολογία, κάνοντας μάλιστα λόγο για επιχείρηση ξεπλύματος της θεσμικής ακροδεξιάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μπορούσε να ξεπλύνει τη θεσμική ακροδεξιά, αναλαμβάνοντας κοινές θεσμικές πρωτοβουλίες μ` αυτούς που παρακολουθούσαν -και δεν γνωρίζουμε καν αν συνεχίζουν να το κάνουν- πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τακτικισμό και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κυνηγάει την λεγόμενο «αντισυστημική ψήφο»: « Ο Μητσοτάκης δεν έχει αξιακή και σταθερή στάση όπως εμάς. Είχε ένα ζύγι κι έβλεπε όταν στις δημοσκοπήσεις ήταν κάτω από 3% έλεγε ας κατέβουν. Και ο κ. Τσίπρας ούτε καν την προσπάθεια του κ. Αλιβιζάτου στήριξε. Ο κ. Τσίπρας ψαρεύει στα θολά νερά μπας και πάρει καμία ψήφο απ’ τους νεοναζιστές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου ο Ηλίας Κασιδιάρης πέραν από πραγματικός ηγέτης του σχήματος «Έλληνες», ως στέλεχος της Χρυσής Αυγής υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως αναφέρει ο Άρειος Πάγος: «Το κόμμα “Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”, του οποίου ο πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, δηλωθείς και ως υποψήφιος βουλευτής, παροτρύνει στην άσκηση βίας, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος (Χρυσή Αυγή) σε εγκληματική οργάνωση, στη βούληση της οποίας είχε υποτάξει τη βούλησή του και την εν γένει αξιόποινη δραστηριότητά της. Είχε πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής, την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε πρώτη φορά επί της ουσίας κι όχι απλώς επί του τυπικού των κομματικών υποψηφιοτήτων.

Ουδέποτε επέδειξε έμπρακτη μεταμέλεια. Ουδέποτε αποκήρυξε δράση ΧΑ. Ουδέποτε διατύπωσε αυτοκριτική. Αντίθετα,  δηλώνει  μετ` επιτάσεως, ότι παραμένει πιστός, παροτρύνοντας και άλλους σε αυτή τη δράση που ανέπτυξε ως ένα από τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ (υπό το πρόσχημα της οποίας είχαν διαπραχθεί και ανθρωποκτονίες. Διεγείρει το λαϊκό αίσθημα σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, στρέφεται, αδιακρίτως, κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου και όλων, ανεξαιρέτως, των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αποδοκιμάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα  και ελευθερίες Εξακολουθητικά βίαιη συμπεριφορά ακόμη και ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Περιφρόνηση  και απαξίωση  το δημοκρατικού πολιτεύματος.

Υποκατάστατο και συνεχιστής της δράσης και της ιδεολογίας της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ το “Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ” Ηγετικά στελέχη της ΧΑ με δράση αντικείμενη στο δημοκρατικό πολίτευμα στις λίστες υποψηφίων του κόμματος Κασιδιάρη.

Σεπτέμβριος 2015, Μελιγαλάς

Είναι Σεπτέμβριος του 2013 στον Μελιγαλά. Πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής αρπάζουν με τη βία το μικρόφωνο από τον Δήμαρχο, την ώρα της ομιλίας του στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά επεισόδια και εγκληματικές πράξεις που περιγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου για το μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος –όπως σημειώνεται- ήταν παρών στον Μελιγαλά όπου καταφέρθηκε εναντίον τοπικών παραγόντων και μελών του ΠΑΜΕ.

Ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης περιγράφεται ως το στέλεχος με την πολύ γρήγορη ανέλιξη στην ιεραρχία, που εκπαίδευε νέα άτομα στις βίαιες δράσεις, που εμφανίζεται να κατέχει πυροβόλων όπλα στην ύπαιθρο και σε χώρους σκόπευσης. Στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου παρατίθεται απόσπασμα από ομιλία που είχε κάνει το Νοέμβριο του 2012 στα Χανιά.

Νοέμβριος 2012, Χανιά

Ηλίας Κασιδιάρης: «Εμείς δεν γουστάρουμε τα βουλευτιλίκια, εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια του βουλευτή. Έχουμε οπλοφορία με άδεια, δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας».

Ο Κασιδιάρης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ήταν άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού που διέδιδε της θεωρίες της οργάνωσης. Ενδεικτικά στο σκεπτικό περιγράφεται απόσπασμα της ομιλίας του αρχηγού από ομιλία του στις Θερμοπύλες, με ακροατήριο άτομα με στολές παραλλαγής και στρατιωτικού τύπου ρούχα.

Αύγουστος 2012, Θερμοπύλες

Το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει μία αναδρομή στο σκοτεινό και εγκληματικό παρελθόν της Χρυσής Αυγής, κάνοντας αναφορά ακόμα και σε μία παλιά φωτογραφία του Κασιδιάρη όπου μαζί με άλλα άτομα κρατά σημαία της γερμανικής Βέρμαχτ, όμοια με αυτή που οι Γερμανοί ναζί είχαν αναρτήσει στην Ακρόπολη.

Αναφορά γίνεται και στις επιδρομές των ταγμάτων εφόδου, όπως αυτή που είχε γίνει στον κοινωνικό χώρο Συνεργείου την ώρα που παιδιά έκαναν μάθημα αγγλικών

Ιούλιος 2013

Όπως και στην άγρια επίθεση που είχαν δεχτεί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Οι φυσικοί αυτουργοί ήταν στελέχη και μέλη στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, στη Νίκαια και στη Σαλαμίνα, που έδρασαν ως τάγμα εφόδου

Το αρμόδιο Τμήμα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Ντίνα Τσουκαλά, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος