Στ. Πέτσας στην ΕΡΤ για Εύα Καϊλή: Αν υπάρχουν στοιχεία από τις βελγικές αρχές, είναι αρμόδιες να διερευνήσουν την υπόθεση

Array

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε σοκαρισμένος για δυο λόγους σε σχέση με την υπόθεση της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, ο ένας είναι ότι η Εύα Καϊλή «είναι μια φρέσκια φωνή στο κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς από την τελευταία της διαδρομή, είχε άποψη και την κατέθετε» και το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ξεκινά μια έρευνα και «φαίνεται να έχουμε μια αντιστροφή αυτού που έχουμε κατακτήσει στο Κράτος Δικαίου: αντί να είσαι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αυτό πρέπει να προβληματίσει όλο το πολιτικό σύστημα».

«Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν στοιχεία από τις βελγικές αρχές, αυτές είναι αρμόδιες να διερευνήσουν την υπόθεση» τόνισε ακόμα ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε «άλλο πράγμα η έρευνα που πρέπει να ρίχνει πάντα άπλετο φως κι άλλο το να χωρίς να έχουμε κάτι στα χέρια μας να σπεύδουμε να καταδικάσουμε».

Ο κ. Πέτσας στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής αναφέρθηκε και στο θέμα του πυροβολισμού του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη μιλώντας μεταξύ άλλων για το τι σχεδιάζει η πολιτεία για τη βελτίωση των συνθήκων σε οικισμούς Ρομά. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας μίλησε για 72 οικισμούς που θεωρούνται ακραίοι με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς «και άρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών ή μετεγκατάστασης».

Όπως είπε «Εμείς είναι η πρώτη φορά που θα βάλουμε ένα πρόγραμμα με έξι – επτά δήμους με τους οποίους έχουμε ήδη συνεννοηθεί, οι οποίοι συμφωνούν και έχουν άλλους χώρους προκειμένου να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Βάζουμε 15 εκατ. ευρώ στο τραπέζι για να γίνει αυτή η προσπάθεια και να ξεκινήσει ώστε να είναι – ας το πούμε- έτσι ένα παράδειγμα ώστε να παρακινήσουμε και άλλους και από τις κοινότητες των Ρομά, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες να δεχτούν αυτή την κατάσταση που θα δείχνει τον πολιτισμό μας σε σχέση με αυτή την κατάσταση που είναι ακραία και δεν τιμά κανέναν που υπάρχει σήμερα. Ελπίζω ότι θα έχουμε την επιθυμητή ανταπόκριση».

Ακόμα μίλησε για την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το ν/σ των παρακολουθήσεων λέγοντας μεταξύ άλλων «ήταν μια συζήτηση  από αυτές που γίνονται τους τελευταίους τρεις τέσσερις μήνες, οι οποίες τελικά βρίσκονται πάνω σε ένα υπόβαθρο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δικαιολογούν όλη αυτή τη συζήτηση, αλλά επέτρεψαν έστω και αυτά να ενισχυθούν τα θεσμικά αντίβαρα. Και είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία πήρε πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύει ο ρόλος της ΕΥΠ. Να μπουν δύο εισαγγελείς, να γίνει κακουργηματική πράξη η χρήση κακόβουλων λογισμικών – πρώτη χώρα χώρα στην Ευρώπη που το κάναμε αυτό- να γίνει επίσης πολύ βαρύ το αδίκημα της κατοχής και να υπάρξουν φυσικά όλα εκείνα τα απαιτούμενα θεσμικά αντίβαρα για το πολιτικό προσωπικό μέσω της εμπλοκής και του Προέδρου της Βουλής, όταν χρειάζεται να δοθεί μια τέτοια άδεια. Στο άλλο ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες, νομίζω θα έχουμε πλέον το πιο αυστηρό πλαίσιο στην Ευρώπη».

Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ανέφερε «όπως έχει πει πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό, η άνοιξη του 2023 είναι ο ορίζοντας των εκλογών. Εμείς είμαστε φυσικά πάντα έτοιμοι, όπως κάθε υπουργείο να επιτελέσει τον σκοπό του, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το πλαίσιο που έχει θέσει».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στο παρακάτω βίντεο:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος