Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όσα ξέρουμε για την υπόθεση διαφθοράς με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή

Array

Προσπάθησε το Κατάρ να διεισδύσει ή να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τη βελγική εισαγγελία, η οποία την Παρασκευή πραγματοποίησε 4 προσαγωγές στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας κατά της διαφθοράς.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, είναι ύποπτοι ότι δωροδοκήθηκαν από τη χώρα του Κόλπου. Εμπλοκή στην εν λόγω υπόθεση υπήρξε και με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για το Κατάρ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε στο RTS τις πληροφορίες που δημοσίευσαν το πρωί της Παρασκευής δύο βελγικές εφημερίδες, η Le Soir και η Knack. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας αναφέρει απλώς «μια χώρα του Κόλπου». Συγκεκριμένα, η βελγική αστυνομία υποπτεύεται το Κατάρ ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά σε τρίτους με σημαντική πολιτική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επίσης, σύμφωνα με τις δύο βελγικές εφημερίδες, ανακρίθηκε ο Luca Visentini, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο οποίος εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια εργαζόμενους. Πρόσφατα, κατήγγειλε τις «μορφές εργασιακής δουλείας» που λαμβάνουν χώρα στο Κατάρ.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βελγικής δικαιοσύνης, επρόκειτο άραγε για «επηρεασμό αποφάσεων» σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ όπου οι ΜΚΟ υπολογίζουν τον αριθμό των θανάτων στα εργοτάξια του Μουντιάλ σε χιλιάδες; Η Nathalie Loiseau, η ευρωβουλευτής που ειδικεύεται στην παρέμβαση στο εξωτερικό, χαρακτηρίζει τα γεγονότα που περιγράφονται ως «εξαιρετικά σοβαρά».

Ερωτηθείσα από το RTS, η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να πει αν θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες συλλήψεις και άλλες έρευνες στην υπόθεση αυτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος