Αντιπαράθεση στη Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο – Eπεισοδιακό συλλαλητήριο (video)

Επεισόδια σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με βόμβες μολότοφ και χημικά. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 52 προσαγωγές. Ίδια εικόνα και στην Θεσσαλονίκη με ένταση ανάμεσα στους φοιτητές και των αστυνομικών.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας, όταν φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και ρίψη χημικών…

Ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα και η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές φοιτητών.

Λίγα λεπτά μετά νέα επεισόδια σημειώθηκαν επί της Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Ομάδα ατόμων άρχισε να πετά μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όταν ομάδα φοιτητών κινήθηκε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο άγαλμα Βενιζέλου.

Για τρίτη εβδομάδα φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ φοιτητές, δήλωσαν πως: «οι σχολές μας είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο να δώσουν χρήματα για υλικοτεχνική υποδομή, για καθηγητές για βιβλία…αγαπάμε τις σχολές μας για αυτό βρισκόμαστε εδώ». «Μπορούν να φυλάξουν τα πανεπιστήμια φύλακες που ανήκουν στα πανεπιστήμια λέμε λοιπόν ένα μεγάλο όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία».

Η πολιτική αντιπαράθεση

“Το νομοσχέδιο για την Παιδεία να το πάρετε πίσω και να το φέρετε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

“Δεν θα μπει λουκέτο στη Βουλή” ανταπάντησε η υπουργός Παιδείας αποδίδοντας προσωπικά κίνητρα στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: “θα υπάρξουν διαδηλώσεις ευθύνη δική σας να αναστείλετε συζήτηση σε τέτοιες συνθήκες. Να έχουμε αποκλιμάκωση, φέρτε το μετά χωρίς να αλλάξει τίποτα κι όχι με τη δαμόκλειο σπάθη του φόβου πάνω από το κεφάλι μας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: “ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ανασκευάσει σήμερα. είπε βεβαίως δέχομαι το ρίσκο. Δέχεται οι κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος. Το λέμε απερίφραστα, δεν θα σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή δήλωση Τσίπρα. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.Το πρωί διαδηλώνει και μετά καταγγείλει αύξηση κρουσμάτων”.

Η επίκληση της αναφοράς στο ρίσκο των διαδηλώσεων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για γκεμπελικές μεθόδους, λέγοντας: “άλλο δέχομαι και άλλο αναλαμβάνω ρίσκο σε αυτό το σημείο αθλιότητας περιπέσατε, με fake news και αλλαγή λέξεων για εντυπώσεις.

«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση. Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα «δέχομαι την ευθύνη» δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες» σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία, και την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, λέγοντας: “σκονάκια οδηγιών στη δημόσια τηλεόραση, ούτε στο Λούφα και Παραλλαγή δεν είχαμε τέτοιου είδους πλάνα. ΥΕΝΕΔ θύμισε.

Το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και να αποσύρει το νομοσχέδιο, “ράβε ξήλωνε και το λέτε μεταρρύθμιση”, δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Αντιδράσεις είχαμε και από τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Ελληνικής Λύσης.

Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στο Γιάνη Βαρουφάκη και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

“Τα ΜΑΤ θα κάνουν στραβά μάτια στους δαπίτες και με αστυνομία θα καθαρίζουν σχολές”, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

“ΔΑΠ και αστυνομία εκκαθαρίσεις πόση τερατολογία” απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σφοδρή αντίδραση στο νομοσχέδιο και από το ΚΚΕ με τον Θανάση Παφίλη να καταφέρεται και εκείνος κατά της ΔΑΠ ΝΔΦ δείχνοντας παλαιότερες αφίσες της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις ίδιες αφίσες αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σια Αναγνωστοπούλου.
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα Λάμπρος Παναγιώτου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Χρ. Ταραντίλης προς Αλ. Τσίπρα: Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες

Νίκη Κεραμέως: Δεν θα σταματήσει η συζήτηση του ν/σ για την Παιδεία

Παιδεία -ν/σ: Πάγωμα μέχρι το τέλος της πανδημίας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας- Σφοδρή αντιπαράθεση

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (live)

Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος