Πρωτοβουλία της Ελλάδας για κατάπαυση του πυρός σε Ισραήλ & Παλαιστίνη

Παρούσα στην κρίση στη Μέση Ανατολή δηλώνει η Ελλάδα που θέλει να ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα για κατ` αρχάς κατάπαυση του πυρός. Πριν από λίγο ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακή Αρχής κι επιστρέφει στο Τελ Αβίβ από όπου θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η οποία αφορά την  κρίση στην Παλαιστίνη.  Νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μια απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, η αποστολή του Νίκου Δένδια σήμερα στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και την Ιορδανία έχει το νόημα ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και μπορεί να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας έτσι ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Δένδια, όπως είπε ο Νίκος Μελέτης, προκύπτει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να έχει δώσει το στίγμα λέγοντας ότι θα συνεχισθούν οι επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι η δύναμη η οποία θα φέρει τη λύση του Μεσανατολικού, όμως οι καλές σχέσεις που διατηρεί αυτή με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου – έχει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ συνομιλεί με την Παλαιστινιακή Αρχή – της επιτρέπουν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα διπλωματικά τεκταινόμενα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος να διατηρηθεί ζωντανή και η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

«Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον κ. Θεόφιλο Γ’, Πατριάρχη Ιεροσολύμων», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί επίσης σήμερα στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Την Πέμπτη επισκεφθεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Νορβηγία, μαζί με την Τυνησία και την Κίνα, πιέζουν επί μια εβδομάδα για την κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να εκδώσει κοινή δήλωση, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση Ν. Μελέτη: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος