Ανάλυση Ν. Μελέτη: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο – Επίσκεψη Δένδια σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα, Αμμάν και Κάιρο

Στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης σχολιάζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει περάσει σε μια φάση που ακόμη και τις ευκαιρίες που θεωρητικά του προσφέρονται κατορθώνει και τις γυρίζει απέναντί του.

Σήκωσε την σημαία του ιερού πολέμου εναντίον του Ισραήλ αλλά αυτό μπορεί μεν να του προσφέρει ενισχυμένη δημοφιλία μεταξύ των μουσουλμάνων του εξωτερικού, αλλά στο εσωτερικό απλώς «μπετονάρει» τους ψηφοφόρους που ήδη είχε. Δεν κερδίζει ούτε από εθνικιστές ούτε από κοσμικούς.

Με την ρητορική του υπάρχει προβληματισμός στην Ευρώπη. Είδαμε τις επιθέσεις στην Γαλλία και στον πρόεδρο Μακρόν, βλέπουμε την στάση των Γερμανών οπού εκτός της κας Μέρκελ, οι χριστιανοκοινωνιστές κατηγορούν ευθέως τον Ερντογάν ότι με την αντιισραηλινή ρητορική του υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό και τον ισλαμικό φανατισμό στην Ευρώπη. Ενώ φυσικά ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική ούτε στην Μ. Ανατολή περνάει απαρατήρητη η στήριξη που  προσφέρει στη Χαμάς.

Εκεί που πίστευε ότι θα μπορέσει να μπει σφήνα με εργαλείο την κρίση στη Γάζα στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με Αραβικές χώρες και χώρες του κόλπου τις οποίες φλερτάρει ο ίδιος, τα πράγματα δεν ακολουθούν τις επιθυμίες του.

Ο τρόπος με τον οποίο θέλει να ενοχοποιήσει όσους έχουν σχέση με το Ισραήλ αλλά και η στήριξη στους εξτρεμιστές της Χαμάς αλλά και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, απλώς μεγαλώνουν την καχυποψία απέναντί του.

Καμία Αραβική χώρα δεν θα δεχθεί την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία με τίμημα την παράδοση της πρωτοκαθεδρίας του μουσουλμανικού κόσμου στον Ερντογάν και στην Τουρκία η οποία παρεμπιπτόντως ξαναβρέθηκε πάλι αγκαλιά με το Ιράν, το οποίο δεν κρύβει ότι στόχος του είναι η εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ.

Αλλά το φιτίλι που απειλεί να ανάψει ο κ. Ερντογάν στην περιοχή δεν περνά απαρατήρητο και από την Ουάσιγκτον βαραίνοντας περισσότερο το κλίμα ενόψει της ήδη δύσκολης και απρόβλεπτης συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν τον Ιούνιο».

Σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας στο θέμα του Μεσανατολικού είπε: «δεν είναι η δύναμη η οποία θα φέρει την λύση του Μεσανατολικού ούτε αυτή είναι η φιλοδοξία. Όμως σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή η Ελλάδα που έχει σταθερά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια αποκαταστήσει τις σχέσεις της με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου -έχει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ- συνομιλεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, μπορεί να αποτελεί δίαυλο που διευκολύνει τις προσπάθειες  για κατάπαυση του πυρός και για να μείνει ζωντανή η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και αυτό το νόημα έχει η επίσκεψη Δένδια σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα και Αμμάν αύριο (Τρίτη 18 Μαΐου) και στο Κάιρο την Πέμπτη, ενώ θα μεταφέρει και την εικόνα που υπάρχει από πρώτο χέρι στο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως αύριο με τηλεδιάσκεψη.

Ο πόλεμος είναι η εύκολη επιλογή στην Μέση Ανατολή αλλά όπως δείχνει η εμπειρία τουλάχιστον εβδομήντα ετών κάθε άλλο παρά οδηγεί σε λύσεις. Και η παρουσία του Νίκου Δένδια, η προσπάθεια της Ελλάδας να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων στην κρίση θα είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για την αποκλιμάκωση της έντασης που θα επιβεβαιώνει και τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος