Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης (video+audio)

Με την ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή να είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, το ertnews.gr επιχειρεί μια αναδρομή στα αίτια που προκάλεσαν τη νέα ανάφλεξη στην πολύπαθη περιοχή. Την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες και ειδικοί αναλυτές μιλούν για την ένταση που έχει κλιμακωθεί.

Ν. Μελέτης: Τα αίτια που προκάλεσαν τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (video)

Ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την 11η Μαΐου ανέφερε στην Αντριάννα Παρασκευοπούλου:

«Είχαμε μια άσχημη συγκυρία τις προηγούμενες ημέρες. Έχουμε τις προγραμματισμένες παλαιστινιακές εκλογές με τα προβλήματά τους. Έχουμε την κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ όπου παίζουν σημαντικό ρόλο οι ακραίοι ορθόδοξοι Εβραίοι και οι ακροδεξιοί εθνικιστές. Είχαμε την Παρασκευή τον εορτασμό της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, για την νίκη των Ισραηλινών στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και συγχρόνως η προσευχή της Κυριακής στο τέμενος Αλ-Άκσα για τη γιορτή του Ραμαζανίου. Μέσα σε όλα αυτά και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί με την οποία μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων χάνει τα σπίτια του στην Αν. Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα η περιοχή να οδηγείται σε εποικισμό από τους Εβραίους. Οι ταραχές στο Αλ-Άκσα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτό που βλέπουμε να γίνεται στη Γάζα.

Υπήρξε βίαια αντίδραση των ισραηλινών αρχών και έτσι βρήκαν την ευκαιρία εκείνοι που θέλουν μια νέα Ιντιφάντα (σ.σ η εξέγερση των Παλαιστινίων στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γαζας από το Ισραήλ) να αναλάβουν δράση.

Γ. Χαρίτος: Τι υπάρχει πίσω από την έκρυθμη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ (audio και video)

Πώς κλιμακώθηκε η κατάσταση και έφτασε στην αιματοβαμμένη νύχτα της 10ης Μαΐου στην Ιερουσαλήμ με 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες; Γιατί οι μικροσυγκρούσεις των προηγούμενων ημερών εξελίχθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς; Πώς αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιατί ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη; Επηρεάζει το κλίμα η αναβολή (άραγε και ματαίωση) των εκλογών από την Παλαιστινιακή αρχή αλλά και το γεγονός ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ισραηλινοί να οδηγηθούν για πέμπτη φορά στις κάλπες;

Ο Γαβριήλ Χαρίτος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Μπεν Γκουριόν μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή την Τρίτη 11 Μαΐου, ανέλυσε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Τη μαρτυρία του για το «σφυροκόπημα» με ρουκέτες καθώς και τα τελευταία τραγικά γεγονότα έδωσε μια μέρα αργότερα, ο Γαβριήλ Χαρίτος στην εκπομπή «Από τις έξι». Ο καθητητής Διεθνών Σχέσεων, σε ρόλο «πολεμικού ανταποκριτή» περιγράφει τις πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς και τις επιθέσεις ανάμεσα σε Εβραίους και Άραβες. Δείτε το βίντεο:

Κ. Υφαντής: Τώρα ζούμε την κλιμάκωση (video)

Το δικό του στίγμα για το Μεσανατολικό ζήτημα έδωσε στην εκπομπή “Από τις έξι” στην ΕΡΤ και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο πολιτικός επιστήμονας αναφέρθηκε στην ηρεμία που επικρατούσε στην περιοχή από το 2014, με τα δεδομένα όμως να αλλάζουν επτά χρόνια μετά. «Ξεκίνησαν πάλι όλα, με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις της Χαμάς εδώ και αρκετές βδομάδες. Τώρα ζούμε την κλιμάκωση και δεν διαφαίνεται ακόμα ηρεμία – παρότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες ιδιαιτέρως από πλευράς Αιγύπτου», είπε ο κ. Υφαντής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο λόγος είναι και πάλι οι εποικισμοί, η αναμονή απόφασης του ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου για εκκένωση από Παλαιστίνιους πρόσφυγες ολόκληρης συνοικίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς πυρπολεί διαρκώς την διαδικασία κάθε προσπάθειας εξομάλυνσης των διαφορών, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι σχέσεις Ισραήλ με Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ιορδανία – Σαουδική Αραβία. «Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς αστάθειας, ο Ερντογάν δράττεται της ευκαιρίας να εκπροσωπήσει τον μουσουλμανικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη εξομαλύνοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με αυτές τις Ανατολικές Χώρες», σημείωσε ο ειδικός.

Οι 7 ημέρες που έβαλαν φωτιά στη Μέση Ανατολή (εικόνες)

Δείτε χρονολογικά την κλιμάκωση των γεγονότων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που οδήγησαν σε νέα ανάφλεξη την πολύπαθη περιοχή.

Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης (video+audio)
(AP Photo/Ariel Schalit)

08/5: Πεδίο μάχης μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων έγινε η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, με αρκετούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Αφορμή ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που εκδιώκει Παλαιστινίους, προκειμένου η περιοχή να εποικιστεί από Ισραηλινούς.

09/05: Πάνω από 100 τραυματίες άφησαν οι συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με Παλαιστίνιους. Η παλιά πόλη έγινε θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων, με αφορμή τη δικαστικά δρομολογημένη έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους, προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης (video+audio)

10/05: Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από παλαιστινιακά εδάφη προς το Ισραήλ μετά τη λήξη τελεσιγράφου της Χαμάς προς το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σημεία όπου είχε κλιμακωθεί η ένταση τις τελευταίες εβδομάδες. Εντωμεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις έξω από το τέμενος Αλ Ακσά.

11/05: Στο αίμα και το χάος βυθίστηκε, για άλλη μια φορά, η Μέση Ανατολή, με την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστινίους και τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ έχουν προκαλέσει κόκκινο συναγερμό, καθώς επιβεβαιώνουν ότι η ισορροπία τρόμου είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.

Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης (video+audio)

(AP Photo/Adel Hana)

12/05: Νέες επιθέσεις αλλά και απειλές εκατέρωθεν…

13/05: Οι φλόγες του πολέμου φουντώνουν, και οι διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση φαίνεται να μη βρίσκουν ευήκοα ώτα. Οι ρουκέτες πέφτουν σαν βροχή, ενώ αδιάκοπες είναι οι αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών που συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα και καταστρώνουν σχέδια για χερσαία επιχείρηση

14/05: Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά… ανακάλεσε τρεις ώρες αργότερα, ενώ η Χαμάς απάντησε, με βροχή από ρουκέτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος