Εκτός κυβέρνησης ο Σπήλιος Λιβανός – To παρασκήνιο της αποπομπής

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό. Αφορμή η στάση του μέχρι πρότινος υπουργού στην απαράδεκτη – όπως τη χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου – αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 σε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό.

Την παραίτηση του υποχρεώθηκε να υποβάλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, μετά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στον πρωθυπουργό για την αντίδρασή του σε απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης και πρώην υπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε… Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι, υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Μόλις ο πρωθυπουργός έγινε γνώστης των όσων ειπώθηκαν στο δημαρχείο της Σπάρτης σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Σπήλιο Λιβανό που βρισκόταν στο Στρασβούργο- και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η αντίδρασή του θα έπρεπε να ήταν διαφορετική και έθεσε την παραίτησή του στο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την έκανε αμέσως αποδεκτή.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Λιβανού

«Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.
Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας».

Με εκτίμηση Σπήλιος Λιβανός

Διαγραφή Π. Δούκα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.
Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο».

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε: «Η κυνική ομολογία Υπουργών της ΝΔ για την “πολιτική εποποιία” της Κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων».

«Μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται, όταν “πιάνονται στα πράσα”, οι κυνικές πολιτικές, όμως, ζουν και βασιλεύουν», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ 25 σχολίασε: «Άριστος στον κυνισμό ο παντελώς αδιάφορος για τους αγρότες κ. Λιβανός».

Στη θέση του Σπήλιου Λιβανού με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ως νέος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ο μέχρι πρότινος υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γιωργαντάς.

Το παρασκήνιο

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποπομπή του Σπήλιο Λιβανού από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων διαμηνύει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι μπορεί ο Σπήλιος Λιβανός να είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού αλλά αυτά που ειπώθηκαν για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού του κώδικα. Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση τραβά διαχωριστική γραμμή με τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιντζή

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός

Παραίτηση Σπ. Λιβανού: Τι ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Νέος υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης ο Γιώργος Γεωργαντάς

ΣΥΡΙΖΑ: Να τον χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης και το νέο του υπουργό

Η ΝΔ διέγραψε τον Πέτρο Δούκα για τις «ιστορικά αναληθείς» δηλώσεις του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος