Καμπανάκι από τους ειδικούς για την εξέλιξη της πανδημίας – Καπραβέλος και Σαρηγιάννης μιλούν για νέα τραγωδία (video)

Τη δραματική εικόνα από την κατάσταση της χθεσινής εφημερίας στο Παπανικολάου περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας λόγο για 90 προσελεύσεις, 34 εισαγωγές, 1 απλό κρεβάτι άδειο, 100% πληρότητα στις κλίνες Covid-19 και 4 αερομεταφορές ασθενών στην Αθήνα και 8 ασθενείς ότι χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια των αριθμών για τους ασθενείς με κορονοϊό σε ένα μόνο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Καπραβέλος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης περιέγραψαν στην εκπομπή «Από τις Έξι» την κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας.

Καπραβέλος: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως οι πνευμονολόγοι θα ζητήσουν τη συνδρομή του χειρουργικού τομέα, ενώ από σήμερα θα συμβάλουν και μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία με τη διάθεση περίπου 200 κλινών στο ΕΣΥ.

«Υπάρχει συζήτηση τα μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να γίνουν όλα Covid, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Η εφαρμογή των μέτρων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος αν δεν υπάρξουν έλεγχοι σε υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, ειλικρινά αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον. «Δεν μας φτάνουν αυτά που βλέπουμε; Η συζήτηση έχει τελειώσει. Όσοι ήταν να πειστούν πείστηκαν».

Αναφορικά με το θέμα των αρνητών ο κ. Καπραβέλλος μίλησε για ασθενείς τελικού σταδίου που πάνε στο νοσοκομείο μετά από είκοσι ημέρες δύσπνοιας και δεν θέλουν να κλιμακωθεί η θεραπεία τους. «Η θα συμμορφωθούμε με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα -από τον εμβολιασμό μέχρι τα μέσα προστασίας – ή η χώρα μου θα θρηνήσει μια ακόμη τραγωδία».

Σαρηγιάννης: Είμαστε σε αυξητική πορεία

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των κρουσμάτων εξέφρασε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι είναι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. «Είμαστε ασφαλώς σε μια αυξητική πορεία η οποία μετά τις 15/11, αν δεν κάνουμε κάτι, η πορεία αυτή θα γίνει ακόμα πιο έντονη».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η κοινωνία έχει επαναπαυθεί γιατί δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα μεγάλους αριθμούς. «Στη Θεσσαλονίκη πλέον η πληρότητα έχει φτάσει το 100% σε κλίνες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να  “σκοτώνουμε” τον άνθρωπο στο τροχαίο γιατί πρέπει να έχουμε κλίνες για Covid. Γι αυτά έχουμε ευθύνη ο καθένας μας».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα των rapid test και των τεστ αυτοδιάγνωσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής πρότεινε να είναι υποχρεωτική η χρήση των self test για όλους τους εμβολιασμένους εργαζόμενους καθώς και για τους συνταξιούχους ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος