Εκλογική έρευνα της ΕΡΤ: Η ΝΔ προηγείται με 6,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Παναγιώτη Κουστένη, η διαφορά της ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 6,5 μονάδες ( από 5- 7,5%) και θα μπορούσε να αυξηθεί ως και κατά 7 μονάδες

Η ΝΔ προηγείται με 6,5% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης εκλογικής έρευνας της ΕΡΤ που βασίστηκε στα δεδομένα οκτώ εταιριών δημοσκοπήσεων. «Μένουμε σε πρόθεση ψήφου και όχι σε εκτίμηση καθώς κρατάμε ακέραιη την αδιευκρίνιστη ψήφο, χωρίς να μοιράζουμε τους αναποφάσιστους και την αποχή, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης. Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, αλλά ως ο μέσος όρος 11 δημοσκοπικών κύκλων πρόθεσης ψήφου με επίκεντρο τον τελευταίο μήνα.

Τα ποσοστά είναι ως εξής:

  • ΝΔ: 30,9%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 24,4% ,
  • ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ: 10,4%,
  • ΚΚΕ: 5,5%
  • Ελληνική Λύση: 3,7%
  • ΜέΡΑ25: 2,8%
  • ‘Ελληνες για την πατρίδα: 2,6%
  • Λοιπά κόμματα; 4,5% και
  • 15,4% για άκυρα, λευκά αποχή και αναποφάσιστους

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουστένη, η διαφορά της ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 6,5 μονάδες ( από 5- 7,5%) και θα μπορούσε να αυξηθεί ως και κατά 7 μονάδες.

«Απαιτείται αναμονή καθώς δεν προεξοφλούμε αποτέλεσμα ειδικά για τους αναποφάσιστους», τόνισε ο κ. Κουστένης παραθέτοντας στη συνέχεια τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

Η ΝΔ λαμβάνει σταθερότητα ως προς την πρόθεση ψήφου αφού έχει διαρροές και απώλειες τις οποίες μπορεί να αναπληρώνει κυρίως με κέρδη από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αργή αλλά σταθερή άνοδο μέσα στην χρονιά καθώς από το 9,5% στις αρχές του 2022 η διαφορά με τη ΝΔ μειώθηκε στο 6,5%.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο αρχικός ενθουσιασμός για την εκλογή Ανδρουλάκη αποδυναμώνεται από το 14% στο 10,4%

Το ΚΚΕ εμφανίζει σταθερότητα ως προς την πρόθεση ψήφου και αντέχει την πόλωση.

Εν αναμονή της απάντησης στο «καυτό» πολιτικό ερώτημα της περιόδου, το χρόνο, δηλαδή, της εθνικής κάλπης, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης καλύπτουν μέτρα στον άτυπο προεκλογικό μαραθώνιο.

Στον απόηχο της χθεσινής αναφοράς του ότι οι κάλπες θα στηθούν σύντομα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «παρών στην τοξικότητα και απών στα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας» και σημείωσε ότι οι εκλογές της άνοιξης θα φέρουν νέα άνοιξη στον τόπο.  «Κυριακή κοντή γιορτή» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη αλαζονεία και εμπαιγμό της κοινωνίας.

 «Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήσασταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία…Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παίρνετε εσείς διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στο διχασμό, αλλά είστε μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
 
Στις προτάσεις για επίλυση των προβληματων της καθημερινότητας των πολιτών εστιάζει τις πρωτοβουλίες του ο Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμά του και ασκώντας σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
 
Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι:
«Το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει ποτέ είναι ότι ο κος Μητσοτάκης στηρίζει τους αδύναμους. Ο πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας και των μεγάλων συμφερόντων τόλμησε σήμερα να το ισχυριστεί στη Βουλή, όπου εμφανίστηκε σαν τον κλέφτη. Ο μόνος λόγος που είχε ο κ. Μητσοτάκης να πάει στη Βουλή θα ήταν για να δώσει την ημερομηνία εκλογών. Αντί να κάνει αυτό, εμφανίστηκε για να παριστάνει ότι κυβερνά κάποια άλλη χώρα, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους πολίτες».
 
Για ψευδεπίγραφα διλήμματα εγκαλεί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ η Χαριλάου Τρικούπη.
 
«Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή. Είναι η πραγματική προϋπόθεση για να μην εμπλακεί η χώρα σε περιπέτειες», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει ότι την ίδια ώρα, που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τον τουρισμό και αλλού καταγράφουν ρεκόρ κερδών, ο λαός πληρώνει με τα ρεκόρ στον πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια, τη φοροληστεία, την εκμετάλλευση, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωνει: «Την άνοιξη ο ελληνικός λαός να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
 
«Ποιος νομοθέτησε το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας; Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ή εσείς το 2020; Μαζί τα κάνατε», σχολίασε από τη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος