Live οι εκλογές 2023: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ στο τελικό Exit Poll – “Θρίλερ” με τρία κόμματα για είσοδο στη Βουλή

Νίκη της ΝΔ δείχνει το κοινό exit poll (με ενσωμάτωση στο 100% του δείγματος, ώρα 20:00), ενώ μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν τρία κόμματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται πεντακομματική Βουλή με το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός.

Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

 • ΝΔ: 41,5% – 37,5%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 27,5% – 23,5%
 • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 12,5% – 11,5%
 • ΚΚΕ: 7,5% – 6,5%
 • Ελληνική Λύση: 5,3% – 4,3%
 • ΜέΡΑ25: 3,5%- 2,5%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%- 2,5%
 • Νίκη: 3,5%- 2,5%

Μεγάλη νίκη για τη ΝΔ στο 47% της ενσωμάτωσης

Νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα επίσημα αποτελέσμα του ΥΠΕΣ 47% της επικράτειας.

Το αποτέλεσμα με ενσωματωμένο το 47,33% της επικράτειας έχει ως εξής:

 • Νέα Δημοκρατία 41,1%
 • ΣΥΡΙΖΑ 20,1%
 • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,7%
 • ΚΚΕ 6,7%
 • Ελληνική Λύση 4,5%
 • ΝΙΚΗ 2,9%
 • Πλεύση Ελευθερίας 2,6%
 • ΜεΡΑ25 2,3%

Οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή βάσει των exit poll

Οι έδρες των κομμάτων που καταλαμβάνονται στη Βουλήβάσει του αποτελέσματος του τελικού Exit poll, όπως ανακοινώθηκε στις 20:00 είναι:

Live οι εκλογές 2023: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ στο τελικό Exit Poll – “Θρίλερ” με τρία κόμματα για είσοδο στη Βουλή

Σε λίγα λεπτά η Singular Logic θα ανακοινώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε δήλωσή της λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Όπως ανέφερε στο Κέντρο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, πλέον άρχισε η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων αρχικά σε επίπεδο συνδυασμών και στη συνέχεια με την καταμέτρηση τω σταυρών. Τα όποια ζητήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αντιμετωπίστηκαν άμεσα, πρόσθεσε η κα. Σπανού.

Πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε στις 8:30 το βράδυ, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην επικράτεια, ενώ μεταξύ 21.00 και 22.00 εκτιμάται οτι θα έχουμε αποτελέσματα της καταμέτρησης έως και στο 80% του συνόλου.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα θα γνωρίζουμε και τις σταυροδοσίες των βουλευτών.

Τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Η διαδικασία πάντως κύλησε ομαλά, με μερικά μόνο απρόοπτα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με το 2019 είναι πιο μεγάλο κι όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες του ΥΠΕΣ ενδέχεται να ξεπεράσει το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 2019 που ήταν στα επίπεδα του 57,7%.

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε χθες και η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στις χώρες που στήθηκαν κάλπες.

Πώς εκτιμούν τα κόμματα τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες

Στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των exit poll έλεγαν τα εξής συνομιλώντας με δημοσιογράφους: «Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα».

Αναμονή για τα «επίσημα αποτελέσματα» είναι η πρώτη αντίδραση στα exit poll από πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα».

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι «αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό». Τονίζουν ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή». Προσθέτουν ότι αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη». Όπως επισημαίνουν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη.

Ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Τα πρώτα σχόλια για τα exit poll

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος κληθείς, κατά την προσέλευσή του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, να σχολιάσει τα αποτελέσματα των exit polls έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα exit polls δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητά η ελληνική κοινωνία. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε και θα περιμένουμε φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει τη δική του δήλωση και ανάγνωση των αποτελεσμάτων». Ακολούθως δεχόμενος πιέσεις για περαιτέρω σχόλια τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει. «Αποτελούν ενδείξεις τα exit polls θυμίζω. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ, δήλωσε: «Τα exit polls δείχνουν στροφή του λαού προς τη λογική, προς την Ευρώπη. Είναι πρόκριμα για δεύτερες εκλογές. Η προγραμματική σύγκλιση αποκλείστηκε από της θέσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε όρους με τους οποίους δεν είναι εφικτή η συνεργασία».

«Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll και πρέπει να τονίσω το εάν, να περιμένουμε τα πρώτα συγκεντρωτικά, να έχουμε ένα ασφαλές δείγμα, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη νίκη της ΝΔ», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε υψηλά ποσοστά, ποσοστά αυτοδυναμίας και η μέση τιμή του εύρους 36 με 40 της τα δίνει».

«Σωστό είναι να περιμένουμε τα εκλογικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούληςσε ένα πρώτο σχόλιο μετά την ανακοίνωση του exit poll βάση του οποίου η ΝΔ βρίσκεται μπροστά και μάλιστα με διαφορά που θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο.

Η κ. Τόνια Αντωνίου, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε σε μία πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των exit polls, τονίζοντας: «Όπως διαφαίνεται από τα πρώτα exiit polls, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μια πολύ σημαντική αύξηση και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που στήριξαν την προσπάθειά μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση».

Το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών, απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής). Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου 2016 της απλής αναλογικής, είναι ότι σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν προηγείται με αξιόλογη απόσταση.

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της τότε Κυβέρνησης ψηφίστηκε από την προ τριετίας βουλή, προβλέποντας κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν. 4406/2016 συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ). Κατ’ άλλους η απλή αναλογική, οδηγεί σε παρατεταμένη ακυβερνησία και κατ’ άλλους η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Από πού παρακολουθούν τα αποτελέσματα οι αρχηγοί

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς έφθασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Ο ίδιος παρακολουθεί στο γραφείο του τα αποτελέσματα. Από νωρίς στο στραγηγείο της ΝΔ βρίσκονται τα κομματικά στελέχη.

Από το σπίτι του παρακολουθεί τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Οι πρώτες τοποθετήσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου θα αργήσουν, και θα υπάρξουν μόλις δοθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Από νωρίς βρίσκονται στο στρατηγείο του κόμματος κομματικά στελέχη.

Κλίμα αισιοδοξίας κυριαρχεί στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό. Ο εκλογικός μηχανισμός του κόμματος εκτιμά ότι έχει επιτεχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Ο ΓΓ της ΚΕ βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος.

Στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος. Το κλίμα είναι αισιόδοξο και τα μηνύματα που μεταφέρονται είναι θερμά.

Στο προεκλογικό περίπτερο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα μεταβεί για δηλώσεις ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, αφού παρακολουθήσει το EXIT POLL από το σπίτι του.

Σχετικά Άρθρα:

Εκλογές 2023: Απέκλεισε τη συνεργασία με άλλα κόμματα ο Άκης Σκέρτσος

Κ. Κυρανάκης για exit poll: Απόλυτη δικαίωση της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη

Exit Poll: Οι 10 εκλογικές περιφέρειες που είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ