Εκλογές 2023: Οι ψηφοφόροι που ψήφισαν νωρίς – Τα μικροπροβλήματα της διαδικασίας


Λίγα λεπτά πριν από τις 7 το πρωί, αστυνομικοί έβγαλαν το λουκέτο από τις πόρτες σχολείου που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο, στη Θεσσαλονίκη. Εφορευτική επιτροπή και δικαστικός αντιπρόσωπος έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες, επιθεωρώντας τις κάλπες και φτιάχνοντας τις στοίβες των ψηφοδελτίων, προκειμένου στις 7 ακριβώς να ξεκινήσει η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023 της 21ης Μαΐου.

Χωρίς να πτοηθούν από τη βροχή που έπεφτε από νωρίς στην πόλη, λίγο μετά τις 7 οι πρώτοι ψηφοφόροι έφτασαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ορισμένους να το θεωρούν… «γούρι»….Κάποιοι είπαν ότι και κεραυνούς να έκανε, πάλι θα προσέρχονταν στην ψηφοφορία.

Δεν έλειψαν πάντως οι περιπτώσεις, όπου μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν ήταν στη θέση τους, ενώ άλλοι ζήτησαν απαλλαγή, χωρίς όμως να καταφέρουν να την πάρουν.

1.425 είναι τα εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε ομαλά χωρίς προβλήματα.

Στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, παρά τη βροχή, οι πρώτοι εκλογείς έφτασαν νωρίς στα εκλογικά τμήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν εμφανίστηκαν, αντικαταστάθηκαν άμεσα με αναπληρωτές.

Tα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης SRT, ενώ παράλληλα, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με tablet και, μέσω αυτού, έχουν κληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών να μεταδώσουν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυξημένη είναι η κίνηση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα της Λάρισας από νωρίς το πρωί. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν για να ψηφίσουν, πριν ακόμη το ρολόι δείξει 7.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και, μετά την ολοκλήρωσή της, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα μεταδώσει το αποτέλεσμα απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης.

Οι κάλπες άνοιξαν χωρίς προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Στον νομό Ημαθίας ψηφίζουν στα 281 εκλογικά τμήματα περισσότεροι από 135.000 κάτοικοι.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ουρές ψηφοφόρων, θα παραταθεί η εκλογική διαδικασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος