Εκλογές 2023: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για το exit poll

Στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση του exit poll έλεγαν τα εξής συνομιλώντας με δημοσιογράφους: «Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα». Μετά τις 21:00 αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού όπου και θα δώσει όλες τις απαντήσεις για το πώς πρόκειται να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή.

Αναμονή για τα «επίσημα αποτελέσματα» είναι η πρώτη αντίδραση στα exit poll από πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα».

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι «αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό». Τονίζουν ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή». Προσθέτουν ότι αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη».

Όπως επισημαίνουν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε αμέσως για τα αποτελέσματα του exit poll και αντάλλαξε τις πρώτες εκτιμήσεις με τους συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται στη Χ. Τρικούπη αργότερα όταν θα υπάρξει σαφές επίσημο αποτέλεσμα.

Ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο κ. Βελόπουλος βρίσκεται με το επιτελείο στο γραφείο του για την αξιολόγηση του exit poll αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση του κόμματος.

Δεν κάνουμε σχολιασμό, θα περιμένουμε, σχολιάζουν πηγές του ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος κληθείς, κατά την προσέλευσή του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, να σχολιάσει τα αποτελέσματα των exit polls έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα exit polls δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητά η ελληνική κοινωνία. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε και θα περιμένουμε φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει τη δική του δήλωση και ανάγνωση των αποτελεσμάτων».

Ακολούθως δεχόμενος πιέσεις για περαιτέρω σχόλια τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει. «Αποτελούν ενδείξεις τα exit polls θυμίζω. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ, δήλωσε: «Τα exit polls δείχνουν στροφή του λαού προς τη λογική, προς την Ευρώπη. Είναι πρόκριμα για δεύτερες εκλογές. Η προγραμματική σύγκλιση αποκλείστηκε από τις θέσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε όρους με τους οποίους δεν είναι εφικτή η συνεργασία».

Πηγή: ΕΡΤ | Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Παντελάκης, Λίνα Μπεθάνη, Δημήτρης Θωμάς, Παύλος Σαρόγλου, Λάμπρος Παναγιώτου

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος