Δ. Μαύρος: Έχουν κεντράρει τα πάντα πάνω στην περιβόητη διαφορά των δύο κομμάτων

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνουν οι δημοσκοπήσεις και τα «μη σταθμισμένα δεδομένα» , περιστράφηκε η συζήτηση με τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΜRB και αντιπρόεδρο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνών Αγοράς), ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Δυστυχώς ο αμφιβληστροειδής των ΜΜΕ και γενικότερα των ανθρώπων στην Ελλάδα ερεθίζεται όταν υπάρχει κάποια κόντρα. Αυτή τη συζήτηση την έχουμε ξεκινήσει σαν ΣΕΔΕΑ πριν από δεκαετίες, ακόμα και μετά το 2015, όταν ο Νίκος Παππάς μας ζήτησε να κάνουμε μελέτη γιατί δεν πιάσαμε ακριβώς το ποσοστό τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί λοιπόν εμείς στείλαμε μία ολόκληρη ανάλυση 400 σελίδων όπου εξηγούσαμε πως γίνονται τα πάντα. Και τώρα ξαφνικά ανακαλύψαμε επειδή έγινε μια κόντρα ότι όταν κάνεις τυχαίες δειγματοληψίες σου φέρνουν λίγο παραπάνω άντρες, λίγο παραπάνω γυναίκες, λίγο παραπάνω, μεγάλες ηλικίες, λίγο παραπάνω, μικρές ηλικίες, λίγο παραπάνω περιφερειακή κατανομή και γεωγραφική κατανομή, όπως επίσης και στην κατανομή των κομμάτων. Αυτά πρέπει λέει η στατιστική να διορθώνονται».

Επανερχόμενος στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, ο κ. Μαύρος είπε:


«Το κομμάτι της διαφάνειας και της αξιοπιστίας έχει επιλυθεί διότι πρώτον εγώ προσωπικά ως αντιπρόεδρος της ΣΕΔΕΑ έχω μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι έχω διαθέσει υλικό προς αξιοποίηση από όλη τη Βουλή εφόσον μας ζητηθεί. Και σας λέω λοιπόν ότι ο νόμος 3603 του 2007 εμπεριέχει μέσα δύο μαγικές λέξεις που λέγεται ελεγκτική δημοσκοπήσεων. Όποιος έχει λοιπόν αυτή τη στιγμή κάποιο παράπονο, κάποιο έννομο συμφέρον και έχει κάποιες σκέψεις σε σχέση με τις έρευνες μπορεί να απευθυνθεί σε αυτή την επιτροπή που αποτελείται από επιστήμονες με πρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ, Θοδωρή Χατζηπαντελή.

«Πρέπει να σταματήσουμε γιατί πλησιάζουμε πια στις εκλογές, να μιλάμε με όρους διαφοράς»

«Σας λέω λοιπόν ότι αυτό που έβγαλε χθες ο κ. Παναγόπουλος της ALCO στο ALPHA είναι η αναγωγή επί των εγκύρων», είπε ο Δημήτρης Μαύρος αναφερόμενος στο «ποσοστό των αναποφάσιστων που μπορεί να μπατάρει τα ποσοστά προς τη μία ή την άλλη περίπτωση». Τα μίντια επειδή τους είναι πάρα πολύ εύκολο να κεντράρουν την είδηση σε όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις το έχουν βρει και δυστυχώς το ακολούθησαν αυτό και τα κόμματα και είναι λάθος. Εκεί επάνω αξιολογούμε το πολιτικό τοπίο το οποίο είναι μεγάλο λάθος. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η τελική διαφορά είναι πέντε μονάδες. Πείτε μου εσείς τι διαφορά πολιτική έχει αν αυτές οι πέντε μονάδες είναι μεταξύ 40 και 35 ή είναι τριάντα και 25. Είναι τερατώδης η ιστορική διαφορά των ίδιων πέντε μονάδων. Άρα λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε γιατί πλησιάζουμε πια στις εκλογές να μιλάμε με όρους διαφοράς. Και δεύτερον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι έρευνες είναι επιστημονικά εργαλεία. Ακόμα και το μαντείο των Δελφών δεν κεντράρει σε μία απάντηση. Προσπαθούσε να πει πράγματα τα οποία να τείνουν προς την απάντηση.

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και το σφάλμα»

Τοσφάλμα είναι περίπου συν πλην 2,5% για να μην σας πω τουλάχιστον 2,5%. Άρα αυτό το τριάντα δύο που έγραψε χθες ο κύριος Παναγόπουλος, παραδείγματος χάρη είναι συν δυόμισι πλην δυόμιση.

Αυτό το οποίο πρέπει να κοιτάμε λοιπόν είναι τα ποσοστά και τη δύναμη των κομμάτων, όχι τη διαφορά. Διότι αν κουνηθεί το ποσοστό του ενός κόμματος 0 – 5 κάτω και το άλλο 0 -5 η διαφορά θα μεγαλώσει κατά μία μονάδα.

Σε ερώτηση για το αν η αναταραχή που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελληνική Λύση βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία και εάν το σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά, ο κ. Μαύρος πρόσθεσε δύο ακόμη φαινόμενα:

«Το ένα είναι ο κ. Γεωργούλης που δεν ξέρουμε τελικά τι ακριβώς έχει γίνει και το άλλο θέμα είναι η αναμπουμπούλα σχετικά με την υπόθεση Κασιδιάρη η οποία μπερδεύει κάποιους ψηφοφόρους. Αυτό το «Δ» του μπες βγες στους συγκεκριμένους δύο κομματικούς σχηματισμούς δεν μπορούμε να το προβλέψουμε ακόμα στο πώς θα εξελιχθεί.
Στην ερώτηση αν αυτή την Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, πώς περίπου θα διαμορφώνονταν τα πράγματα ο κ. Μαύρος είπε ότι θα προτιμούσε να απαντήσει «αφού ολοκληρωθεί όλο το φάσμα των ανακοινώσεων έτσι ώστε να υπάρχει ένα παζλ ποσοστών από όλους τους παίκτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ