Εγρήγορση ενόψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών – Νέες υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο

Μόνιμα ανοιχτό παραμένει το εθνικό μέτωπο των ελληνοτουρκικών, με την Τουρκία να επιμένει στην στρατηγική των απειλών. Η Αθήνα εκτιμώντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς, παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισημαίνει το επίπεδο συνεχούς διεθνούς αντίδρασης που έχει δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής με πρωτοφανείς, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις, καλώντας ειδικά το τελευταίο «ν’ αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο και μέσα απ’ αυτό θ’ αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας, εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης από άλλη σύμμαχο είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας», όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη, με πιο πρόσφατη την “προειδοποίηση” του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, προς την Ελλάδα ότι “η μέρα θα γίνει νύχτα όταν η χώρα του αντιδράσει στο Αιγαίο”.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: Όσοι απειλούν ότι θα ρθουν βράδυ τους περιμένουμε στο φως – Μακρόν: Δεν αφήνουμε αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο

Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 15/9 σημειώθηκαν 63 νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων ήταν υπερπτήση. Άλλες δυο υπερπτήσεις από drone καταγράφηκαν τις τα ξημερώματα της Παρασκευής πάνω από τη νησίδα Κίναρο, στη 01.22 και στις 03.32.

Εγρήγορση ενόψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών – Νέες υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Ανησυχία για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής

Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι “είναι καιρός που συνεχίζουν σε υψηλούς τόνους, κυρίως σε επίπεδο ρητορικής με προκλήσεις, πολλές φορές στα όρια της υβριστικής συμπεριφοράς, με ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και με μια κλιμακούμενη πρόκληση στο πεδίο.

Η Ελλάδα, προφανώς, δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει. Για αυτό, άλλωστε, έχουμε προετοιμαστεί σε όλα τα πεδία, όλο το προηγούμενο διάστημα, διπλωματικά με εξήγηση των θέσεών μας, με τις απόψεις μας να έχουν μεγάλη απήχηση, με την αποδόμηση των ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα φόρα. Βλέπουμε ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας δεν αποδίδει καρπούς. Δεν έχει κάνει βήματα στις βασικές και τις μεγάλες της επιδιώξεις. Βλέπουμε ότι τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα για την Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται, η συμπεριφορά της σε μια παγκόσμια συγκυρία που ο κόσμος σύσσωμος είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό, δεν την βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η χώρα μας κινείται ψύχραιμα, νηφάλια, αποφασιστικά, αλλά και ανυποχώρητα“.

Υπογράμμισε ακόμη πως “το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πολύ σημαντικό πρόβλημα. Έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος να καλεί τους Έλληνες πολίτες να τον καταψηφίσουν. Και κάποιος άλλος, συγγενής του Οζάλ, γιος του ήταν, σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο είπε: “Εντάξει, θα πάμε στην Ελλάδα, αλλά όχι τώρα που είναι ο Μητσοτάκης. Να περιμένουμε να πέσει ο Μητσοτάκης για να πάμε μετά”. Αυτά είναι στα όρια της γραφικότητας, προφανώς και τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει να τους δώσουμε. Από την άλλη δεν μπορούμε να προσπερνάμε αυτό το συνεχή απειλητικό τόνο και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η χώρα, όμως, δεν παρασύρεται. Σοβαρά και αποτελεσματικά κοιτάμε τη δική μας δουλειά στην εξωτερική πολιτική και σε ό,τι αφορά στην απόκρουση των ανυπόστατων και ανιστόρητων ισχυρισμών της Τουρκίας, αυτή την παρατεταμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης που κάνει σε όλα τα πεδία -ιστορικό, πολιτικό, νομικό- της πραγματικότητας στο Αιγαίο. Αλλά και σε ό,τι αφορά στη θωράκιση της χώρας, έχουμε επενδύσει στην κατεύθυνση αυτή και έχουμε αποτελέσματα ουσιαστικά”.

Τα σημεία που προβληματίζουν την Αθήνα

Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ακολουθήσει το ολισθηρό μονοπάτι της Τουρκίας, παραμένοντας στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Τρία είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν, στα δύο από τα οποία αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας χθες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Το πρώτο είναι η επιμονή των Τούρκων στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση τους.

Το δεύτερο είναι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί την επί του πεδίου έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Αυτές είναι οι δύο τουρκικές θέσεις που η ελληνική διπλωματία θέλει να επιβεβαιώσει ότι δεν θα βρουν ποτέ και πουθενά ευήκοα ώτα.

Το τρίτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει όλα τα μέτωπα που τόσα χρόνια έχει ανοίξει αλλά διευρύνει το μέτωπο κατά της χώρας μας και κατά της Κύπρου, στοχοποιώντας ουσιαστικά Αθήνα και Λευκωσία.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου και η ελληνική διπλωματία θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς ο Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει στην πλήρη αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας.

Πάντως η ελληνική πλευρά δεν θα πάει με άδεια χέρια στα Ηνωμένα Έθνη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα αποδομήσουν εκεί τα παράλογα τουρκικά επιχειρήματα, όπως έχει γίνει σε όλα τα τελευταία μεγάλα «ραντεβού».

Κατά τον κ. Δένδια οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια να ανατρέψει τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος