Μητσοτάκης: Όσοι απειλούν ότι θα ρθουν βράδυ τους περιμένουμε στο φως – Μακρόν: Δεν αφήνουμε αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αναφώνησαν ένα ηχηρό «Όχι» στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, στις δηλώσεις που έκαναν πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος με δική του πρωτοβουλία πρώτος τόνισε ότι «στηρίζουμε πλήρως, και το λέω με σαφήνεια, την Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «η σχέση αυτή δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».

Λίγο αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυε χαρακτηριστικά σε «όσους απειλούν ότι θα έρθουν τάχα κάποιο βράδυ στα νησιά μας, ότι τους περιμένουμε στο φως της μέρας, εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι «κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τους δύο λαούς, πληθαίνουν συνεχώς και σφυρηλατούνται σε πολλά επίπεδα, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Υπενθύμισε ότι το «Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «φέτος, ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει τη δική της αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες που έδινε η Γαλλία με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη τιμών ενέργειας» και τόνισε ότι η «ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και μοχλό αναστάτωσης».

«Αν μπορώ να συνοψίσω το πνεύμα συνάντησης θα έλεγα τρεις λέξεις: Μαζί πιο ισχυροί», είπε στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης.

αποστολή στο Παρίσι: Δημήτρης Γκάτσιος

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος