EastMed: H σημασία του αγωγού για Ελλάδα, Ν.Α Μεσόγειο και Ευρώπη (video)

Έργο τεράστιας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας θεωρείται ο αγωγός EastMed καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω Κύπρου Ελλάδας και Ιταλίας.

Η «ταυτότητα» του East Med

Ο EastMed έχει μήκος 1.872 χλμ. Εκ των οποίων 1.335 χλμ. θα είναι υποθαλάσσιο τμήμα και τα 537 χλμ. χερσαίο τμήμα. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού. Ο προϋπολογισμός κατασκευής – ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ στην πρώτη λειτουργική μορφή.

Ποιά είναι τα οφέλη για Ελλάδα και Κύπρο

Πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη του Αγωγού για Ελλάδα και Κύπρο καθώς:

Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκολιβυκά μνημόνια.

Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου

Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συζητήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό περιλαμβάνει πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Νωρίτερα υπεγράφη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του EastMed.

«Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας. Στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και για την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πολιτικές αντιδράσεις

Τη συμφωνία σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θετική θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, και σημειώνει ότι το έργο συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου. Προσθέτει ακόμη ότι οι προκλήσεις ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ο αγωγός από μόνος του δεν έχει αποτρεπτική ισχύ έναντι της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας. Η Τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με ισχυρή πολιτική βούληση την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να επιδεικνύει σε κάθε της βήμα με απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως την ενότητα και ομοθυμία στο εσωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Η θέση μας εκφράστηκε με σαφήνεια από την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά ότι πρέπει να καταστεί φανερό πως όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

«Οι κυβερνητικές ενέργειες, που γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, περιπλέκουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση που βάζει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες», τόνισε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«O EastMed είναι μία πολύ καλή ιστορία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον υλοποιούν στη ΝΔ είναι τρόπος χωρίς αρχή και τέλος» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Στο έργο συμμετέχει και η Ιταλία, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, έστειλε επιστολή στήριξης του αγωγού στον Κωστή Χατζηδάκη.

EastMed: Οι πολιτικές, οικονομικές, γεωστρατηγικές προεκτάσεις

Tα γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα ανέλυσε ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος