Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ΕΡΤ και τις «Ειδικές Αποστολές»: «Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα» (video)

Συνέντευξη στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ειδικές Αποστολές» και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου έδωσε ο πρώην Επίτροπος της Κομισιόν και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μαζί μας είναι ο πρώην Επίτροπος της Κομισιόν και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κύριε Αβραμόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ, που είστε εδώ μαζί μας. Έχετε μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αυτά, ως τέως Διπλωμάτης τα έχετε διαχειρισθεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πώς διαβάσατε τη σημειολογία αυτής της επίσκεψης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα, επιγραμματικά θα πω, ότι ήταν μια καλή συνάντηση και επίσκεψη. Τα συμπεράσματα τα περιέγραψε προ ολίγου η συνάδελφός σας. Από εκεί και πέρα όμως, έχουμε δουλειά μπροστά μας, γιατί υπήρξαν παρόμοιες στιγμές και στο παρελθόν. Θυμίζω ότι το 2012 είχαμε υπογράψει εικοσιπέντε συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη η Ελληνική Κυβέρνηση με την Τουρκική Κυβέρνηση.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι όλα χαμηλής πολιτικής. Αν ρίξετε μια ματιά πίσω, θα δείτε ότι ήταν και μερικά που ήταν πολύ ουσιαστικά. Το θέμα είναι, αν αυτά τηρούνται, αν εφαρμόζονται και σε ποιο βαθμό, πάλι στο πέρασμα του χρόνου, δεν προκύπτουν ζητήματα σαν και αυτά, που μας φέρνουν σε αντιπαράθεση. Ένα είναι βέβαιον. Ότι τώρα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε και με τη θετική εικόνα τη σημερινή, προχωράμε ένα βήμα μπροστά και πιστεύω, ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν.
Γιατί κοιτάξτε, ας μιλήσουμε και λίγο ιστορικά.
Αν ρίξουμε μια ματιά πίσω, θα δούμε, ότι βήματα έγιναν, όταν οι ηγεσίες συνεννοούντο. Διότι από κάτω υπάρχει το βαθύ σύστημα και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Έχουν γαλουχηθεί οι γενεές Διπλωματών, πολιτικών και στρατιωτικών με μια άποψη, με μια αντίληψη, που δεν συνοδεύεται πάντοτε με το όραμα των πολιτικών ηγεσιών.
Ας δούμε την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, σας το θυμίζω αυτό και το θυμίζω και σε όσους μας παρακολουθούν, και μόλις οκτώ χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψαν Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, τη δε επόμενη χρονιά επισκέφθηκε ο Ινονού την Αθήνα και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους πρόσφυγες στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία αλλά ξέροντας ένα πράγμα. Ότι οι αποφάσεις οι σημερινές έχουν να κάνουν με το μέλλον των επόμενων γενεών και ποιος είναι ο ρόλος κάθε χώρας. Ποιος είναι ο δικός μας, ποιος είναι της Τουρκίας και οι διερευνητικές και κλείνω με αυτό, σε αυτό απέβλεπαν. Στο να μπορέσει και η μία και η άλλη πλευρά να κατανοήσουν, να μπουν βαθύτερα στη σκέψη, στον προβληματισμό και στις απόψεις της άλλης πλευράς.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι άλλαξε τώρα. Ρώτησα τον Νίκο Μελέτη νωρίτερα, που ήταν πριν από ενάμισι μήνα, στα μέσα Απριλίου, στην Άγκυρα και παρακολούθησε αυτή τη σκληρή αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες. Που αποδίδετε εσείς αυτήν την ηπιότερη, σε σχέση με αυτή τη στάση της Άγκυρας όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα και την επιθετική ρητορική, στάση, αυτό το πρόσωπο το ήπιο που θέλει να βγάλει η Άγκυρα σήμερα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαθανασίου, κυριάρχησε πέραν από το θυμικό και η σύνεση. Και αυτό δεν λείπει από κανέναν από τους δύο Υπουργούς. Διότι, αν συνεχίζαμε σε αυτό το δρόμο, σε κάποια στιγμή θα ξέφευγε ο έλεγχος και από την ώρα που αρχίζουν να ομιλούν, ας πούμε οι στόλοι, ή τα αεροπλάνα, η Διπλωματία μπαίνει στην άκρη. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι, ότι τόσον η ελληνική, όσο και η τουρκική πλευρά απεφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της διπλωματίας.
Η διπλωματία τι σκοπό έχει; Να εκτονώνει εντάσεις, να διαμορφώνει περιβάλλον, έτσι ώστε οι αποφάσεις που πολιτικά λαμβάνονται σε κάθε χώρα…

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και πριν από ενάμισι μήνα είχαμε διπλωματία κ. Αβραμόπουλε αλλά όμως είδαμε αυτό το σκληρό τετ α τετ μπροστά, είχαμε και την επιθετική ρητορική κάθε τρεις και λίγο. Τώρα πολλοί συνάδελφοί μου εδώ…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προκλήθηκε ο κ. Δένδιας

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Προκλήθηκε και καλά έκανε και απάντησε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εάν ο κ. Τσαβούσογλου δεν μιλούσε για τουρκική μειονότητα της Θράκης, δεν θα αντιδρούσε ο κ. Δένδιας. Έγινε όμως αυτό. Ήδη αυτό ανήκει στο παρελθόν, κατεγράφη, φύγαμε από αυτό, κοιτάμε μπροστά και βλέπουμε πιο αισιόδοξα τα πράγματα, κυρίως μετά το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ωραία, να δούμε τώρα. Πολλοί συνάδελφοί μου λένε ότι οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και ενόψει και της συνάντησης, που θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Τούρκο Πρόεδρο. Φυσικά στις 14 του μήνα, στις Βρυξέλλες θα γίνουν πολλές συναντήσεις. Θα γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα συναντηθεί την ίδια ημέρα ο κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενδεχομένως ο Τούρκος Πρόεδρος να συναντηθεί και με την κα Μέρκελ. Όλα αυτά λοιπόν, πώς λειτουργούν;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην πιστέψουμε ότι στο επίκεντρο της ατζέντας του κ. Μπάιντεν είναι τα ελληνοτουρκικά. Είναι ένα από τα θέματα. Διότι βλέπω να γράφεται κατά κόρον στις ελληνικές εφημερίδες, ότι θα είναι καθοριστικό, ότι θα συζητήσει ο κ. Ερντογάν με τον κ. Μπάιντεν. Το τι θα συζητήσουν, αυτό έχει να κάνει με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Το αν θα βρουν έναν τρόπο συνεννόησης, αυτό είναι δικό τους θέμα.
Η Ελλάδα όμως, αυτήν τη στιγμή, και κυρίως ενόψει αυτών των συναντήσεων, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, θυμίζοντας το δικό της γεωπολιτικό ρόλο και την αξία της, από την οποία, πρέπει να σας πω, πολλά χρόνια πριν είχε απομακρυνθεί, τώρα σταδιακά επανέρχεται. Διότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας, εντεταγμένη στο ΝΑΤΟ, πολύ κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όχι μόνο για λογαριασμό της αλλά για ολόκληρη τη γειτονιά της. Και είμαι βέβαιος, ότι αυτά θα συζητηθούν, όταν έρθει η ώρα, ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που τον τελευταίο καιρό όλα δείχνουν, ότι αυτό το κατανοούν. Βέβαια, σίγουρα, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν την Ελλάδα να αντιπαρατίθεται με την Τουρκία.
Γιατί αυτό; Διότι θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και κάτι τελευταίο. Η Αμερική βλέπει με πολύ ευαισθησία και προσοχή τι γίνεται στην περιοχή. Διότι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη είναι που διασταυρώνονται γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά και γεωενεργειακά συμφέροντα όλων των μεγάλων παικτών του κόσμου. Κίνα, Ρωσία, Αμερική και η Ευρώπη, που δυστυχώς η Ευρώπη ακόμα δεν έχει καταφέρει να γίνει μια παγκόσμια πολιτική υπερδύναμη. Είναι μόνο οικονομική. Θα συζητήσουμε όμως και γι΄ αυτό σε λίγο.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τώρα γνωρίζετε καλά τον Ταγίπ Ερντογάν και προσωπικά από τότε που ήσασταν και οι δύο Δήμαρχοι. Τον είχατε επισκεφθεί, αν δεν κάνω λάθος, τότε ήταν στη φυλακή στην Τουρκία, πριν το 2004. Τώρα, εξ όσων γνωρίζετε, πώς θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα; Γνωρίζουμε από αναλύσεις ότι υπάρχει μία πίεση στο εσωτερικό, έχει τα ζητήματά της η οικονομία, έχει τα θέματά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο. Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η Τουρκία στο επόμενο διάστημα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα να σας πω, ότι με τον κ. Ερντογάν γνωριστήκαμε, όχι τότε που τον επισκέφθηκα στη φυλακή ως Δήμαρχος προς συνάδελφο Δήμαρχο, αλλά πολύ νωρίτερα το 1995 εγκαταστήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία διατηρήθηκε μέσα από τα χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις, πρέπει να σας πω, έχει αποσοβήσει πολλές μικρές κρίσεις από το να γίνουνε μεγάλες.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Διατηρείτε ένα κανάλι επικοινωνίας δηλαδή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και τον τελευταίο καιρό….

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχει αλλάξει ο ίδιος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και γι΄ αυτό. …Και τον τελευταίο καιρό αυτό συνέβαλε και στην άμβλυνση των διαφορών με την Ευρώπη κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπου μου ανετέθη από πλευράς της Ευρώπης…

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η επαναπροσέγγιση…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:… να γεφυρώσω. Ναι έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει, διότι τον τελευταίο καιρό δεν είναι ο Ερντογάν που είχα γνωρίσει τότε. Ήμουν από εκείνους που είχε μοιρασθεί μαζί μου τις σκέψεις και τα όνειρά του, μετά την αποσκίρτησή του από το εθνικιστικό κόμμα του Ερμπακάν όταν δημιούργησε το δικό του. Ήταν και το έβγαζε προς τα έξω, ευρωπαϊστής, επεδίωκε τον εκδημοκρατισμό, ήθελε να αποδυναμώσει το ρόλο του στρατού στη χώρα του και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό το πήγαινε καλά.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι ήταν αυτό που τον άλλαξε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τον τελευταίο καιρό όμως μια σειρά …

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όταν λέτε τον τελευταίο καιρό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάω για τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Είναι που έχει αρχίσει να έχει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Από την ώρα που συμμάχησε με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Με άλλα λόγια, του έκανε πολλά χατίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό που είδαμε τον τελευταίο καιρό με την Αγιά Σοφιά, που όλους εμάς, τους Ορθόδοξους Έλληνες, μας στεναχώρησε και μάλιστα χαρακτηριστικά σε ένα tweet εκείνη τη μέρα, είπα, ότι αυτό σημειώνει μια ιστορική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας.
Αποδέχθηκε καταστάσεις, που παλαιότερα τις πολεμούσε και φαίνεται ότι το βαθύ κράτος στην Τουρκία έχει αρχίσει να παίρνει, κ. Παπαθανασίου, και πάλι τα πάνω του.
Μην ξεχνάνε ότι το βαθύ κράτος στην Τουρκία έχει διαχρονικούς σχεδιασμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι να εκμεταλλεύεται και τις αδυναμίες των γειτονικών χωρών. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ζήσαμε και στο Κυπριακό, που εξακολουθεί να είναι μια ανοικτή πληγή, η οποία, πρέπει να σας πω, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι εις βάρος της Τουρκίας. Διότι είναι το μεγάλο της εμπόδιο για να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που στρατηγικά έχει θέσει, δηλαδή να πλησιάσει την Ευρώπη. Και χαίρομαι που βλέπω, ότι επανέρχεται στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι παρακάμπτουμε το χαρακτήρα ως διεθνούς προβλήματος που έχει να κάνει…

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Από την άλλη είδαμε τη συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου που μιλάει για μια διαφορετική λύση από αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής. Μιλάει για λύση δύο κρατών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν πρέπει να σας πω ο στόχος της Τουρκίας από την αρχή. Δηλαδή από την ημέρα που έγινε η εισβολή, στην Τουρκία αυτό επεδίωκαν. Πιστέψαμε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και υπήρξαν στιγμές, που με την ηγεσία της Τουρκίας είχε βρεθεί ένα είδους modus operandi, μια συνεννόηση, πάντοτε με τη βοήθεια Διεθνών Οργανισμών και κυρίως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον τελευταίο καιρό για τους λόγους που σας είπα πρωτύτερα, δηλαδή το ότι αφυπνίσθηκε το βαθύ κράτος, το ότι έχουν πάρει τα πάνω τους οι εθνικιστές, όλα αυτά επανέφεραν τους παλιούς σχεδιασμούς.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει.
Και θα ήθελα να πω κάτι με την ευκαιρία της σημερινής κουβέντας μας. Αυτό είναι εις βάρος και της ίδιας της Τουρκίας και είμαι βέβαιος, ότι το αντιλαμβάνεται ο κ. Ερντογάν. Αξίζει να σας πω ότι το 2012, όταν βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη οι δύο κυβερνήσεις, στο τέλος, στις επίσημες δηλώσεις, που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν, σε κάποια στιγμή, προφανώς επηρεασμένος και από το θετικό κλίμα της κουβέντας, ο κ. Ερντογάν είχε πει, ας απαλλαγούμε από αυτό το βαρύ φορτίο που μας κληροδότησε το παρελθόν.
Αυτό δεν ισχύει πια. Δεν θεωρείται βαρύ φορτίο. Για ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου είναι το έπος της Κύπρου.
Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διότι επιτρέψτε μου να το σημειώσω αυτό, εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα απελευθερωθεί θετική ενέργεια για όλη την περιοχή και όλα τα ζητήματα που αυτήν τη στιγμή μας χωρίζουν με την Τουρκία, σταδιακά θα αρχίσουν να επιλύονται, με πρώτο εκείνο της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θεωρείτε δηλαδή ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο ως προς την προσέγγιση σε σχέση με τα άλλα πιο δύσκολα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από το πώς σκέφτεται και αντιλαμβάνεται η ηγεσία κάθε χώρας την επίλυση του προβλήματος αυτού. Αξίζει όμως να το επαναφέρουμε στο τραπέζι, όχι σαν μέρος της ελληνοτουρκικής διαφοράς αλλά κυρίως σαν ένα ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δύο πράγματα ακόμα. Πάλι θα επιμείνω εγώ, εφόσον γνωρίζετε καλά την τουρκική πλευρά και τον κ. Ερντογάν θέλω την εκτίμησή σας. Βλέπουμε ότι είναι κατά κάποιον τρόπο πιεσμένος, στριμωγμένος και στο εσωτερικό του με διάφορα, με σκάνδαλα διαφθοράς, με την οικονομία. Έχει μπροστά του τις εκλογές το 2023.
Από την άλλη, όπως είπατε, βλέπετε ότι έχει μια σχέση ιδιαίτερη με τον Μπαχτσελί, καθώς τον έχει ανάγκη. Πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα; Θα σκληρύνει; Μπορεί η Αθήνα να θεωρήσει, ότι είναι αξιόπιστη η Τουρκία να συζητήσει μαζί της για διάφορα ζητήματα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα πρωτύτερα ότι είναι κομβικής σημασίας η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Διότι, όταν κλείσουν οι πόρτες και οι δύο ηγέτες βρεθούν ο ένας κοντά στον άλλον και κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια, τότε θα βγουν και συμπεράσματα.
Έτσι έχει γίνει στο παρελθόν. Θυμίζω ότι διαπροσωπικές ήταν και οι σχέσεις ανάμεσα, το είπα πριν, στον Βενιζέλο και στον Ατατούρκ, ανάμεσα στον Παπανδρέου και στον Οζάλ. Αλλά και αργότερα όλοι συνομιλούσαν με τον απέναντί τους και πάντοτε βρισκόταν ένας τρόπος συνεννόησης. Κοιτάξτε. Εμείς νομίζουμε στην Ελλάδα ότι το κυρίαρχο θέμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όχι βέβαια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Τουρκία έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα και στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη και τον Καύκασο και παντού.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχει πάρα πολλά, όπως λέτε. Είναι σε φάση, εκτιμάτε, να τα κλείσει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Την ενδιαφέρει πάρα πολύ να βρει έναν τρόπο συνεννόησης με τη Δυτική Ευρώπη, με την ενωμένη Ευρώπη και με την Αμερική. Είναι προς όφελός της να λύσει τις διαφορές με τη χώρα μας. Και αυτό μπορούμε να τους το θυμίσουμε και εμείς.
Εγώ πάντα πίστευα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Διότι, κοιτάξτε, να πούμε και μια αλήθεια. Το παρελθόν είναι μάθημα και μνήμη, το μέλλον όμως είναι πεπρωμένο.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το κίνητρο κ. Αβραμόπουλε, δεν μου λέτε, ποιο μπορεί να είναι για τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα γίνει στις 14 του μήνα Μητσοτάκη-Ερντογάν, προκειμένου να κοιτάξουν μπροστά και από εκεί και πέρα να βάλουν και τα δύσκολα τα θέματα στο τραπέζι. Ποιο είναι το κίνητρο; Είναι η Αμερική; Είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα κινήτρου, ούτε αμοιβαίου εκβιασμού. Είναι καθαρές και ειλικρινείς κουβέντες. Ξέρετε, όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, είχα διαμηνύσει προς τη γειτονική χώρα, ότι αυτό που πρέπει να διακρίνει τις σχέσεις μας στο διπλωματικό πεδίο είναι η έντιμη Διπλωματία. Καθαρές κουβέντες. Και αξίζει επίσης να προσθέσω, ότι το 2019 στην ετήσια μεγάλη συνάντηση που γίνεται κάθε χρόνο στην Τουρκία, όπου ανακαλούνται από όλο τον κόσμο οι Πρέσβεις τους, ένα είδος Συνεδρίου, Σεμιναρίων, κ.λπ., εκλήθη για πρώτη φορά να προσφωνήσει τη μεγάλη αυτή συγκέντρωση Έλληνας, εγώ.
Πρέπει να δείτε το κείμενο της ομιλίας μου και από κάτω να έχεις πεντακόσιους Τούρκους Πρέσβεις και να ακούνε τις ελληνικές θέσεις, με τέτοιον όμως τρόπο, που να αντιλαμβάνονται, ότι είναι και προς όφελός τους να τις δεχθούν.
Δεν μπαίνουμε δηλαδή στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης.
Η Διπλωματία δεν είναι μόνο τεχνική. Έχει να κάνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις και με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τις απόψεις του άλλου, έτσι ώστε μέσω εκεί να φυτρώσει ο διάλογος και η συνεννόηση. Και νομίζω, ότι όπως είπα πριν, το επαναλαμβάνω, είναι σημαντικό ότι φθάσαμε κάτω από ήρεμες συνθήκες σε αυτήν τη συνάντηση, στην οποία εγώ προσβλέπω πραγματικά, γιατί ξέρω πώς σκέφτεται και ο κ. Μητσοτάκης και είναι ευτύχημα για την Ελλάδα, ότι αυτήν τη στιγμή ηγείται της χώρας ένας συνετός και υπεύθυνος Πρωθυπουργός και από την άλλη μεριά, να ξυπνήσουμε στον κ. Ερντογάν αυτό που πάντοτε πίστευε, τουλάχιστον αυτό έλεγε πριν από πάρα πολλά χρόνια, ότι η συμβίωση και η ειρηνική συνύπαρξη με την Ελλάδα μόνο καλό φέρνει.
Και κάτι άλλο. Μην ξεχνάμε τους λαούς.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι και οι δύο λαοί δεν θέλουν τον πόλεμο.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι αυτή είναι και η εντολή, που βγαίνει από την ίδια την κοινωνία προς τις ηγεσίες. Διότι ο πόλεμος, κ. Παπαθανασίου, θα μας γυρίσει πίσω.
Θυμίζω, για μία ακόμη φορά, αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εάν ποτέ γίνει πόλεμος είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και κερδίσουν οι Τούρκοι θα πάμε εκατό χρόνια πίσω. Εάν κερδίσουν οι Έλληνες, θα πάμε εξήντα χρόνια πίσω.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Αβραμόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και τα ενδιαφέροντα που μας είπατε. Θα κάνουμε και την ανάλυση μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να είστε καλά.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Ειδικές Αποστολές»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος