Διαρκείς οι τουρκικές προκλήσεις – Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο κινείται η Ελλάδα

Array

Καθώς η λόγω και έργω αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την πλευρά της Τουρκίας εντείνεται, η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο, ενισχύοντας τη διπλωματική της θέση. Ο Νίκος Δένδιας καλεί το ΝΑΤΟ να καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει ν’ αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο κι ότι μέσα απ’ αυτό το αξιακό πλαίσιο θ’ αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας, εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης από άλλη σύμμαχο είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Μέρες της μαύρης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την τουρκική ηγεσία να παραβιάζει και ν’ αμφισβητεί συνειδητά τις προβλέψεις της Λωζάννης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει στην Άγκυρα την οδό της νομιμότητας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων».

«Η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Προσπαθεί να είναι μέλος της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης, χωρίς να χάνει καμία ευκαιρία να επιτεθεί στους συμμάχους της» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την εικόνα της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, που δεν συνάδει με τη λάμψη ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καταγγέλλει η γερμανική εφημερίδα.

Καθώς η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360 παραδέχεται ότι έσφαλε κατά τη διαχείριση του περιστατικού των 38 μεταναστών στον Έβρο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και το Υπουργείο Μετανάστευσης ζητούν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ ανακαλέσει.

O κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Ιδρυτής ΜΚΟ Human Rights 360, ανέφερε ότι: «Aπό τα δημόσια σε εμάς διαθέσιμα στοιχεία σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έγραψε στο twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας;»

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε: «Εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλευτήκαν το περιστατικό προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα».

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ενδιαφέρον, με την Αθήνα να διεθνοποιεί για ακόμα μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Σε εγρήγορση η Αθήνα

Είναι τρία πράγματα που προβληματίζουν την Αθήνα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πιέρρο Τζανεττάκο, στα δύο απ’ αυτά αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Το πρώτο είναι η επιμονή των Τούρκων στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση τους. Το δεύτερο είναι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί την επί του πεδίου έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Αυτές είναι οι δύο τουρκικές θέσεις που η ελληνική διπλωματία θέλει να επιβεβαιώσει ότι δεν θα βρουν ποτέ και πουθενά ευήκοα ώτα. Το τρίτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει όλα τα μέτωπα που τόσα χρόνια έχει ανοίξει αλλά διευρύνει το μέτωπο κατά της χώρας μας και κατά της Κύπρου, στοχοποιώντας ουσιαστικά Αθήνα και Λευκωσία.

Με ενδιαφέρον την επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου και η ελληνική διπλωματία θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς ο Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει στην πλήρη αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας. Από την άλλη πλευρά βέβαια η Αθήνα δεν θα πάει με άδεια χέρια στα Ηνωμένα Έθνη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα αποδομήσουν εκεί τα παράλογα τουρκικά επιχειρήματα, όπως έχει γίνει σε όλα τα τελευταία μεγάλα «ραντεβού».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου κατήγγειλε ότι ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας ότι «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

«Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;», καταλήγει ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σημειώνεται ότι η δήλωση του κ. Ζεϊμπέκ έρχεται εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε στα ελληνοτουρκικά, ενώ κορυφαίοι υπουργοί του Ερντογάν, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης αναφέρονται συχνά τις τελευταίες ημέρες στη Θράκη, αποκαλώντας τη μειονότητα “τουρκική” και επικαλούμενοι καταπίεσή της από την ελληνική Πολιτεία. Τελευταία τέτοια παρέμβαση που θυμόμαστε είναι αυτή του κ. Ακάρ ο οποίος αποκαλούσε Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Αντιπαράθεση υπήρξε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή την παράτυπη διαδικασία εκλογής του ψευδομουφτή στην Ξάνθη. Ο κ. Ζεϊμπέκ απασχόλησε και τότε την επικαιρότητα, καθώς είχε φωτογραφηθεί με υπαλλήλους του τουρκικού προξενείου, το οποίο σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για “ομοεθνείς”, άρα Τούρκους πολίτες στη Θράκη. Ακόμα παλαιότερα ο κ. Ζεϊμπέκ είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι κοσμικό κράτος.

Ρεπορτάζ/ Σχόλιο: Πιέρρος Τζανεττάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος