Τις θέσεις τους για το κοινωνικό κράτος/κόμμα-οργάνωση, μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες της αναμέτρησής τους, ανέπτυξαν κατά το debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης.
Απόστολος Γκλέτσος
Ερώτηση: Θεωρείτε πως τα όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο βδομάδες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κατηγορίες συνέδρων στον χώρο και αδυναμίας πρόσβασης για έναν αριθμό εκλεγμένων συνέδρων, είναι ενδεικτικό του πως θα λειτουργεί το κόμμα την επόμενη μέρα;
Απάντηση: Ήταν ένα συνέδριο όπου ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι έφερε πάρα πολλούς. Ήταν τα πέριξ του συνεδρίου. Όλοι οι παράδρομοι γεμάτοι από λεωφορεία. Έφερε πολλούς.
Αλλά αυτό δημιούργησε στην πόρτα μια στεναχώρια. Αυτό είναι αλήθεια.
Από κει και πέρα όμως, το συνέδριο έγινε κατά πως έπρεπε να γίνει. Αυτό το πιστοποιούν οι παρατηρητές δημοσιογράφοι. Το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει.
Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να έρχεται μέχρι έξω, αλλά δεν μπήκε μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου ή επί της διαδικασίας. Τίποτα απολύτως. Και το συνέδριο έληξε κανονικά, όπως έπρεπε να λήξει. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι άλλο, τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε για να του κάνουμε το χατίρι.Δεν ξέρω πραγματικά – δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που περιδιαβαίνει τις τηλεοράσεις και εξακολουθεί να λέει. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.
Follow up ερώτηση
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε ο κύριος Κασσελάκης από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του συνεδρίου) είναι ίσως και μια ομολογία ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανείς που θα τον κερδίσει;
Απάντηση: Μα όχι βέβαια. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει ένα καταστατικό που οφείλουμε να το σεβόμαστε.
Ο κύριος Κασσελάκης αποκλείστηκε επειδή ο ίδιος ήθελε να αποκλειστεί – όταν παίρνει το καταστατικό και το κάνει πατσαβούρα και το πετάει κάτω και το πατάει και περιδιαβαίνει κάθε μέρα τα κανάλια και μιλάει με τον τρόπο που μιλάει για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του… Μιλάει για μαύρα ταμεία όντας πρόεδρος σε ένα κόμμα, μιλάει για μαύρα ταμεία.. Λέει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ότι είναι κουκουλοφόροι και λέει ένα σωρό άλλα πράγματα.
Δεν παράγει έντεκα μήνες, ούτε μια στιγμή πολιτική, και περιδιαβαίνει τα κανάλια και λέει αυτά που έλεγε χωρίς να λέει κουβέντα για πολιτική, ο κύριος Κασελάκης ήθελε να φύγει. Ήθελε να φύγει και από εδώ και πέρα θα δείτε ότι θα δικαιώνει κάθε μέρα αυτά που είπε η Κεντρική Επιτροπή για εκείνον, και τον έθεσε εκτός κόμματος, ως έκπτωτο.
Ερώτηση Φάμελλου σε Γκλέτσο για ιερόδουλες
Ερώτηση: Πιστεύεις ότι μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτουν το κόμμα παραβιάζοντας πάγιες θέσεις του στη δημόσια σφαίρα και υποτιμώντας και τη συλλογικότητα, αλλά και προσβάλλοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας;
Απάντηση: Σε ό,τι με αφορά, έδωσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησα – είπα ακριβώς ότι όταν ήταν για τους μετανάστες και για τη σεξουαλικότητά τους, πιστεύω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να μιλάμε για όλα. Όχι δημόσια. Για τα όργανά μας.
Μπορούμε να διαφωνούμε, όχι δημόσια, αλλά αν, αν πούμε κάτι το οποίο είναι εκτός γραμμής και δεν το καταλάβουμε, ερχόμαστε στα όργανα του μιλάμε, το συζητάμε και μπορούμε να φυλαχτούμε και να πούμε ότι έκανα λάθος και να ανακαλέσουμε. Συμβαίνουν αυτά.
Άνθρωποι είμαστε, αλλά μπορούμε και να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα.
Δεν μπορούμε να είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ στρατιώτες που λέμε «ναι σε όλα». Μπορούμε να διαφωνούμε εντός των οργάνων και να υπάρχουμε, να συπάρχουμε με τις διαφωνίες μας, αλλά εντός των οργάνων. Μέχρι εκεί λοιπόν.
Ερώτηση Πολάκη σε Γκλέτσο για την τοπική αυτοδιοίκηση
Ερώτηση: «Επειδή έχεις μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω διατυπώσει μία μεγάλη ρύθμιση μεταφορά αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Απάντηση: «Συμφωνώ. Να σταματήσει η διάχυση των ευθυνών που δεν ξέρουμε ποιος έχει και από ποιον θα ζητήσουμε ευθύνη όταν γίνονται μεγάλες ζημιές. Να έρθουν τα οικονομικά εργαλεία για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση για να δώσει έργο. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι είναι έτσι όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Γκλέτσο για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση
Ερώτηση: Επειδή έχεις εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά, κατέθεσα ένα πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός πυλώνας του οποίου εκτός από τους δύο αντιπροέδρους, είναι η Περιφερειακή ανασυγκρότηση.
Ζητώ το Περιφερειακό Συμβούλιο να περιλαμβάνει τα μέλη μας χωρίς να εκλέγονται, που έχουν ήδη εκλεγεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Επιμελητήρια, στις νεολαίες, στα Εργατικά Κέντρα.
Πες μου σε παρακαλώ την άποψή σου και αν θα το υιοθετούσες σε ένα προσεχές καταστατικό συνέδριο που εισηγούμαι.
Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστό. Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουμε μια σωστή εκπροσώπηση και αυτό ήταν το λάθος μας.Και αυτό αν θέλετε να ξέρετε ήταν το λάθος μας και το πληρώσαμε και στις εκλογές που χάσαμε. Σε όλες τις εκλογές που χάσαμε ήταν το ότι δεν ήμασταν σωστά τοποθετημένοι αυτοδιοικητικά και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, τόσο στα επιμελητήρια όσο γενικά στο συνδικαλισμό.
Έχουμε έλλειμμα και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν το ξέραμε. Το ξέραμε διότι ήμασταν νέο κόμμα και εξακολουθούμε να μην είμαστε παλιό κόμμα.
Αλλά αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Πρέπει ο καινούργιος αρχηγός να το δει. Πρέπει να κάνουμε μεγάλο αγώνα για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη βάση στην αυτοδιοίκηση, τόσο στον πρώτο βαθμό, τόσο στον δεύτερο βαθμό και παντού.
Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Λαμία, όπως είναι η Θήβα, να μην κατεβάζουμε εμείς ψηφοδέλτιο.
Είναι απαράδεκτο και να μπαίνουμε σε ψηφοδέλτια να μπαίνουν οι σύντροφοί μας – σε ψηφοδέλτια στα αντίπαλα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντάρτη ή στον πρώτο που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα.
Συμφωνώ με αυτό που λες.
Πραγματικά θα το υιοθετώ και είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον συνδικαλισμό.
Παύλος Πολάκης
Ερώτηση: Δεν υπάρχαν μαύρα ταμεία στο ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελακη.
Ο κ. Πολάκης δείχνει το πόθεν έσχες, το πραγματικό κατ’αυτόν του κ. Κασσελάκη και λέει: «Αυτές εδώ οι εταιρείες από κάτω ήταν αυτές οι οποίες θα έπρεπε να έχει δηλώσει και δεν της δήλωσε με το πόθεν έσχες που κατέθεσε, φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος της αριστεράς να φαίνεται ότι είναι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που είναι στο φορολογικό πάρα παράδεισο των νησιών Μάρσαλ;
Αν το ξέραμε αυτό θεωρείτε ότι θα αφήναμε τον κ. Κασσελάκη να είναι πρόεδρος; Εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και το λάθος που έκανα, πίστεψε με. Πίστεψα και εγώ έναν άνθρωπο που ήρθε λέγοντάς μας ότι προσέγγισε το ΣΥΡΙΖΑ επειδή την οικογένειά του, την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμ, που ήταν βέβαια ένα τεράστιο ψέμα. Ο πατέρας του το παραδέχτηκε πρόσφατα που είπε με την λιβεριανή εταιρεία όπου είναι μέτοχος ο ο ίδιος και η σύζυγός του.
Follow up ερώτηση: Γιατί δεν ψάξατε νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη; Περάσανε πολύ μήνες.
Απάντηση: Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι.
Προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας.
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει 0,50 € και εγώ στο υπουργείο μπορεί να μιλάω 2 ώρες για αυτά τα πράγματα και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για ότι περάσαμε δίπλα από ποταμούς χρήματος και δεν απλώσαμε το χέρι μας, ενώ άλλοι το άπλωσαν.
Ερώτηση Γκλέτσου σε Παύλο Πολάκη για την Yγεία
«Θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε και την πρώτη φορά. Πήραμε νοσοκομεία που χρώσταγαν 735 εκατ. και παραδώσαμε νοσοκομεία με 300 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία. 11.000 προσωπικό».
Ερώτηση Φάμελλου σε Πολάκη για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια
«Δεν θα έκανα το εγκληματικό κομματικό λάθος που έκανε ο κ. Κασσελάκης να βάλει κομματική πειθαρχία. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχθώ την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας και στα ομόφυλα και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Είναι εμπόριο. Στυγνό εμπόριο».
Φραντούρης σε Πολάκη
Φαραντούρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και νομοτελειακά ο σκοπός του πρέπει να είναι να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά. Θέλω να μας πεις πώς εσύ οραματίζεσαι έναν ΣΥΡΙΖΑ συμπεριληπτικό που θα μπορέσει να διεμβολίσει κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, να ανοίξει την αγκαλιά του σε δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς φαίνεται να συρρικνώνεται μέσα σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας και τοξικότητας.
Πολάκης: Την απάντηση την έχω δώσει πρώτος από την μέρα που κατέθεσα το πρόγραμμα των έξι πυλώνων για το οποίο πρέπει να εξοπλίσει το ΣΥΡΙΖΑ για να απευθυνθεί πρώτα απ’ όλα στο 1.200.000 ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν από το ’19 και μετά κυρίως, και οι οποίοι είναι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες που έχουν κάτσει στην άκρη, δεν τους καλύπτει η αντιπολίτευση που κάναμε το 19 με 23, αυτή η συστημική η σοβαροφάνεια και στρογγυλεμένος λόγος.
Θα ξανά γίνουμε κυβέρνηση αν καταφέρουμε να εμπνεύσουμε αυτούς με ένα πρόγραμμα αναδιανομής υπέρ της εργασίας, επανάκτησης δημόσιου πλούτου, σε σύγκρουση με την διαπλοκή που να δίνει ελπίδα στην νέα γενιά, με βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την δικαιοσύνη που να υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι υπέρ των 100 οικογενειών που ταΐζει ο Μητσοτάκης και το παρακράτος τους.
Σωκράτης Φάμελλος
Ερώτηση: Στη διάρκεια των 10 μηνών που εσείς ήσασταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είχατε, αντιλαμβάνομαι, στενή συνεργασία με τον κύριο Κασσελάκη, διαφωνήσετε σε κάποιο νομοσχέδιο ή σε κάποια κοινοβουλευτική δράση μαζί του; Πότε συνειδητοποιήσατε ότι δεν κάνει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: «Νομίζω ότι όταν συσσωρεύτηκαν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία οδηγούσαν στη συρρίκνωση και στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εγώ αλλά όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία τους άρχισαν να ανησυχούν γιατί κανείς δεν θέλει να βλέπει το κόμμα μας να είναι σε μια δύσκολη στιγμή, όχι απλά συρρίκνωσης και απαξίωσης.
Θέλω όμως να σας πω ότι έβαλα και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αρκετές φορές και τον Φεβρουάριο, αλλά ιδιαίτερα τον Μάιο που κάναμε δύο συνεδριάσεις.Πρέπει να σας πω όμως ότι τα όργανα αυτά δεν συνεδρίαζαν πολύ συχνά, αλλά εγώ έβαλα στα όργανα την αντίθεσή μου με συγκεκριμένα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάρη το ότι δεν υλοποιήθηκε απόφαση του συνεδρίου, όταν δηλαδή υπήρχε μια λανθασμένη εξέλιξη στο συνέδριο που εγώ διαφώνησα και ζήτησα να συνεχίσουμε ενωμένοι για να πάμε στη μάχη των ευρωεκλογών.
Αυτή η απόφαση για να συνεχίσουμε ενωμένοι και πιο συλλογική δεν εφαρμόστηκε. Αυτή η διαφωνία κατατέθηκε και στον ίδιο τον Πρόεδρο ιδιωτικά, σε περιορισμένες βέβαια συζητήσεις, αλλά κατατέθηκε και στα όργανα ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή που έγινε τον Ιούλιο που δυστυχώς είχα covid και δεν πήγα. Έστειλα έγγραφη τοποθέτηση ότι σε ανώτατο επίπεδο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τυπικό. Είναι ουσιαστικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν και απαξιωνόταν με πάρα πολλά πολιτικά λάθη, που θα έλεγα εγώ ότι κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Τότε που άνοιξε συζήτηση για τα μαύρα ταμεία ή η παράλογη αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα πολλά προβλήματα με τη διαγραφή του Παύλου, χωρίς να ζητηθεί στην πολιτική Γραμματεία με την Αθηνά, τη Λινού, με τον Όθωνα Ηλιόπουλο.
Έβαλα εγώ ζήτημα να υπάρχει προσφυγή στη βάση όχι μόνο εγώ. Το έβαλαν και άλλοι σύντροφοι χωρίς μομφή. Ήταν μια πολιτική αντίθεση για να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Follow up ερώτηση στον κ. Φάμελλο για το κόμμα και την οργάνωση
Ερώτηση: Αναφερθήκατε στον Αλέξη Τσίπρα. Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Τσίπρας; Έπρεπε τον Φεβρουάριο το κόμμα να πάει στην εκλογή ηγεσίας;
Απάντηση: «Τοποθετήθηκα στο συνέδριο και το ξέρει όλος ο κόσμος και όλη η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ μαζί και με άλλους συντρόφους ζήτησα να μην πάμε στη διαδικασία εκλογής, παρότι είχε προηγηθεί ένα δίδυμο πολιτικών γραμματίων μετά από ένα ερωτηματολόγιο που ήταν τουφεκιά στον αέρα, σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος που είχαμε προετοιμάσει όλοι μαζί και σχεδόν ομόφωνα προχωρούσαμε. Ζήτησα λοιπόν να μη γίνει η διαδικασία της εκλογής στη βάση, διότι έπρεπε να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, οτι πρυτάνευσε μέσα μου το συμφέρον του κόμματος αλλά και της μάχης των ευρωεκλογών.Γιατί στις ευρωεκλογές κρίνονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Και ίσως για να δοθεί και η διαδικασία των εκλογών ως ένα ακόμα κριτήριο για να δούμε αν μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη ή όχι.Πρέπει να πω όμως ότι αυτή η προσπάθεια που έκανα και η πρωτοβουλία που ανέλαβα δεν εκτιμήθηκε.Δεν έπιασε τόπο.Αν το ήξερα, θα έπρεπε να κάνω ισχυρότερη αυτοκριτική.Δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων όμως πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη ενός κόμματος ο πρόεδρός του, όπως έκανε δυστυχώς ο προηγούμενος πρόεδρος, και αυτό ήταν εις βάρος και του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας».
Η τελική ερώτηση Πολάκη σε Φάμελλο
Πολάκης: Έχω εκφράσει την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφωνήσει ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, καθαρή σύγκρουση με τη διαπλοκή για να ξαναφέρει πίσω το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που του γύρισαν την πλάτη το 2023.
Εσύ πώς πιστεύεις ότι μπορεί να ξαναμεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση Φάμελλου: Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να μεγαλώσει πρέπει να γίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα που να έχει αξιοπιστία. Και θεωρώ ότι το πρώτο βήμα το οποίο το συζητήσαμε σήμερα είναι ο ενιαίος λόγος. Αυτό που εγώ υπηρέτησα ως πρόεδρος της βουλευτικής ομάδας, μιας και δεν υπήρξα μέρος, δεν υπήρξα μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος και μέλος της λύσης μέσα σε μια ειλικρινά δημοκρατική συλλογικότητα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές κοινοβουλευτικής Ομάδας γι αυτό.
Ταυτόχρονα, εκτός από ενιαίο λόγο και συγκροτημένο πρόγραμμα, για να μπορέσει να είναι σημείο αναφοράς ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, πρέπει να διεκδικήσουμε να έχουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της κοινωνίας, όπως περιέγραψα προηγούμενα, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ισχυρή πολιτεία, αλλά και στο θέμα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας. Γιατί η Αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζεις και έχουμε υπηρετήσει και οι δύο, είναι και κίνημα, δεν είναι διαχειριστής μιας φτώχειας και φοροεισπράκτορας.
Και πιστεύω ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί έτσι, να αποτελέσει όχι μόνο πρωτοπόρος στο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Γιατί αυτό είναι οι ιδέες μας, να αλλάξουμε τον τόπο, να μην είμαστε διαχειριστές της μιζέριας ή αν θέλετε τοποτηρητές μιας δίκαιης, πιθανά για άλλα κόμματα λειτουργίας. Εμείς θέλουμε αλλαγές που να ωφελούν τον πολίτη, που αλλάζουν και τη στάση του πολίτη απέναντι στην πολιτική.
Γιατί δυστυχώς τα λάθη δεν τροφοδοτούν την αξιοπιστία της πολιτικής. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό που πρέπει πρώτα απ όλα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει και πυλώνας προοδευτικών συνεργασιών. Γιατί η λύση είναι οι συνεργασίες. Οι συνεργασίες κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση
Και η γραμμή είναι να μιλάμε με τεκμηρίωση, με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να κάνουμε ανατροπές και μετασχηματισμό.
Νίκος Φαραντούρης
Για το «Κόκκινο» και την «Αυγή»
Ερώτηση: Αν και το αναφέρατε νωρίτερα και είπαμε θα επανέλθουμε.
Κύριε Φαραντούρη, θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους, τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και την «Αυγή». Είπατε ότι συναντηθήκατε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα και τους καταθέσατε το πλάνο σας.
Είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Κύριε Φαραντούρη, τώρα καταθέσατε το πλάνο; Τώρα συνειδητοποιήσατε ότι πρέπει κάτι να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Απάντηση: «Συμπάσχω με απλήρωτους εργαζόμενους και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ζήτημα του «Κόκκινου» και της «Αυγής». Πριν από δύο μήνες είχα βγει στον αέρα στο Κόκκινο και είχα μιλήσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχω στο μυαλό μου.
Με βάση αυτά που γνωρίζω, αυτά που έχω εφαρμόσει στο παρελθόν ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός και με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και γενικότερα την εμπειρία που έχω από τέτοια πράγματα.
Στην πράξη αυτό έγινε πριν από δυόμισι μήνες, πριν ακόμα θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Συναντήθηκα όμως και την προηγούμενη εβδομάδα, διότι θεωρώ ότι είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση ενός υποψήφιου προέδρου να συναντηθεί με τη δυνατή φωνή δύο μέσων που τιμούν και κοσμούν τον πλουραλισμό και την ενημέρωση.
Και σας θυμίζω ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πολλούς συμμάχους σε αυτή την άσκηση.
Όταν λοιπόν το Κόκκινο και η Αυγή είναι το μέσο στο οποίο μπορεί να ακουστεί καθαρά η φωνή των δημοκρατών προοδευτικών πολιτών και του κόμματός μας, είναι τουλάχιστον αμαρτία να σιωπά και να μην μπορεί να εκφραστεί.
Το σχέδιό μου βασίζεται όχι σε άλλα λόγια, ν αγαπιόμαστε, αλλά σε συγκεκριμένους άξονες.
Τους πρότεινα μια εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποία θα μπει το Κόκκινο και η Αυγή.
Πρότεινα επίσης το Κόκκινο να πάρει μια οικολογική διάσταση, ώστε να τύχει χρηματοδότησης πλουσιοπάροχη που μπορεί να έρθει από την Ευρώπη.
Πρότεινα ενεργειακή κοινότητα, κάτω από την εταιρεία αυτή και άλλα πράγματα που συνδέονται τόσο με την ενημέρωση όσο και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ».
Follow up ερώτηση για «Κόκκινο« και «Αυγή»
Ερώτηση: Οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή» καταγγέλλουν ότι αυτή τη φωνή δεν την ακούτε. Όχι εσείς προσωπικά, η Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καιρό προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, μαζί σας και δυστυχώς, όπως λένε οι ίδιοι, δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Και βάζουν το ερώτημα είναι αστείες οι αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού, όταν εδώ και 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν δεκτοί και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, το ερώτημα το θέτουν οι ίδιοι.
Απάντηση: Το πάω λίγο πιο πέρα να ακούμε και οφείλουμε να την ακούμε. Και πραγματικά λυπούμαι που αφήσαμε ή κάποιοι τέλος πάντων να φτάσει εκεί ο ραδιοσταθμός και η εφημερίδα, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς.
Τέλος πάντων, δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, αλλά με ενδιαφέρει, όχι να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω και να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα.
Διότι το πιο εύκολο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σιωπήσω και να μην εμπλακώ, από τη στιγμή που δεν ήμουν μέρος του προβλήματος, ούτε διοίκησαν το σταθμό, ούτε πήρα κάποιες αποφάσεις, ούτε εν πάση περιπτώσει υπήρξα μέλος κάποιας διοικητικής ομάδας που διαχειρίστηκε τα οικονομικά, τις αμοιβές, τέλος πάντων, διαχρονικά τα κακώς κείμενα, τα οποία βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.
Εγώ ένα πράγμα θέλω να εξασφαλίσουμε, αφενός τις θέσεις εργασίας και αφετέρου τον πλουραλισμό.
Και δεν νοείται αυτή τη στιγμή ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βγει μπροστά με ορμή και αυτοπεποίθηση και να μην έχει δύο ιστορικά μέσα να βασίζεται για να μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και τις πολιτικές του θέσεις».
Απάντηση του Φαραντούρη σε ερώτηση του Πολάκη
Ερώτηση: Γιατί πριν αναζητήσεις την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώνεις το έργο στην Ευρωβουλή;
Απάντηση: Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος. Έτσι, πριν από έναν χρόνο με πήρες απ’ το χέρι. Υποστήριξες με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο, τον οποίο φρόντισες πρώτα να ψάχνεις για να βρεις αν πράγματι πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Εγώ λοιπόν κατέθεσα υποψηφιότητα έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Ελλάδα κι γνωρίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερα ποτέ σε δύσκολη θέση το κόμμα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι μπορώ να δώσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν στο παρελθόν.
Φαραντούρης σε ερώτηση Φάμελου: «Δεν έχω κανένα δισταγμό να εγκαταλείψω την Ευρωβουλή αν γίνω πρόεδρος»
«Κάποιοι που έχουν κομματική εμπειρία και πολλά χιλιόμετρα στο κόμμα κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα το οποίο σήμερα δεν διαθέτει τα στοιχειώδη. Μιας κοινωνίας που αναζητεί πυξίδα και βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται συνέχεια. Εγώ και θα είμαι νεότερος στον κομματικό βίο, στρατεύτηκαν στην ήττα, στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα, το 2019. Οι ομόλογοί μου είναι επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα τους. Είναι ευρωβουλευτές. Αν αναλάβω την ηγεσία και χρειαστεί να εγκαταλείψω την ευρωβουλή, δεν έχω κανένα δισταγμό να το κάνω».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος