Αιχμές Δένδια για διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία – Ο Ακάρ επιμένει και προκαλεί, σαφής απάντηση της Αθήνας (video)

Array

Τον τουρκικό αναθεωρητισμό αλλά και τις χώρες που συνεργάζονται με αποσταθεροποιητικές δυνάμεις καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στα Τίρανα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Έντι Ράμα για απόκτηση τριών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών bayraktar από την Αλβανία.

Ειδικότερα, ο Νικος Δένδιας υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει ζήτημα με να συνεργάζονται μαζί της άλλα κράτη, αλλά έχει μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια πρέπει οποιαδήποτε παράμετρος να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα και να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα συνεχίζει να πιέζει τα Τίρανα για να υπάρξει πρόοδος στο κρίσιμο θέμα της παραπομπής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

«Συζητήσαμε στο πολιτικό επίπεδο για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, την επιτάχυνση του διαλόγου, ώστε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα, σημείωσε:

«Και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες για την εύρεση ενός συμβιβασμού που θα καθιστούσε εφικτή την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο».

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα ολοκληρώθηκε με ιδιωτικό γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έντι Ράμα.

Την Τρίτη, ο τελευταίος σε ειδική τελετή για την απόκτηση των τριών τουρκικών drone, έπλεκε το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι αδύνατο να μην ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο, τον αγαπητό μας φίλο και μεγάλο φίλο αυτής της χώρας και αυτού του έθνους Πρόεδρο Ερντογάν».

Μπερίσα: «Η Τουρκία τορπίλισε συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για ΑΟΖ το 2009»

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Euractiv όπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα σημειώνει ότι η Τουρκία τορπίλισε συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για ΑΟΖ το 2009.

«Ο Έντι Ράμα ήταν αυτός που μήνυσε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για αυτή τη συμφωνία και έκανε μια ισχυρή παρέμβαση [μετά την υπογραφή]», σημειώνει. 

Την Παρασκευή, σε μια ιστορική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στα μειονοτικά χωριά Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Ακάθεκτη συνεχίζει η Άγκυρα την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, προχωρώντας σε νέο μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα τουρκικά F16 και μη επανδρωμένα πέταξαν πάνω από τη νησίδα Κίναρο αλλά και πάνω από κατοικημένα νησιά όπως το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί, οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονταν και οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, που χαρακτηρίζει εχθρική τη στάση της Ελλάδας.

«Ως Τουρκία, αναμένουμε από τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν άμεσα την ασυμβίβαστη και προκλητική συμπεριφορά τους για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με κοινή λογική, να προσπαθήσουν γι` αυτό και να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου» ανέφερε σχετικά. 

Απαντώντας, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε:

«Με την ίδια ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά τις προκλήσεις της απέναντι πλευράς είτε σε ρητορικό επίπεδο είτε στο πεδίο με την ίδια ακριβώς τακτική θα τις αντιμετωπίζουμε οποτεδήποτε εκδηλώνονται».

Πάντως, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα για αποκλιμάκωση της έντασης, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να σημειώνει:

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ δύο Συμμάχων, ειδικά μεταξύ δύο τόσο σημαντικών ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων. Δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης αυτών των εντάσεων».

Ψηλά στην ατζέντα ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – Ανάλυση ΕΡΤ

Υπάρχει σταθερή πίεση από την Αθηνα για πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και για παραπομπή στη Χάγη. «Οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν προχωρήσει, αλλά τεχνικά η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ μικρή. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια στέρεη διαδικαστική βάση, ούτως ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της ιστορίας του 2010» σημείωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

«Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι μόλις εχθές υπεγράφη η συμφωνία με την Τουρκία για πώληση τριών drone Μπαϊρακτάρ στα Τίρανα. Οι σχέσεις των Τιράνων με τον Ερντογάν και με την Τουρκία είναι γνωστές. Δεν είναι άγνωστοι στην Αθήνα. Όμως αυτό που λέει η Αθήνα είναι ότι οι κινήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για την προώθηση του αναθεωρητισμού τρίτων χωρών, είναι κάτι που δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή προοπτική. Η αντίληψη που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι η αλβανική ηγεσία έχει κάνει σαφή και ξεκάθαρη και ισχυρή επιλογή υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της, η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο με διάφορες άλλες επιλογές. Και αυτό το έθεσε και στις κατ’ ιδίαν συνάντηση ο κ. Δένδιας και δημοσίως» επισήμανε.

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη.

«Όλες οι μειονοτικές περιοχές αυτή τη στιγμή ζουν στον ρυθμό της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία είναι μια σημαντική επίσκεψη που δείχνει το αμείωτο ενδιαφέρον του Εθνικού Κέντρου προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Χότζα δεν αναγνωρίζει την Χιμάρα ως μειονοτική περιοχή, με αποτέλεσμα ο Ελληνισμός να στερείται τα δικαιώματά του».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος