Περιορισμοί σε ανεμβολίαστους και μπαράζ ελέγχων από το Σαββατοκύριακο κόντρα στο 4ο πανδημικό κύμα

Με το συναγερμό για την έξαρση της διασποράς να κρούει καθημερινά μέσα από τον αριθμό των κρουσμάτων, η κοινωνία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους νέους στοχευμένους περιορισμούς και οι ελεγκτικές αρχές, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, είχε πει ότι πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο 100.000 έλεγχοι, οι οποίοι εντατικοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, με το κύριο βάρος να πέφτει στην ΕΛΑΣ.

Μόνο την Τρίτη 2/11 βεβαιώθηκαν συνολικά 340 παραβάσεις ανά την επικράτεια, από τις οποιες οι 125 ήταν για μη χρήση μάσκας 33 ήταν παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και οι 181, όπως και 5 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο σε 30 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας.

Το μοτίβο των ελέγχων προσανατολίζεται στους κλειστούς χώρους. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», προειδοποίησε ο κ. Μπίνης.

Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο 6/11 η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με αρνητικό rapid test, οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και χώρους λατρείας.

Πάντως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινητοποίησαν τους ανεμβολίαστους σε δύο κατευθύνσεις. Κάποιοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό – αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα ημερήσια ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και άλλοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο ώστε να γλιτώσουν -έστω προσωρινά- το έξοδο του rapid test.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown. “Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν πάμε σε lockdown. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, το πρόβλημα αφορά μία  μειοψηφία ” τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σημειώνοντας ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της: “καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε τείχος” είπε και  απηύθυνε έκκληση εκ νέου έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν,  ενώ επέμεινε ότι οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί έλεγχος.

Aνέφερε ότι το πλαίσιο των μέτρων, που ανακοινώθηκαν δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Διευκρίνισε, δε, ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά αποφασίστηκαν για την προστασία τους.

Κορονοϊός: Πάνω από 2% ο δείκτης θετικότητας σε τρεις περιοχές της χώρας

Τα νοσοκομεία covid και δη οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Το πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρρευση μπροστά στην κάμερα του υπεύθυνου της κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για τον οποίο είπε ότι έκανε τρεις συνεχόμενες ημέρες εφημερία. Πρόσθεσε, ότι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχει το ίδια πρόβλημα, παράλληλα με τη λειτουργία του ιατρείου post covid και τους ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα. «Σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί το σύστημα Υγείας. Δεν περίμενε κανείς ότι θα είχαμε μια τέτοια έξαρση της πανδημίας κυρίως γιατί ένα 20% των ξεροκέφαλων συνανθρώπων μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Οι προβλέψεις για το ενδεχόμενο νόσησης ανεμβολίαστων πολιτών είναι δυσοίωνες.

“Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να νοσήσουν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Χθες ανακοινώθηκαν από 6.000 οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό: 6.150 νέα κρούσματα, 431 διασωληνωμένοι, ενώ 49 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη.

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Πρώτο σημείωσε πως εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση και στον εμβολιασμό “μπορεί να δούμε διπλασιασμό των κρουσμάτων και να φτάσουμε στα 7000-8000 και μετά στα 9000“.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στην διασπορά.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται βρέφος δυόμισι μηνών σε σοβαρή κατάσταση με covid-19. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται αμφότεροι οι γονείς του, ενώ εισήχθησαν σε ΜΕΘ άλλες δυο έγκυες γυναίκες από τα Γιαννιτσά και τη Βέροια. Στη Λάρισα, διασωληνώθηκε έγκυος που διανύει τον 6ο μήνα της κύησης.

“Θα επιμείνουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η 3η ενισχυτική δόση που θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε, ζητάμε να σπεύσει να κάνει την Τρίτη δόση”, είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγουν τα ραντεβού για την 3η δόση

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Αφορά 375.000 άτομα. Η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Επίσης, την ίδια μέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 18 ετών, που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος