Πάσχα με κανόνες και ανάσα στην εστίαση από 3/5 – Όλες οι αλλαγές

Σχέδιο “ασφαλές Πάσχα” παρουσίασε χθες η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων σε μια προσπάθεια να ανοίξει βαλβίδα εκτόνωσης σε κοινωνία και οικονομία, εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που διατηρεί η πανδημία. Οι εορτασμοί και φέτος με μέτρο και με αυστηρά μέτρα, αλλά και με την ελπίδα για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Καθοριστικός σύμμαχος στην προσπάθεια, όπως τονίστηκε, οι εμβολιασμοί, τα τεστ αυτοδιάγνωσης και οι καλές καιρικές συνθήκες.

Πάσχα με κανόνες και ανάσα στην εστίαση από 3/5 – Όλες οι αλλαγές
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Σημειώνεται ότι από την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 30-39 μέσα από το απόθεμα εμβολίων της AstraZeneca δίνεται η δυνατότητα σε νεότερες ηλικίες πρώιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό. Νωρίτερα το Σάββατο 17/4 θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50 – 54 ετών. Εμβόλια θα γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα, Σάββατα και Κυριακές ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο.

Παράλληλα τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια η διανομή των self-test.

Το σκηνικό που διαμορφώνει διασπορά του κορονοϊού παραμένει αποκαρδιωτικό – χθες ανακοινώθηκαν 3015 νέα κρούσματα, 86 νέοι θάνατοι και 831 άνθρωποι που παραμένουν διασωληνωμένοι – με τους ειδικούς να εκτιμούν ωστόσο ότι μετά το Πάσχα αναμένεται θα δούμε την πολυπόθητη αποκλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε και παράταση της επιστράτευσης των γιατρών για ένα ακόμα 20ημερο.

Όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα θα προχωρήσει “υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση”.

Πάσχα με κανόνες και ανάσα στην εστίαση από 3/5 – Όλες οι αλλαγές
(EUROKINISSI)
Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Στις 9 το βράδυ και κοντά στο σπίτι μας θα κάνουμε φέτος Ανάσταση. Υποχρεωτικό είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 20 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 100 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Οι ακολουθίες μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή θα τελεστούν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ιερείς και ψάλτες θα κάνουν self test καθώς δεν φορούν μάσκες και έρχονται σε επαφές με πιστούς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.

Συστήνεται διπλή μάσκα για τους πιστούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Πάσχα με κανόνες και ανάσα στην εστίαση από 3/5 – Όλες οι αλλαγές
(EUROKINISSI)
Πόσοι θα κάθονται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι

Για το παραδοσιακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Τι αλλάζει στον περιορισμό της κυκλοφορίας
  • Από τη Μεγάλη εβδομάδα ισχύει από τις 22:00
  • την Κυριακή του Πάσχα από τις 21:00
  • Από τις 3 Μαΐου ισχύει από τις 23:00

Μια εβδομάδα μετά, από το Σάββατο 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Βήματα επιστροφής – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

Χθες στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον οδικό χάρτη της άρσης περιορισμών.

  • Τη Δευτέρα 3 Μαΐου, ύστερα από 6 μήνες λουκέτου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς
Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους δύο φορές την εβδομάδα, με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.
Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα σε καφέ και εστιατόρια.
Μέτρα και πρωτόκολλα υγιεινής, όπως ίσχυαν.

Πάσχα με κανόνες και ανάσα στην εστίαση από 3/5 – Όλες οι αλλαγές
(EUROKINISSI)
  • Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Πώς
Με με δύο self test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία
Μέτρα και πρωτόκολλα υγιεινής στις αίθουσες, όπως ίσχυαν.

  • Το Σάββατο 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός

Πώς
Για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει και αναρρώσει και για εκείνους που ταξιδεύουν με αρνητικό test. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συνεχίζει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού με στόχο να προλάβει την έναρξη της θερινής σεζόν.

  •  Το Σάββατο 15 Μαΐου θα λειτουργήσουν ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού. Το τι ακριβώς θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμιζεται ότι από την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος