Ανοίγει η εστίαση στις 3/5 – Μητσοτάκης: “Ασφαλές Πάσχα για ελεύθερο καλοκαίρι”

Επισημαίνοντας ότι η χώρα διανύει την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με την πανδημία και με ειδική αναφορά στο ρόλο-κλειδί των εμβολιασμών, των τεστ αυτοδιάγνωσης και των καιρικών συνθηκών, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιλέγει να μην υπάρξουν υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα ασφαλές Πάσχα, που θα μας οδηγήσει σε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό:

– Την Δευτέρα 3 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση της κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

– Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ανοίξουν Γυμνάσια-Δημοτικά με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό

– Το Σάββατο 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πολίτες, κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία και στις ευπαθείς ομάδες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε ημέρα.

«Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό. Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας.

«Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άνοιγμα εστίασης – «Κλειδί» τα self test στους εργαζομένους

Με τραπεζάκια έξω ανοίγουν στις 3 Μαΐου καφέ και εστιατόρια, ύστερα από 6 μήνες λουκέτου.

«Αν αυτό γίνει με μέτρα, δηλαδή σε ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις και με εκτεταμένη χρήση του self testing, ναι θα είναι μια ασφαλής διαδικασία για μειώσει το στρες και να δώσει διεξόδους στην κοινωνία», δηλώνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, κατέληξε στην εισήγηση αυτή, καθώς θεωρεί ότι με την επανεκκίνηση της εστίασης, θα περιοριστούν οι μεγάλες συναθροίσεις στις πλατείες.

Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν πανέτοιμοι τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως και πέρυσι.

Το πράσινο φως ικανοποιεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για την υποδοχή του κόσμου.

Κλειδί για το άνοιγμα αποτελούν τα self test τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πάσχα στην πόλη

Μπλόκα σε όλα τα διόδια θα έχει στήσει η Τροχαία προς αποφυγή εξόδου από τα αστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα. Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι συνεχείς και αυστηροί ώστε να επιτύχει το στοίχημα «ασφαλές Πάσχα».

Τρεις ώρες νωρίτερα, στις 9 το βράδυ και κοντά στην οικία μας θα κάνουμε φέτος Ανάσταση. Υποχρεωτικό είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 20 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 100 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Οι ακολουθίες μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή θα τελεστούν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ιερείς και ψάλτες θα κάνουν self test καθώς δεν φορούν μάσκες και έρχονται σε επαφές με πιστούς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.

Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα ξεκινά στις 22:00 όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 21:00 την Κυριακή του Πάσχα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Μάριος Κωνσταντινίδης, Νίκος Καπόγλης, Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος