Παρουσιάστηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

Με συγκεκριμένους στόχους σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου και σε κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για μετρήσιμα αποτελέσματα παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Περιλαμβάνει 669 δράσεις σε όλον τον κόσμο, από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέχρι τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, στους τομείς των διμερών σχέσεων, των πολυμερών σχέσεων, των εξαγωγών, της προσέλκυσης επενδύσεων και της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Το παρουσίασαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο γγ και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.

Την ανάγκη η ελληνική οικονομική διπλωματία να σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Όπως τόνισε, η οικονομική διπλωματία της χώρας μας έχει τρεις άξονες:

  • την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές
  • την έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου στοιχείου, δηλαδή των Ελλήνων εξαγωγέων
  • την ανάδειξη της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση μας που συνιστά και μια πρόκληση. Και να διεκδικήσουμε, με ρεαλισμό πάντα και με αίσθηση του μεγέθους μας, την αναβάθμιση του αποτυπώματός μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Ανέφερε πως οι δράσεις της οικονομικής διπλωματίας δίνουν έμφαση στην προώθηση των θεμάτων της ενέργειας, αλλά και της διασυνδεσιμότητας και των logistics, γιατί η Ελλάδα «μπορεί να γίνει ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το 2021 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του υπουργείου υλοποιήθηκε σε νομοθετικό επίπεδο μία ευρεία μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται.

«Η δομή του υπουργείου εκσυγχρονίσθηκε. Σε επίπεδο νομοθεσίας, δηλαδή, ενσωματώθηκε το πλήρες φάσμα της οικονομικής και της δημόσιας διπλωματίας, της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού». Σημείωσε και εξήγησε πως έτσι το διπλωματικό έργο είναι νομοθετικά ενοποιημένο και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Α. Κατσανιώτης και Κ. Φραγκογιάννης διοικούν τις δυο πτέρυγες.

«Έτσι, συνδυάζεται η διπλωματία με την κλασική της μορφή, η οποία ασκείται από τον υπουργό και από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Βαρβιτσιώτη, με ένα σύγχρονο, δυναμικό και πολυδιάστατο έργο που έχει να κάνει με την οικονομική διπλωματία, με τη δημόσια διπλωματία και με τον απόδημο Ελληνισμό», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στόχος «είναι να προσαρμοστούμε στα διαρκώς μεταβαλλόμενα διεθνή δεδομένα και στις διαρκώς αναδυόμενες προκλήσεις. Γιατί, νομίζω ότι αυτό που έχει φανεί τον 21ο αιώνα είναι ότι οι κρίσεις δημιουργούν και παράθυρα ευκαιρίας. Και αν υπάρχουν τα αντανακλαστικά, αυτά μπορεί να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έτσι, ο απολογισμός θα έλεγα είναι ενθαρρυντικός».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε, μέσα από διαρκείς επαφές του ίδιου με τους ομολόγους του και μια κινητικότητα, διεύρυνε τον κύκλο των διμερών της σχέσεων και καλλιέργησε στενότερους δεσμούς με κράτη που δεν ήταν παραδοσιακοί της εταίροι, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Σενεγάλη, η Γκάνα, η Ρουάντα, η Γκαμπόν, το Πράσινο Ακρωτήρι. Επίσης, η νέα πρεσβεία στη Σενεγάλη, στη γαλλόφωνη Αφρική, η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη και το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Αναφέρθηκε ακόμη στην καταλυτική για τις σχέσεις της Ελλάδας με την υποσαχάρια Αφρική, διπλωματία των εμβολίων και υπενθύμισε πως έχουμε αποστείλει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είτε διμερώς, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού COVAX.

Ακόμη, η Ελλάδα επικεντρώθηκε στις χώρες της Ασίας και του Κόλπου, με τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ινδία και στην Ιαπωνία και τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, με κορυφαίο το 3+1 Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει 4.

Η Ελλάδα διεξάγει ακόμη για πρώτη φορά στην ιστορία της ταυτοχρόνως τρεις εκστρατείες: Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035), συμμετοχή στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2027-28). «Τα δύο από τα τρία η Ελλάδα δεν τα έχει κατακτήσει ποτέ. Το ένα μόνο μια φορά», όπως ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα στην κρίση είχε υποστεί αποεπένδυση άνω των 100 δισ. και τόνισε: «Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να επανα-επενδυθούν και, μάλιστα, να αυξηθούν, αν η χώρα μας θέλει να μπει σε σημαντικούς οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα είναι μια οικονομία περίπου 200 δισ. δολαρίων», σημείωσε. Για να καταστεί πραγματικά αυτό που όλοι θέλουμε, θα πρέπει να υπερβούμε σε ορατό χρονικό ορίζοντα τα 300 δισ. και να προσεγγίσουμε τα 400 δισ. την επόμενη 15ετία. Τότε περίπου θα βρισκόμαστε αναλογικά στο μέγεθος μιας χώρας όπως η Ολλανδία. Μη θεωρούμε, δηλαδή, ότι πρόκειται για μια κάποια μεγάλη ιδέα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να έρθουμε στα ευρωπαϊκά μέτρα που μας αξίζουν και δικαιούμαστε».

Η δομή του υπουργείου Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία είναι το δίκτυο πρεσβειών και γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων ανά τον κόσμο, το Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Οι δράσεις αποτυπώνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της οικονομικής μας διπλωματίας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει τις μοναδικές δυνατότητες που η ελληνική διπλωματία έχει και επενδύει πάρα πολλά σε αυτή», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Φραγκογιάννης, αφού, όπως είπε, «η εξωστρέφεια μας αφορά όλους, ολόκληρη τη χώρα, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Η αυξημένη εξωστρέφεια φέρνει ανάπτυξη και αυτή, προφανώς, αγγίζει, άμεσα και έμμεσα, τους πάντες». «Και είναι στρατηγικό αφού συνδυάζει τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε και τις πολιτικές με τις οποίες προσπαθούμε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας και τα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), καθώς και ως προς την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το country brand.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2021, τα χαρακτήρισε «θεαματικά». «Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών ήταν το προηγούμενο έτος, 29,5%», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα απέδειξε ότι είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική και ότι, παρά την πανδημία, δραστηριοποιήθηκε σε γνώριμες, αλλά και νέες αγορές, με τα γνωστά, σε όλον τον κόσμο, προϊόντα μας, αλλά και με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».

Σχετικά με τις ΑΞΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το 2021 ως «μία χρονιά που θα θυμόμαστε», αφού, όπως επεσήμανε, στην πατρίδα μας έφτασαν κολοσσιαίες επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Pfizer, η Microsoft, το Facebook/Meta, η Google, η Amazon, η Volkswagen, η JP Morgan, και άλλες συνέβαλλαν στο να σημειωθούν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από το έτος 2002.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, εξήγησε ότι «είχαμε 4,85 δισ. ευρώ σε ΑΞΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν συγκριθούν με το 2019, τη χρονιά πριν τη πανδημία, οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ σε σχέση με την πρώτη πανδημική χρονιά, το 2020 με 2,81 δις ευρώ, με αύξηση της τάξης του 72,3%. Οι τομείς των επενδύσεων καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, από τον τουρισμό, την ενέργεια, τα παγκόσμια κέντρα παροχής υπηρεσιών, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέχρι τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις οπτικο-ακουστικές παραγωγές».

«Με αυτά τα αποτελέσματα προσεγγίζουμε με ρεαλισμό την επίτευξη του στόχου αυτής της κυβέρνησης για αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023», πρόσθεσε.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στη «θεαματική βελτίωση» της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αναφερόμενος αφενός σε μελέτη που βασίστηκε σε 10.800 δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος των 50 μεγαλύτερων και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, όπου έλαβε θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων, αφετέρου στην ετήσια έκθεση EY που τοποθετεί την Ελλάδα στους 10 πιο ελκυστικούς ενενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα αυτή γεωπολιτική αναταραχή θα έχει οικονομικές επιπτώσεις», για να συμπληρώσει: «Αναδεικνύεται, με τον πιο σκληρό τρόπο, δυστυχώς, πόσο σημαντική είναι η οικονομική ευρωστία που καλείται να έχει κάθε κράτος σε έναν κόσμο ολοένα και πιο περίπλοκο, με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις. Αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν η επιλογή αυτής της κυβέρνησης να δώσει τόση έμφαση, να καταβάλλει τόση προσπάθεια στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας που είναι «συλλογικές», όπως τις χαρακτήρισε, καθώς, όπως τόνισε, αυτή «λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, ως γραφείο διεθνών σχέσεων άλλων παραγωγικών υπουργείων, όπως είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Τουρισμού». Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας με συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, τον εκτελεστικό βραχίονα της εθνικής Οικονομικής Διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος