Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ο ρόλος της καραντίνας στην έξαρση και τα συμπτώματα

Τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα μας από την Κυριακή 1η Μαΐου παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην πρωινή έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτικότητά τους, εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

«Τα μέτρα λοιπόν υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας… Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε» είπε ο υπουργός Υγείας.

Χωρίς self test θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά το Πάσχα. Σε τεστ θα υποβάλλονται μόνο οι μαθητές με συμπτώματα.

«Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας.

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες, ακόμη και οι θάνατοι που εμφανίζονται αυξημένοι, καθώς στην Ελλάδα όσοι κατέληξαν με κορονοιό ακόμη και αν πέθαναν από άλλα νοσήματα, συμπεριλαμβάνονται στους θανάτους covid. Μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Lancet επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανάτους.

Τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

«Δεν πρόκειται για αποκλιμάκωση των περιορισμών με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως παραπειστικά είπε ο κ. Πλεύρης, αλλά για «σήμα» λήξης της πανδημίας και προαποφασισμένης εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς, στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του.

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά – Πώς η καραντίνα οδήγησε στην έξαρση, κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

Τον «ένοχο» που προκαλεί ανεξήγητα οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών προσπαθεί να εντοπίσει η ιατρική κοινότητα. Περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ ενώ κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

«Λόγω της μετάδοσης σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, φαίνεται ότι είναι λοιμώδες το αίτιο» σχολιάζει η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά την διάρκεια της καραντίνας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά επειδή δεν εκτέθηκαν σε ιούς. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νοσήσεις αυτές δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το long covid» ξεκαθάρισε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  • Ίκτερος
  • Αλλαγή στο χρώμα ούρων & κοπράνων
  • Κόπωση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Πόνο κοιλιακή χώρα

Οι επιστήμονες πάντως δεν συνδέουν την ασθένεια με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης λέει ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν τίθεται θέμα να συσχετίζεται το εμβόλιο Covid με τα κρούσματα ηπατίτιδας».

Αν και δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η ιατρική κοινότητα στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση – Ελίνα Κολύβα – Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος