Θ. Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό – Μέτρα “ναι” χωρίς υποχρεωτικότητα

«Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με το ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς τη διαδικασία της υποχρεωτικότητας γιατί πλέον υπάρχει άλλη επιδημιολογική εικόνα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για την πανδημία στο υπουργείο Υγείας.

«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως πχ στην Κίνα που είναι αναποτελεσματική όταν υπάρχει υπερμεταδοτικότητα. Αντιθέτως πιστεύουμε σε πολιτικές που ενισχύντας το ΕΣΥ  και προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που οι δείκτες μας επιτρέπουν ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό» είπε εξηγώντας πως «μετά από 2 χρόνια έχουμε διαφορετικό στέλεχος, με διαφορετική μεταδοτικότητα και νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους ενώ έχει νοσήσει και σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, έχουμε ενισχύει το ΕΣΥ και θα συνεχίσουμε να το δομούμε ανθρωποκεντρικά και να το στηρίζουμε με πόρους».

Όπως είπε οι σκληροί δείκτες μάς επιτρέπουν να οδηγηθούμε ένα πλαίσιο συνύπαρξης το οποίο θα είναι δυναμικό και θα προσαρμοζόμαστε όπως χρειάζεται.

Είπε πως η χώρα μας δεν βρέθηκε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση και δεν επιβεβαιωθήκαν φωνές με ζοφερές προβλέψεις.

«Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε», είπε συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί…».

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Θεοκλής Ζαούτης: Προχωράμε σε μερική αποκλιμάκωση των μέτρων – Ποιοί δείκτες θα θεωρούνται σημαντικοί

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης χρησιμοποιώντας αρκετές διαφάνειες για να παρουσιάσει τα στοιχεία, αναφέρθηκε στην αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχει μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, λέγοντας ότι αυτά σχετίζονται με την παραλλαγή Ομικρον2 που συνδέεται με πιο χαλαρή νοσηρότητα και μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ δήλωσε ότι και στα λύματα πανελλαδικά εμφανίζεται μείωση του ιικού φορτίου.

Δήλωσε ότι οι πιο σημαντικοί δείκτες θα είναι οι νέες εισαγωγές (205 μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, όπως και μείωση 7% των διασωληνωμένων την ίδια περίοδο). Πιο συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχει μείωση 20% σε νοσηλείες και 37% σε νέες νοσηλείες. Επίσης μειώθηκαν οι θάνατοι. Σημείωσε πως ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Self test: Μόνο στους μαθητές με συμπτώματα – Τι ισχύει για την επιστροφή στα σχολεία

Στο θέμα των σχολείων, στην προσπάθεια που έγινε να μείνουν ανοιχτά και στο πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. “Με την βελτίωση των κρουσμάτων μετακινούμαστε σε άλλη τακτική όπου ο έλεγχος στην κοινότητα, αλλά και στα παιδιά στα σχολεία, θα επικεντρώνεται σε όσα έχουν συμπτώματα”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά το Πάσχα δεν θα υποχρεούνται σε self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα.

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός των τάξεων και υγιεινή των χεριών. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει η συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος.

H Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για το στόχο της παροχής προστασίας σε ευάλωττες ομάδες, τονίζοντας πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι είναι ευάλωττοι. Χρειάζεται ένα αυξημένο πλαίσο προστασίας και οι επισκέψεις στον παππού και τη γιαγιά αυτές τις ημέρες των εορτών, πρέπει να γίνονται με ασφάλεια. Τέλος, ανέφερε πως η μάχη με τον κορονοϊό, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος