Οξεία ηπατίτιδα: Δηλώθηκαν επίσημα στο ECDC τα τρία ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Τα τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα εντοπίστηκαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική δηλώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC) ως τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, μιλούν για καλοήθη μορφή και επισημαίνουν ότι τα παιδιά είχαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό αλλά δεν είχαν το σύμπτωμα καμπανάκι: το κιτρίνισμα, τον ίκτερο.

Και τα τρία περιστατικά καταγράφηκαν στην Αττική και δεν σχετίζονται επιδημιολογικά. Το ένα παιδάκι πέρασε την ηπατίτιδα στο σπίτι του καθώς δεν είχε καθόλου συμπτώματα αλλά μόνο αυξημένες τρανσαμινάσες κατά τον εργαστηριακό έλεγχο. Τα άλλα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία.

“Είχαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό αλλά δεν είχαν το σύμπτωμα καμπανάκι, το κιτρίνισμα, τον ίκτερο” είπε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Διάβαστε επίσης

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας: Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο – Τι λέει ο Γκ. Μαγιορκίνης για τα τρία ύποπτα περιστατικά

Κ. Νταλούκας στο Πρώτο για οξεία ηπατίτιδα: Πιθανό να οφείλεται σε αδενοϊό μετά από λοίμωξη με covid- Τα άρρωστα παιδιά να μένουν σπίτι (audio)

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία, και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις επιστημονικές εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος