Κ. Νταλούκας στο Πρώτο για οξεία ηπατίτιδα: Πιθανό να οφείλεται σε αδενοϊό μετά από λοίμωξη με covid- Τα άρρωστα παιδιά να μένουν σπίτι (audio)

Υπάρχει η υπόθεση στην επιστημονική κοινότητα, ότι ο αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός με τον κορονοϊό, ένας αδενοϊός δηλαδή που μπορεί να μεταλλάχθηκε ή που να έγινε ο ίδιος ιδιαίτερα παθογόνος ή ο συνδυασμός του με τον κορονοϊό να έχει αυτό το αποτέλεσμα. «Ίσως η τελευταία είναι η πιθανότερη θεωρία, δηλαδή ένα παιδί που νόσησε από κορονοϊό, που σε αυτές τις ηλικίες έχει δεξαμενές αποθήκευσης του ιού στο έντερό του και στην συνέχεια κολλήσει και έναν αδενοϊό που είναι πολύ συχνός και προσβάλλει τα παιδιά κάθε χρόνο-χωρίς να κάνει τέτοια προβλήματα- αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σούπερ αντιγόνο το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο» εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νταλούκας, είναι κάτι παρεμφερές με το Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο, λόγω του οποίου επίσης νοσηλεύτηκαν παιδιά. Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς για να προχωρήσουν σε προληπτικές εξετάσεις για οξεία ηπατίτιδα, είναι κυρίως ο ίκτερος, ο οποίος είναι πολύ εμφανής, κιτρινίζει το άσπρο των ματιών και του δέρματος. Άλλα συμπτώματα είναι ο αποχρωματισμός των κοπράνων, τα σκούρα ούρα και από κει και πέρα υπάρχει καταβολή των δυνάμεων, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κνησμός κάποιες φορές, υπάρχει αφθονία συμπτωμάτων.

Αν οι γονείς διαπιστώσουν κάποιο σύμπτωμα τέτοιου είδους και κυρίως από το γαστρεντερικό, με εμετούς, διάρροιες, πονόκοιλο να ενημερώσουν τον παιδίατρο άμεσα και να μην περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί, επισήμανε ο κ. Νταλούκας. «Να πάρουν τον παιδίατρο να μιλήσουν μαζί του και εν ανάγκη να πάνε το παιδί τους για εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά. Η οξεία ηπατίτιδα δεν πρόκειται να ξεφύγει της προσοχής μας, προσέθεσε. Αυτό που μπορεί να ξεφύγει από τους γονείς είναι μια ήπια μορφή, που δεν θα κάνει ιδιαίτερο ίκτερο.

 

«Οι γονείς αυτό που έχουν να κάνουν είναι αν τα παιδιά τους αρρωστήσουν είτε από τον έναν ιό ή από μια άλλη ίωση, να τα κρατούν στο σπίτι, να μην τα φέρνουν σε επαφή με άλλα παιδιά γιατί αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ενός ή του άλλου ιού. Και επειδή δεν είχαμε λοιμώξεις στην κοινότητα τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά είναι δεκτικά στις λοιμώξεις. Επομένως οι γονείς να κρατούν τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι, να μην τα πηγαίνουν στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε τέλος ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας ότι αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν είμαστε στην κορυφή του φαινομένου ή στην κάθοδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος