Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Απομάκρυναν 90 ανθρώπους από τις Ροβιές μέσω θαλάσσης – Εκκενώνεται η Σκεπαστή (video)

Βελτιωμένη αλλά ωστόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση με την φωτιά στη βόρεια Εύβοια, καθώς προηγήθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση. Η φωτιά μπήκε στις Ροβιές, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, ενώ υπολογίζεται ότι πανω από 50 σπίτια κάηκαν. Πλέον καίγεται πευκόφυτο δάσος. Νωρίτερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Σκεπαστή.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στις Ροβιές, όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη της Αιδηψούς μεταφέρθηκαν συνολικά 90 άτομα, καθώς και 3 σκυλιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Επειδή η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους με δύο σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και μια “παντόφλα” που βρίσκονταν στην περιοχή. Κάτοικοι μεταφέρθηκαν και με φέρυ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα. Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες. Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, “αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο”».

Εικόνες από το σημείο:

Εικόνες από την καταστροφή σε σπίτια του οικισμού των Ροβιών

Νωρίτερα εκκενώθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ. Είχε προηγηθεί οδηγία στους κατοίκους του οικισμού, καθώς και σε αυτόν του Παλαιοχωρίου, να εκκενώσουν προς Αιδηψό.

Έχει δοθεί ανάλογη εντολή προληπτικής εκκένωσης για συνολικά 12 οικισμούς: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Εγκλωβισμένος στο βουνό βρίσκεται ένας βοσκός από την περιοχή. «Θα καεί ζωντανός εκεί πάνω» κάνουν έκκληση οι κόρες του, ζητώντας τη συνδρομή της πυροσβεστικής.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σημειώνονται σε μια σειρά από περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το δε Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Δύο μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα, ενώ ένα τρίο κατακαίει την περιοχή Δαμιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν το τιτάνιο έργο τους. Μάλιστα, τρεις πυροσβέστες υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα και δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες. Δεν φυσάνε ισχυροί άνεμοι, ωστόσο οι φλόγες αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι φέρουν ελαφρά και επιφανειακά εγκαύματα, δεν βγήκαν εκτός υπηρεσίας ελέω του τραυματισμού τους, αλλά, αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου, επέστρεψαν κανονικά στο έργο τους για την κατάσβεση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής έσπευσε για ενημέρωση αναφορικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Εύβοια και Ηλεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθηλωμένο παραμένει το Beriev που επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή.

Όσα προηγήθηκαν

Το πρωί αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμία καθώς και το μοναστηρι του οσίου Δαυβίδ στον Δρυμώνα. Λόγω των νέων δεδομένων στην περιοχή ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Ν. Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τις πρωτες εκιμήσεις το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 15χλμ.

Προληπτική εκκένωση χωριών και οικισμών έδωσε το Συντονιστικό που συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας το πρωί για να εκτιμηθεί η κατάσταση, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Δημάρχου. Αυτή την ώρα επιχειρούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης (τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο)  ενω τις πρωτες πρωινές  ώρες αντιμετώπισαν χαμηλές νεφώσεις που δυσκόλεψαν τις πτήσεις τους.  Στο έδαφος επιχειρούν επίσης 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επικουρούμενοι απο 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. 

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη πέρα απο το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή Σκεπαστή όπου η περιοχή είναι δυσπρόσιτη υπαρχουν διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσκολεύουν το εργο της πυρόσβεσης. Ευτυχώς δεν υπήρξε ανθώπινη απώλεια αν και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Ειδικά στους Κουρκουλούς η χαμηλή νέφωση που σχηματίστηκε απο τους καπνούς στην καιόμενη πευκόφυτη περιοχή εμποδίζει τα εναέρια μέσα στην κατάσβεση της αναζωπύρωσης.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα της Τρίτης (3/8) 12 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται σε συγγενικά πρόσωπα ή σε ξενοδοχεία.

Έκκληση απηύθυνε ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.  «Η κατάσταση είναι τραγική. Κάνω έκκληση όσο είναι το φως της μέρας για την ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων καθώς καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια, κινδυνεύουν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης που μίλησε στην ΕΡΤ περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ζήτησε ενίσχυση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ εκτίμησε ότι έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους.

Τα μέτωπα που ανησυχούν περισσότερο είναι αυτό που κινείται προς τα χωριό Σκεπαστή και επίσης αυτό που κινείται δυτικά της Βατερής και ένα τρίτο μέτωπο που κινείται προς Ροβιές όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθεί  το κάμπινγκ στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος