Εισήγηση για νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου – Τα επτά σημεία για όσα έρχονται

Από τις 3 Ιανουαρίου το αργότερο θα τεθούν τα νέα μέτρα εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, βάσει του νέου «οδικού χάρτη» που εκπονούν κυβέρνηση και ειδικοί.

Ο πρωθυπουργός, αναμένει πλέον τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι εκτιμάται ότι περιμένουν καταγραφή 10.000 – 12.000 κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας.

Στις 17:30 αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, είναι:

  • Ωράριο στη διασκέδαση, με πέρας λειτουργίας των καταστημάτων τις 24:00, μόνο για εμβολιασμένους πολίτες. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως έξι σε αριθμό ανά τραπέζι, ενώ συζητείται ακόμα το τι θα γίνει με τη μουσική.
  • Τα γήπεδα θα έχουυν 10% πληρότητα και θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνο σε εμβολιασμενους, με πλαφόν θεατών τους 1.000 η 2.000
  • Χρήση μασκών διπλών η υψηλής προστασίας θα απαιτούνται για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα νοσοκομεία
  • Στο ελάχιστο θα μειωθούν οι επισκέπτες στα νοσοκομεία
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό
  • Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών
  • Νέα συζήτηση για τα σχολεία θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επι τάπητος βρίσκονται όλα τα σενάρια για επιπλέον μέτρα, καθώς προηγήθηκε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, και ακολουθούν οι εορτασμοί για την έλευση του νέου έτους.

Σημειώνεται ότι στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι δεν είναι στο βασικό σενάριο επιπλέον περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ωστόσο, ότι προβληματίζει η εξάπλωση σε νεαρά άτομα, ηλικίας 18-39 ετών, τα οποία αποτελούν το 50% των κρουσμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Αττική εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η πληρότητα κλινών φτάνει στο 53%.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Ειρήνη Κυρίτση, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος